Akciğer Kanseri Nedir? Nasıl Oluşur
Akciğer dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu oluşur. Burada oluşan kitle öncelikle bulunduğu ortamda büyür. Daha ileri aşamalarda ise diğer dokulara ve organlara sirayet eder. Hasta bu durumda nefes alıp vermekte zorlanır ve oksijen ihtiyacı hisseder. Akciğer kanseri oldukça yaygın bir kanser türüdür ve ciddi sonuçlara yol açan bir türdür. Ayrıca insanın yaşam kalitesini oldukça düşürür. Akciğer kanseri, bir insana son derece acılı bir durum yaşamasına sebep olabilir.
Akciğer Kanseri Nedir? Nasıl Oluşur?
Bu kanser türü çok sinsi bir hastalık türü olup hastalığın ilk devrelerinde belirti vermez. Belirtileri ise şunlardır: Kanlı balgam, devamlı ve artarak devam eden öksürük, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, iştah kaybı ve buna müteakip kilo kaybı. Bunların içinde en önemli belirtisi ise şunlardır: İnatçı Öksürük, Öksürükte değişim, Nefes almada zorluk, ses kısıklığı. Eğer, bir insanda bunlardan biri veya birkaçı varsa mutlaka hastaneye gidip kontrol olmalıdır.
Akciğer Kanserinin Sebepleri
Günümüzde yaşanan akciğer kanserinin başlıca sebebi olarak sigara gösterilebilir. Sigara dumanı akciğerimize girdikçe duman hücrelerin işlevini yavaşlatır veya yok eder. Böylece kanser hastalığı başlamış olur. Sigara içmek, akciğer kanserine yakalanmanın büyük bir çoğunluğunu oluşturur. Bunun yanın sıra üzüntü ve stres de akciğer kanserine yol açabilir. Bunun yanın sıra pasif içicilik de kansere yol açabilir.
Pasif içicilik ise sigara içmeyenlerin, sigara içenlerin yanında durup o dumanı içlerine çekmelerinden dolayı kaynaklanmaktadır. Sigara başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın baş sebebidir. Mesela bunlardan damar tıkanıklığı, cilt kanseri, dudak kanseri, gırtlak kanseri vs. bunlardan bazılarıdır.
Akciğer kanserinin evreleri ise şunlardır: 1. evre tümörün boyutları ve yerleştiği yerle alakalıdır. 2. evrede lenf bezlerine yayılıp yayılmadığına bakılır. 3. evrede başka organlara doğru bir ilerleme oldu mu kontrol edilir. 4. Aşama ise kanserin en ileri aşamasıdır, artık bu aşamada kanserin diğer doku ve organlara sıçraması söz konusudur.
Sonuç olarak akciğer kanseri, erken evrelerde tespit edilemeyip son devrelerde ortaya çıkması sonucunda hasta nefes alıp vermekte zorlanmakta ve sancılı bir durum yaşamaktadır. Akciğer kanserinin tedavisi olarak ise şunlar yapılmaktadır: Cerrahi, ışın tedavisi, kimyasal tedavi gibi farklı seçenekler sunulmaktadır. Bu tedaviler biri veya birkaçı uygulanmaktadır.
Bu Yazıda İlginizi Çekebilir: Şarjı En Uzun Giden Telefonlar Listesi