BilgiSanat Tarihi

Borticelli Ve İlkbahar Alegorisi

Borticelli, tam adıyla Sandro Botticelli, 15. yy’da yaÅŸamış bir ressamdır. Rönesans ressamlarından biridir. İtalyan ressamın en bilinen resmi Venüs’ün DoÄŸuÅŸu’dur. Bu resimde tanrıça Afrodit’in bir istiridyenin içinden dünyaya gelmesini iÅŸlemiÅŸtir. Aslında Borticelli’nin eserlerine ve genel olarak Rönesans dönemi eserlerine baktığımızda temalarını Antik Yunan’dan almayı tercih ettiklerini söyleyebiliriz. Borticelli de bu tablosunda Antik Yunan’dan esinlenmiÅŸtir. Venüs’ün DoÄŸuÅŸu’ndaki Venüz, Antik Yunan mitolojisindeki Afrodit’ten baÅŸkası deÄŸildir.

Borticelli’nin ünlü tablolarından biri de İlkbahar Alegorisidir. İlkbahar Alegorisi adlı eseri de döneme uygun olarak mitolojiden beslenmektedir. Tablodaki karakterler mitolojiden seçilen unsurları temsil etmektedir. Borticelli’nin bu tabloyu bir düğün hediyesi olarak yaptığı düşünülmektedir.

Borticelli’nin ünlü tablolarından bir diÄŸeri hakkında bilgi sahibi olmak için: Borticelli’nin Venüs Ve Mars Tablosu

Borticelli Kimdir?

Borticelli, 15. yy’da yaÅŸamış bir İtalyan ressamdır. Sandro Borticelli olarak da bilinir. AÄŸabeyinin ola taktığı lakaplardan biri de Il Botticello’dur ve küçük fıçı anlamına gelmektedir. Bortecelli, Rönesans döneminin büyük sanatçılarından biridir. YaÅŸadığı dönemde de sanatı takdir edilmiÅŸ ve korunmuÅŸtur. Özellikle 35’inden sonra olgunluk dönemini yaÅŸamış ve önemli eserler vermiÅŸtir.

borticelli ve i̇lkbahar alegorisi eseri
borticelli ve i̇lkbahar alegorisi eseri

Borticelli Ve İlkbahar Alegorisi Eseri

Borticelli’nin ünlü eserlerinden biri olan İlkbahar Alegorisi, bir panel resmidir. 2’ye 3 metre boyutundadır. Rönesans döneminin temsillerinden biri olan bu tablo hakkında günümüze kadar pek çok tartışma yaÅŸanmış ve pek çok ÅŸey yazılmıştır. İlkbahar Alegorisi, bir baÅŸka adıyla İlkbahar, Batı sanatının en ünlü tablolarından biri olarak da anılır.

Borticelli bu resmi yaptığı dönemde, zengin Medici ailesinin koruduÄŸu sanatçılardandı. Bu resmi de Medici ailesinden olan Lorenzo di Medici tarafından kuzenine düğün hediyesi olarak ısmarlanmıştır. Borticelli de resmi 2 metreye 3 metre tuvale tempera boya ile yapmıştır. Bu eser günümüzde Floransa’da bulunmaktadır.

İlkbahar Alegorisi eserinde tam dokuz figür bulunur ve bunlar Yunan Mitolojisinden seçilmiÅŸtir. En saÄŸdaki figür Rüzgar tanrısı Zefir’dir. Zefir, mavimi ve grimsi renklerde yansıtılmıştır. Kanatlarını açmış ve aÄŸaçların arasından çıkmıştır. SaÄŸdan ikinci figür olan nympheyi yakalamaya çalışmaktadır. Zefir’in yanakları rüzgar üflemek üzere ÅŸiÅŸirilmiÅŸtir.

Zefir’den korkan nymphenin aÄŸzından çiçekler saçılmaktadır. AÄŸzından çiçekler saçılan nymphe Chloris’tir. Ovidus’un Fasti ÅŸiirinde yer alan Chloris, Zefir tarafından kaçırılır ve Chloris onunla evlenmek zorunda kalır. Zefir, onu Flora’ya dönüştürür. Flora’nın aÄŸzından dökülen çiçeklerle bahar gelmektedir.

Resimde nymphenin yanında yer alan kiÅŸi de Flora’nın tam kendisidir. Flora’nın elbisesindeki çiçekler, nymphenin aÄŸzından dökülenlerle bütünlük oluÅŸturur. Çünkü aslında ikisi de aynı kiÅŸidir. Flora elbisesindeki çiçekleri eteÄŸinde toplamış halde resmedilmiÅŸtir.

i̇lkbahar alegorisi tablosunda venüs ve üç güzeller
i̇lkbahar alegorisi tablosunda venüs ve üç güzeller

İlkbahar Alegorisi Tablosunda Venüs Ve Üç Güzeller

Flora’nın solunda bulunan kadın figürü Borticelli tarafından resmin ortasında yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Bu figür Venüs veya diÄŸer adıyla Afrodit’tir. Burada giyinik olarak gösterilen Venüs yeryüzü Venüs’üdür. Yeryüzü Venüs’ü dünyevi zevkleri tatmış ve artık saflığını kaybetmiÅŸtir. Bu nedenle giyinik olarak tasvir edilir. Borticelli’nin Venüs’ün doÄŸuÅŸu isimli tablosundaki Venüs ise gökyüzü Venüs’üdür ve bu nedenle çıplaktır.

Venüs’ün tam üstünde yer alan bir diÄŸer figür de Eros’u temsil eder. Eros’un bu temsillerine Cupid denmektedir. Cupid’ler resimde görüldüğü üzere kanatlı erkek çocuklardır. İlkbahar Alegorisindeki bu Cupid, aÅŸkın gözlerle deÄŸil zihinle gördüğünü simgelemek için gözleri baÄŸlı resmedilmiÅŸtir.

Venüs’ün sol tarafındaki dans eden kadınlar Üç Güzellerdir. Transparan kıyafetleriyle resmedilmiÅŸtirler ve dans ederek baharı kutlamaktadırlar. Bu figürlerin Yunan mitolojisindeki bilinen isimleri Kharitlerdir. Zeus’un kızları olan Kharitler aÅŸk, güzellik ve tutkuyu temsil ederler.

Kharitlerin sol kısmında bulunan son figür de Merkür’dür. Merkür, Yunan mitolojisinde Hermes’e tekabül eder. Hermes, asasıyla bulutları dağıtır ve açık gökyüzü ile baharın geliÅŸine yardımcı olur. Borticelli, Hermes’i temsil eden bu figürün yüzünü bu resmi ısmarlayan arkadaşı Lorenzo di Medici olarak resmetmiÅŸtir.

İlkbahar alegorisi Zefir, Chloris, Flora, Venüs, Eros, Khatler olarak bilinen Aglaie, Euphrosyne ve Thalia ve onun yanında da Merkür olmak üzere tam dokuz figür içerir. Bu figürlerin hepsi de baharın geliÅŸiyle ilintili mitolojik temsillerde resmedilmiÅŸtir. Borticelli’nin bu ünlü tablosu günümüzde bile çok beÄŸenilmekte ve tartışma konusu olmaktadır.

İlginizi Çekebilir: İlya Repin’in Dikkat Çeken Tablosu: Korkunç İvan Oğlunu Öldürüyor

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu