Buhur yağı (akgünlük) ne işe yarar? Buhur yağı, çok uzun yıllardır ilaç olarak kullanılan bitkisel bir yağdır. Buhur yağı, Boswellia serrata ağacının reçinelerinden su buharı distilasyonu sonucu elde edilir. Adı, “kaliteli tütsü” anlamına gelen eski bir Fransız deyimi olan “franc escens” ten gelir. Buhur, Afrika, Hindistan ve Orta Doğu’ya özgü yaprak dökmeyen yeşil bir bitkidir.
Geçmişte özellikle dini törenlerde yaygın olarak kullanılan buhur, bugün hala Hristiyanlık, Katoliklik ve Doğu Ortodoks kiliselerinde ritüel amaçlı kullanılır. Buhur, Mısırlılar tarafından dini törenlerin yanı sıra, ölüleri mumyalamak için de kullanılmıştır. Antik Yunan ve Roma’da ise tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Orta Çağ boyunca, dünyanın en değerli yağlarından biri olarak kabul edilmiştir. İpek Yolu boyunca ticareti yapılan bu yağ tarihte altından daha değerli görülmüştür.
Buhur Yağı Faydaları Nelerdir?
Buhur kullanımı son yıllarda popülerlik kazandığı için sağlık yararları hakkında henüz çok fazla araştırma yoktur ancak şimdiye kadar gerçekleştirilen araştırmalar bile birçok sağlık yararına işaret ediyor. Buhur, mür ile birlikte geleneksel Çin tıbbında ağrıları hafifletmek ve iltihaplı hastalıkları tedavi etmek için kullanılmıştır.
Kanserle Savaşır
Çin’de dokuz doktor tarafından gerçekleştirilen bir çalışma, buhur ve mür yağının kanser tedavisine yardımcı olabileceğini tespit etmiştir. Buhur yağında bulunan boswellik asitin kanser hücrelerinin yayılmasını önlediği düşünülür. Buhurun yardımcı olabileceği belirli kanser türleri:
- Meme kanseri
- Prostat kanseri
- Pankreas kanseri
- Cilt kanseri
- Kolon kanseri
2011 yılında gerçekleştirilen başka bir çalışma, beyin tümörü olan ve tedavi gören hastalardan oluşan iki grubun birine her gün 4.2 gram buhur yağı diğerine ise plasebo vererek buhurun kanser üzerindeki etkinliğini ölçmüştür. Çalışma sonucunda, buhur yağı alan grubun %60’ında ve plasebo alan kişilerin %26’sında kanser oluşumunun azaldığı tespit edildi.
İlginizi Çekebilir: Meme Kanseri Hakkında Ne Kadar Bilginiz Var
Astımı İyileştirir
Sekiz doktor tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, buhurda bulunan bileşiklerin, astımı olan kişilerde bronşiyal kaslarının kasılmasına neden olan lökotrienlerin üretimini engellediğini ortaya koymuştur. Bir başka araştırma ise astımı olan kişilere bir buçuk ay boyunca günde 300 miligram buhur vererek buhurun astım hastalığı üzerindeki etkisini incelemiştir. Çalışma sonucunda hırıltı ve nefes darlığı da dahil olmak üzere birçok astım semptomunda iyileşmeler görülmüştür.
Artriti Tedavi Eder
Artrit, parmaklar, dizler ve ayaklar gibi eklemli bölgelerde iltihaplanma ve ağrıya neden olan bir hastalıktır. Lökotrien bileşikleri bu iltihaplanmaya neden olur. Astım semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan lökotrienlerin önlenmesi aynı zamanda artriti olan hastalara yardım etmede de rol oynar.
Bir çalışmada artritli katılımcılara sekiz hafta boyunca günde 1 gram buhur yağı verilmiştir. Çalışma sonucunda, buhur yağı tüketen katılımcılar, plasebo verilenlere göre daha az eklem şişliği ve ağrısı hissetmiştir. Ayrıca, buhur yağı kullananlar plasebo alan hastalardan daha iyi bir hareket açıklığına sahip olduklarını belirtmiştir.
Ağız Sağlığını Korur
Buhurda bulunan boswellik asitler, ağızda oluşan enfeksiyonları önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olan antibakteriyel özelliklere sahiptir. Buhur yağı, enfeksiyondan kaynaklanan ağız kokususunu, diş ağrılarını engeller.
Buhurun ağız sağlığındaki etkilerini inceleyen bir çalışma, diş eti iltihabı olan lise öğrencilerine 200 miligram buhur tozu içeren sakız vermiştir. Sakızı iki hafta boyunca çiğneyen öğrencilerde diş eti iltihabı belirtilerini azaldığı gözlemlenmiştir.
İlginizi Çekebilir: Anında Diş Beyazlatma Yöntemleri
Stresi Azaltır
Araştırmalar, buhurun stres hormonu olarak bilinen kortizol düzeylerini azalttığını kanıtlamıştır. Ek olarak, kaburgalar arasındaki interkostal kasları gevşeterek daha derin ve daha yavaş nefes almayı teşvik ederek kişiyi sakinleştirdiği de bilinir. Stresi azaltmak ve ruh halinizi iyileştirmek için difüzöre birkaç damla buhur yağı damlatabilirsiniz.
Mide Problemlerini İyileştirir
Buhurun anti-enflamatuar özellikleri, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit dahil olmak üzere mide kaynaklı hastalıkların semptomlarını azaltmaya da yardımcı olur. Kronik ishali olan insanlar üzerinde gerçekleştirilen bir çalışma, hastalara her gün 1.200 miligram buhur veya plasebo vermiştir. Çalışmanın altı haftasında, buhur kullanan kişiler mide problemlerini plasebo kullananlara kıyasla daha iyi bir oranda iyileştirmiştir.
Hormonları Dengeler
Buhur, doğum, emzirme gibi durumlarda önemli rol oynayan oksitosin salınımını uyarır. Ayrıca, hormon seviyelerini olumsuz etkileyen stres ve kaygıyı azaltmaya da yardımcı olur. Buhur hormon dengesine ek olarak, ciltteki sebum üretimini de dengeler. Yağ seviyelerini dengeler, kuru cildi nemlendiririr ve sivilce oluşumunu engeller. Buhur yağını cildinize uygulayacaksanız 1-2 damla yağı, nemlendiricinize veya losyonunuza ekleyerek kullanabilirsiniz.
Saç Bakımı Sağlar
Buhur, saç derisini besler ve saçların parlak ve nemli kalmasına yardımcı olur. Ayrıca, saç derisinin kurumasını ve pul pul dökülmesini önleyerek kepeği önler. Folikülleri uyararak saçların hızlı uzamasını ve yeni saç oluşumunu teşvik eder.
İlginizi Çekebilir: Soğan Suyu ile Saç Uzatma
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Çalışmalar, buhurun bağışıklık sisteminizi güçlendirebileceğini, bakterilerle, virüslerle ve hatta belirli kanser türleriyle daha etkili bir şekilde savaşabileceğini göstermiştir. Buhur yağı ayrıca solunum sistemindeki ve ciğerlerdeki balgamı parçalar, tıkanıklığı hafifletir ve öksürüğü azaltmaya yardımcı olur. Ek olarak, küçük kesiklerle, böcek ısırıkları veya sokmalarıyla ilişkili ağrıyı azaltır.
Buhur Yağı Nasıl Kullanılır?
Buhur yağının faydalarından yararlanmak için doğrudan cilde uygulamanız veya bir difüzör aracılığıyla solumanız önerilir. Cilt problemleri için buhur kullanacaksanız buhur yağını Jojoba veya Hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı bir yağla seyrelterek cildinize uygulayabilirsiniz.
Aromatik faydalarını deneyimlemek için aromaterapi difüzörünüze birkaç damla ekleyebilirsiniz. Zihni temizleyecek canlandırıcı ve enerji verici bir karışım oluşturmak için buhur yağını fesleğen, mandalina, nane veya ylang ylang esansiyel yağlarıyla birleştirebilirsiniz. Stresi azaltmak ve zihni yatıştırmak için ise lacanta, portakal, limon yağlarıyla birleştirebilirsiniz.
Buhuru sindirim problemlerini iyileştirmek için kullanacaksanız bir bardak suya 1-2 damla buhur yağı damlatarak içebilirsiniz. İstenmeyen reaksiyonları önlemek için aşırıya kaçmamaya ve %100 doğal bir ürün satın almaya özen gösterin.
Saç bakımı için kullanacaksanız taşıyıcı bir yağla karıştırarak maske yapabilirsiniz. Alternatif olarak, şampuanınıza veya saç kreminize birkaç damla yağ damlatabilirsiniz.
Buhur Yağı Yan Etkileri Nelerdir?
Kullanılan herhangi bir ürün veya gıdada olduğu gibi bitkisel ürünler kullanırken de sağlık risklerini göz önünde bulundurmak önemlidir. Buhur yağı genellikle aromaterapide kullanılır. Aromaterapide kullanılan pek çok yağ, Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından düzenlenmez ve bu nedenle cilt üzerinde kullanıldığında zararlı bazı yan etkilere neden olabilir.
Buhura ilişkin ciddi bir yan etki raporlanmamıştır ancak yine de hassas kişilerde alerjik reaksiyona sebep olabilir. Buhur yağına alerjiniz varsa temas halinde veya soluduğunuzda nefes almada zorluk, kurdeşen, kaşıntı, cilt kuruluğu, kırmızı lekelerle karşılaşabilirsiniz. Semptomlardan bir veya daha fazlasını yaşarsanız buhur kullanmayı bırakın ve mümkün olan en kısa sürede doktorunuzla konuşun.
Buhur aldığınız diğer ilaçlarla olumsuz etkileşime girebilir. İlaç kullanacaksanız buhur kullanmayın veya düzenli olarak kullandığınız bir ilaç varsa buhur kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.
Hamilelik döneminde buhur kullanımının güvenilirliğini doğrulayan bilimsel bir araştırma yoktur, bu nedenle doktorunuza danışmadan buhur yağı kullanmamalısınız.
Buhur Yağı Nereden Satın Alınır?
Bitkisel ürünler kullanırken güvenilir bir markayı tercih ettiğinizden emin olun. İlaçsız Market’in içinde sentetik koku, boya, koruyucu, sülfat, SLS, paraben, SLES olmayan, doğa ve çevre dostu, vegan, %100 doğal Buhur (Akgünlük) Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.