Sanat TarihiBilgi

Claude Monet Hakkında 16 İlginç Bilgi

Oscar Claude Monet, Fransız emperyalist ressamdır. Modern resim sanatındaki ilk büyük devrimci hareketi olan izlenimciliğin kurucusudur.

1. Claude Monet’in Sanatsal Yeteneği Erken Yaşlarda Ortaya Çıkmıştır.

1840 yılında Paris’te doğan Claude Monet, küçük bir çocukken resim çizmeye başlamıştır. Öğretmenlerinin ve komşularının eskiz çalışmalarını yapmıştır. Genç bir öğrenciyken sanat okuluna gitmiştir. Gençken yerel figürlerin karakalem karikatürlerini satmıştır. Ayrıca, daha sonra kendi stilinin ayırt edici özelliği haline gelen yağlı boya ve açık havada (dış mekan) resim yapmayı da öğrenmiştir.

1. claude monet'in sanatsal yeteneği erken yaşlarda ortaya çıkmıştır
claude monet’in çizdiği karikatürlerden biri

Monet‘in annesi onun sanatsal yeteneğini teşviklemiştir ancak bir bakkal sahibi olan babası onun bakkal işine odaklanmasını istemiştir. Annesi 1857’de öldükten sonra Monet, teyzesiyle birlikte yaşamak için evi terk etmiş ve babasının isteklerine karşı, sanat eğitimi almıştır

2. Claude Monet Cezayir’de Asker Olarak Hizmet Etmiştir.

Claude Monet, 1861 yılında orduya alınmıştır. Afrika Hafif Süvari Alayı’na katılmak zorunda kalmış ve o zamanlar Fransa tarafından kontrol edilen bir bölge olan Cezayir için Paris’ten ayrılmıştır. Monet‘in babası, resim yapmayı bırakmaya söz verirse oğlunun terhis ücretini ödemeyi teklif etmiştir ancak Monet sanatı bırakmayı reddetmiştir. Yedi yıllık askeri taahhüdünün bir yılını doldurduktan sonra Monet, tifo hastalığına yakalanmıştır. Teyzesi onu ordudan serbest bırakmak için para ödemiş ve onu Paris’teki sanat okuluna kaydettirmiştir.

3. Claude Monet Japon Sanatından İlham Almıştır.

Monet, yaşamı boyunca Giverny’deki evinde hala görülebilen etkileyici bir Japon Ukiyo-e ahşap blok baskı koleksiyonu toplamıştır.

Japon kültürüne olan hayranlığı, La Japonaise’de (Japon Kostümlü Camille Monet) (1876) olduğu gibi daha yüzeysel bir düzeyde daha önceki çalışmalarında kanıtlansa da daha sonra Japon “yüzen dünyanın resimleri” ethos’unu çok daha fazla bir şekilde birleştirmiştir.

Tasarladığı Japon tarzı köprü ve nilüferli gölet, Monet‘in hayatının son on yılında baskın konusu oldu.3. claude monet japon sanatından i̇lham almıştır

Japanese Bridge over a Pond of Water Lilies (Nilüfer Gölü) Tablosu

4. Bir Bahçıvana Nilüferlerinin Tozlarını Alması İçin Para Ödemiştir.

Monet‘in bahçesi genişledikçe, bahçeyle ilgilenmesi için altı tam zamanlı çalışanı işe almıştı. Bir bahçıvanın işi her sabah bir tekneyi gölete sürmek, her bir nilüfer yaprağını yıkayıp tozunu almaktı. Monet, nilüferler temizlendikten sonra sudan yansıyan ışık olarak gördüklerini yakalamaya çalışarak onları boyamaya başlamıştır.

4. bir bahçıvana nilüferlerini tozlaması i̇çin para ödemiştir
claude monet’in bahçesindeki nilüferleri

5. 1868 Yılında Monet, Seine’de Kendini Boğmaya Çalışmıştır.

İlk oğlunun doğumundan kısa bir süre sonra Monet ve ailesi yoksulluk içinde yaşıyordu. Babası onun ilişkisini ve kariyerini onaylamamış ve onu maddi olarak desteklemeyi kesmişti. Ailesini geçindirmek için mücadele eden ve Fransız sanat kurumu tarafından hüsrana uğrayan Monet, bir köprüden Seine Nehri’ne atlayarak intihara teşebbüs etmiştir.

Daha sonrasında Claude Monet, hayatı boyunca depresyon nöbetleriyle mücadele etmeye devam etmiştir.

6. Fransa-Prusya Savaşı Sırasında Ailesiyle Birlikte Fransa’dan Kaçmıştır.

1870 yılında Claude Monet ve ailesi Londra’ya sığınmıştır. Bu süre zarfında İngiliz peyzaj sanatçıları John Constable ve J.M.W. Turner ile ilk sanat satıcısı Paul Durand-Ruel ile tanışmıştır.

1871 yılında Monet ve ailesi, Hollanda’daki Zaandam’a gitmek için Londra’dan ayrılmıştır. Claude Monet, orada 25 resim yapmış ve bildirildiğine göre “devrimci faaliyetler” nedeniyle polis denetimine girmiştir. O yıl Fransa’ya dönmüş ve Argenteuil’e yerleşmiştir.

7. Hayatın İlerleyen Saatlerinde Monet, Kırmızımsı Bir Ton Veren Katarakta Sahipti.

Claude Monet‘e 1912 yılında 72 yaşındayken her iki gözünde de katarakt teşhisi konmuştur. Monet, 1923’te ameliyat olana kadar bu rahatsızlığı yaşamıştır.

1908 civarında Monet 60’larının sonlarındayken vizyonuyla ilgili sorun yaşamaya başlamıştır. 1912’de katarakt teşhisi konulduktan daha sonra tüm renk tayfını göremediğini açıklamıştır:

“Kırmızılar bana çamurlu, pembeler tatsız ve orta veya düşük tonlar benden kaçtı.”

Monet, çalışmalarında görme kaybının etkilerinden derinden rahatsız olsa da bu döneme ait resimler yine de İzlenimcilik ile modern soyutlama arasında önemli bir köprü olarak kabul edilmektedir.

8. hayatın i̇lerleyen saatlerinde monet, bu döneme ait resimlere kırmızımsı bir ton veren katarakt geliştirdi
claude monet ve katarakt

8. Katarakt İçin Yapılan Düzeltici Ameliyattan Sonra Renkleri Görebildiğine İnanılmaktadır.

1922’de yasal olarak kör olunca farklı renk boyaların yerlerini paletinde ezberleyerek resim yapmaya devam etmiştir. Monet, 1923’e kadar riskli katarakt ameliyatı olmayı ertelemiştir.

Eleştirmenler, bulanık resimleri için onunla alay etmiş ve İzlenimci tarzının sanatsal parlaklığından ziyade başarısız vizyonundan kaynaklandığını öne sürmüştür. İki katarakt ameliyatından sonra Monet, bozuk renk algısını düzeltmek için renkli gözlük taktı ve ultraviyole ışığı görebildi

1923’te Monet sağ gözünden katarakt ameliyatı olmuştur ancak sol gözünü ameliyat etmeyi reddetmiştir. İki katarakt ameliyatından sonra Monet, bozuk renk algısını düzeltmek için renkli gözlük takmıştır.

Ayrıca, ultraviyole dalga boylarını filtreleyen merceğin çıkarılması nedeniyle Monet‘in, insan gözünün tipik olarak görmediği bir renk spektrumunu algılamaya ve boyamaya başladığına inanılmaktadır.

9. katarakt i̇çin yapılan düzeltici ameliyattan sonra renkleri görebildiğine i̇nanılıyor
claude monet

9. Claude Monet, Su Sahnesi Çalışmaları için Stüdyo Teknesi Yaratmıştır.

Monet, 1857’de kendisini sık sık boyadığı suya yaklaştırmak için teknesinde ilk kez bir stüdyo ve küçük bir barınak inşa eden Barbizon okul ressamı Charles-François Daubigny’den ilham almıştır.

Daubigny, etkili bir Ön İzlenimciydi ve Corot’nun yakın bir arkadaşıydı. Monet bu “tekne atölyesini” kendisi üstlenmiş ve tekne atölyesi birkaç tuvaline konu olmuştur.

10. claude monet su sahnesi çalışmaları için stüdyo teknesi yaratmıştır
claude monet su sahnesi çalışmaları için stüdyo teknesi yaratmıştır

10. En Sevdiği Model, 30’dan Fazla Resminde Yer Alan İlk Karısı: Camille Monet

Monet çifti, 1865 yılında tanışmış ve 1870 yılında evlenmiştir. Renoir ve Manet için de modellik yapan Camilla, 1866 tarihli Camille (Yeşil Elbiseli Kadın) ve Bahçedeki Kadınlar (1866-67) dahil olmak üzere sayısız eserde yer almıştır.

İkinci çocuklarının doğumundan kısa bir süre sonra Camille, pelvik kanserden (öyle olduğu bilinmektedir) 32 yaşında trajik bir şekilde ölmüştür.

12. en sevdiği model, 30'dan fazla resminde yer alan i̇lk karısı camille monet'tir
camille monet

11. En Sert Eleştirmesi Kendisi Olan Monet, 500 Kadar Tablosunu Yok Etmiştir.

1908 yılında, nilüfer tuvallerinden en az 15’ine bıçak çektikten sonra Paris’teki çalışmalarının bir gösterisi ertelenmek zorunda kalmıştır. Bu onun ilk yıkım nöbeti değildi ve son da olmayacaktı; katarakt ameliyatından sonra, görme kaybının zirvesinde yarattığı tabloların çoğunu elden çıkarmış veya yeniden işlemiştir.

Arkadaşı ve eski Fransa Başbakanı Georges Clémenceau, 1927’de bir gazeteciye şunları söylemiştir:

Monet sinirlendiğinde tuvallerine saldırır. Ve öfkesi, çalışmasından duyduğu memnuniyetsizlikten doğar… Monet, mükemmellik arayışından dolayı çok fazla tuvallerini yok etmiştir.”

12. Giverny’deki Ünlü Bahçesini Yaratmak İçin Egzotik Çiçekler İthal Etmiştir.

1890 yılında Monet, Giverny köyünde bir ev satın almış ve hayatının geri kalanını boyayacağı bahçeleri yaratmak için iddialı bir projeye başlamıştı. Titiz bir peyzaj mimarı olan Monet, vizyonunu gerçekleştirmek için işe alınan altı bahçıvana günlük talimatlar yazmıştır.

12. giverny'deki ünlü bahçesini yaratmak i̇çin egzotik çiçekler i̇thal etmiştir.
claude monet’in bahçesi

1893 yılında Monet, yerel bir nehri alarak mülkünde bir gölet oluşturmuştur. İçini Güney Amerika ve Mısır’dan gelen nilüfer çeşitleriyle doldurmuştur.

13. Monet Eşinin Ölüm Döşeğindeki Resmini Çizmiştir

Camilla’ya 1878 yılında rahim kanseri teşhisi konmuştur. Camilla Monet, 1879 yılında otuz iki yaşındayken vefat etmiştir.

13. monet eşinin ölüm döşeğindeki resmini çizmiştir.
camille monet ölüm döşeğinde (1879)

Yas tutan Claude Monet onu son kez Camille Monet Ölüm Döşeğinde (1879) tablosunu çizmiştir.

Sanat eleştirmeni John Berger, tablo hakkında şunları söylemiştir:

“Korkunç bir kayıp kar fırtınası… Bu kadar yoğun bir şekilde hissedilen veya öznel olarak ifade edilen çok az ölüm döşeği resmi olabilir.”

14. İzlenim: Gündoğumu Tablosu, İzlenimci Harekete Adını Vermiştir.

1872 yılında Monet, Fransa’daki Le Havre limanının penceresinden manzarayı çizmiştir.

1874 yılında tablo, sergilendiğinde eleştirmenler tarafından iyi karşılanmamıştır.

Louis Leroy, hicivli bir incelemede “Duvar kağıdı embriyonik halindeyken o deniz manzarasından daha tamamlanmış.” diyecek kadar ileri gitmiştir.

Monet, resimden sonra incelemesine “Empresyonistlerin Sergisi” adını vermiş ve böylece yeni sanat akımına bir isim verilmiştir. İzlenimcilik akımı, kısa sürede oldukça popüler olmuştur. İzlenimcilik, müzik ve edebiyata da yayılmıştır.

16. i̇zlenim: gündoğumu tablosu i̇zlenimci harekete adını vermiştir
impression, sunsrise (i̇zlenim: gündoğumu)

İlginizi Çekebilir: Claude Monet’in 10 Ünlü Tablosu

15. Claude Monet Akciğer Kanserinden Vefat Etmiştir.

Monet, 5 Aralık 1926’da 86 yaşında akciğer kanserinden vefat etmiştir. Vefatından sonra Money, Giverny kilise mezarlığına gömülmüştür.

Evi ve bahçesi, Giverny İzlenimcilik Müzesi ile birlikte Giverny’deki ünlü turistik yeri haline gelmiştir.

17. claude monet akciğer kanserinden ölmüştür
claude monet

Monet, hayatını gelişmiş resimsel ifade yöntemleri bulmaya adamıştı. Renkler, ışıklar ve şekiller açısından geleneksel düşünceyi bozmuştu. Bazı serileri; duman, buhar, sis, yağmur vb.’nin rengi ve görünürlüğü nasıl etkilediğini araştırmıştır.

Claude Monet, birçok kişi tarafından gelmiş geçmiş en büyük ressamlardan biri olarak kabul edilmektedir. Saygıyla anıyoruz.

16. Cenazesinde Fransız Devlet Adamının Konuşması

Monet, 5 Aralık 1926’da 86 yaşında akciğer hastalığından ölümünden sonra isteğine göre küçük ve sade bir cenaze töreni düzenlenmiştir.

Georges Clémenceau, Monet‘in tabutu için tasarlanan siyah örtüyü gördüğünde, onu çiçekli bir bezle değiştirmek için acele etmiş ve “Hayır, Monet için siyah yok!” diye haykırmıştır. Gerçekten de Monet, resimlerinde neredeyse hiç siyah kullanmamış, daha dinamik bir gölge görünümü oluşturmak için daha koyu renkleri birleştirmeyi tercih etmiştir.

18. cenazesinde fransız devlet adamının konuşması
georges clémenceau

İlginizi Çekebilir: Bir Claude Monet Eseri: Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu