Sağlık

Böbrek Üstü Bezleri Ne İşe Yarar?

Böbrek Üstü Bezleri Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek üstü bezleri konum olarak böbreklerin üstünde bulunur. Yapısı üçgen şekline benzer boyut olarak da başparmak büyüklüğündedir. Bu bezlerin diğer ismi endokrindir. Temel görevi vücudun düzgün çalışmasını sağlayan hormonların üretilmesini sağlamaktır. Bu hormonlar vücuttaki oluşabilecek bütün dengeleri sağlamakla görevlidir. Mesela vücutta bulunan şeker kullanımı stresli durumlara dayanmayı sağlayan hormonların hepsi burada üretilir. Ayrıca kan basıncının ayarlanmasını da sağlar.

Böbrek Üstü Bezinin Hastalık Nedenleri

Böbrek üstü bezlerinin hastalığı çok nadir olarak görülür. Hormon üretilmesini sağlayan bezin rahatsızlığı durumunda doktorlar tarafından cerrahi operasyon ile alınabilir. Fakat ancak çok fazla hormon üretilmesine neden olan bir tümör var ise alınması uygundur. Bu tümörleri çok genellikle küçüktür ve iyi huylu tümörlerdir. Kanser vakalarında pek rastlanmaz. Kapalı ameliyat laparaskopik ameliyat ile kısa sürede vücuttan çıkartılır. Fakat bu tümörler zaman içinde çok fazla büyüme gösterirse kanserleşme ihtimali olabilmesine karşı mobilyada çıkarılması daha uygundur. Burada bulunan kitleler tesadüfi tedavilerde ortaya çıkar.

Böbrek üstü bez hastalığının belirtileri nelerdir?

Burada bulunan bir tümörün fazla bir şekilde hormon salgılaması sonucu birçok rahatsızlık oluşabilir.

Bu rahatsızlıklar;

  • Feokromositoma: Fazla salgılanan hormon sonucunda kan basıncının yükselerek terleme, baş ağrısı, çarpıntı yapma durumuna neden olur. Çok kısa sürebileceği gibi daha uzun da sürebilir.
  • Conn sendromu: Salgılanan fazla hormon kan basıncını yükseltirken vücuttaki potasyum seviyesinin de düşmesine neden olur. Bu durumda sık idrara çıkma halsizlik yorgunluk olarak belirti verir.
  • Cushing sendromu: Fazla kortizon üreten bir tümörün olduğu durumlarda görülür. Bu durumda kan şekerinde yükseklik, şişmanlık, adet düzensizliği gibi sorunların gözükmesine neden olur.
  • İnsidentiloma: Tesadüfen gözüken bu tümörler fazla hormon üretmez, iyi huylu ve belirti vermeyen bir yapıya sahiptir.
  • Adrenal bez kanseri: Oldukça nadir gözükür. Tanı koyulduğu zaman oldukça büyük yapısı ile dikkat çeker. Genelde 10 cm civarındadırlar. Boyutları yüksek olduğu için genelde tedavisinde açık ameliyat tercih edilir.
böbrek üstü bezi hastalıkları bitkisel tedavisi
böbrek üstü bezi hastalıkları bitkisel tedavisi

Böbrek Üstü Bezleri Hastalıkları Bitkisel Tedavisi

Böbrek üstü bezlerinde oluşan bir sorun vücutta birçok rahatsızlığın oluşmasına neden olabilir. Uykusuzluk problemleri, kolay bir şekilde tırnak kırılması, saç dökülmesi gibi rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir. Bu konu ile ilgili oldukça fazla kür ve bitkisel tedavi yöntemleri bulunur fakat bunlara başvurmadan önce uzman bir hekime danışılması gerekir.

Böbrek Üstü Bezi Ne İşe Yarar?

Böbrek üstü bezlerin diğer ismi endokrindir. Bu bezler gerekli hormonları üreterek vücudun işleyişini sağlar. Böbrek büyümesi hakkında da merak ettikleriniz varsa İlaçsız Yaşıyoruz linkini tıklayabilirsiniz. Böbrek üstü bezi hastalığı belirtileri için yazımızı okumaya devam ediniz.

Bebeklerde Böbrek Üstü Bezi Hastalıkları Belirtileri

Kız ve erkek çocuklara göre farklılıklar gösterir.

Ağır enzim eksikliği olan erkek çocuklar normal doğmalarına rağmen ikinci haftadan sonra kilo kaybı, emme güçlüğü gibi sorunlar meydana gelir. Tuz kaybından dolayı oluşan bu rahatsızlıkların acil olarak tedavi edilmesi gerekir. Kız çocukları ise daha doğmadan anne karnında erkeklik hormonuna maruz kaldığı için doğduğunda cinsel organının erkek cinsel organına benzediği görülür. Bu durum cerrahi operasyon ile düzeltilir. Kız çocuklarda da aynı şeklide tuz kaybı gözükür.

Böbrek Üstü Bezleri ve Stres

Böbreküstü bezleri duygusal olarak aşırı heyecan, korku, tehlike anı gibi durumlarda yaşanılan duruma göre bedenin ortama hazır olmasını sağlar. Böbreküstü bezleri her türlü strese karşı tepki verir.

böbrek üstü bezi testi
böbrek üstü bezi testi

Böbrek Üstü Bezi Testi

İlk başta ultrasonografi olarak adlandırılan görüntü yöntemi tercih edilir. Fakat bu yöntem net bir sonuç vermeyebilir. Bunun haricinde bilgisayarlı tomografi, sintigrafi gibi yöntemler de kullanılabilir.

Böbrek Üstü Bezi Yetmezliği Belirtileri

  • Geçmeyen yorgunluk ve aşırı sinirlilik hali
  • Zor uykuya dalmak ya da aşırı derece de uyku var iken hissedilen enerjik durum nedeniyle uyuyamamak
  • Sürekli devam eden dikkat dağınıklığı durumları
  • Özellikle yemeklerden sonra hissedilen aşırı derecede tatlı yeme istekleri
  • Tansiyon yüksekliği
  • Karın bölgesinde oluşan genişlik
  • Egzamaya benzeyen deride görülen çeşitli rahatsızlıklar
  • Kemiklerde yaşanan kayıplar
  • Kan şekerinin yüksek olması

Böbrek Üstü Bezleri ve Cinsellik

Böbrek üstü bezlerinde yaşanan sorunlar, Hormonların fazla ya da az salgılanması %70 oranında cinsellik ile ilgili sorunlar oluşmasına neden olur.

İlginizi Çekebilir: Günlük Su İhtiyacı Ne Kadar?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu