Bilgi

Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

Günlük ev temizliğinin yanı sıra inşaat sonrası ev temizliği, yangın sonrası temizlik, lüks daire temizliği, boş ev temizliği veya kültürel şartların sonucu olarak ortaya çıkan bayram temizliği ihtiyacı, profesyonel ev temizliği hizmetini gereksinim haline getirmiştir.

Koronavirüs salgınının ortaya çıkmasının ardından kirlilik, tamamıyla ölüm riski taşıyan bir sorun haline gelmiştir. Bunun sonucu olarak da sıklıkla ev temizliği yapmak zorunlu bir ihtiyaç olmuştur.

ev temizliği nedir?
ev temizliği nedir?

Ev temizliği; mutfak, tuvalet, banyo ve odaların; silme, süpürme ve yıkama işleminden geçerek dezenfekte edilmesine denir.

Silme, süpürme ve yıkama sırasında; arap sabunu, çamaşır suyu, yüzey temizleyici, kir ve yağ sökücü işlevi gören deterjanlar kullanılır. Bu malzemelerin işlem görmesi için de mop, mikrofiber bez, çekpas, süpürge, temizlik fırçası ve cam temizleyiciye ihtiyaç vardır. Deterjanların ve malzemelerin doğru yerde kullanılması ise detaylı ev temizliğinin ilk koşuludur.

ev temizliği nasıl yapılır?
ev temizliği nasıl yapılır?

Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

Evimiz zararlı mikroorganizmaların kolay çoğaldığı alanların başında gelir. Gözle görülmese de ihmal edildiğinde büyük risklere yol açma potansiyeli olan bu organizmaların yok olması için söz konusu yerleşim yeri belirli dönemlerde mutlaka dezenfekte edilmelidir. Kir, toz, evcil hayvan tüyü, tuvalet banyonun sürekli kullanılması, detaylı ev temizliğini zorunlu kılan başlıca nedenler arasında yer alır. Ev temizliği şöyle yapılır:

  1. Odalar havalandırılır.
  2. Kazaya sebep olmamak için önce ortalık toparlanır.
  3. Çöpler dökülür.
  4. Örümcek ağları süpürge yardımıyla alınır.
  5. Kirli perde, çarşaflar ve koltuk örtüleri yıkanır, kurutulur ve ütülendikten sonra takılır.
  6. Çamaşırlar yıkanıp ütülenir.
  7. Mobilyaların tozu alınır.
  8. Ampuller ve dolaplar silinir.
  9. Yataklar havalandırılır.
  10. Duvarlar silinir ancak bu işlem sırasında yüzeydeki boyanın çıkmaması gerekir. Bu yüzden bu konuyu alt başlıkta detaylı olarak anlattık.

Ev Detoksu’nda uyulacak kurallar nelerdir? yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Duvar Nasıl Silinir?

Duvar, boya ve badanayı yıpratmadan su ve deterjanla silinir. Duvardaki lekeleri, boyaya zarar vermeden çıkartmak için bir kova ılık suyun içine arap sabunu veya sirke ilave edilir. Hazırlanan sıvı, mikrofiber bez aracılığıyla duvara etkili biçimde sürülür. Ancak doğal bir malzeme olan sirke, duvarlarda yoğun bir koku bırakabilir, bu yüzden kullanımı isteğe bağlıdır.

  1. Camlar ve aynalar, yüzeyde toz bırakmayan mikrofiber bezlerle silinir.
  2. Dolapların ve çekmecelerin tozu alınır. İçinde bulunan eşyalar silinip yerleştirilir.
  3. Ahşap malzemeler, kabarıp soyulmaması için ahşap temizleyici ile silinir.
  4. Bulaşıklar yıkanır.
  5. Mutfaktaki tüm cam ve paslanmaz çelik yüzeyler cilalanır.
  6. Mutfak dolabının kaplamaları silinir.
  7. Mikrodalga fırının içi, buzdolabının üstü dahil tüm elektronik eşyaların temizliği yapılır.
  8. Mutfak raflarının tozu alınır.
  9. Yer süpürülür, vakumlanır ve paspaslanır.
  10. Tuvalet ve banyo temizlenir ancak evin en çok kirlenen alanı olduğu için bu konuya alt başlıkta yer verdik.

Tuvalet ve Banyo Nasıl Temizlenir?

Sürekli kullanılan tuvalet ve banyonun hijyeni için güçlü bir deterjanın kullanılması çok önemlidir. Doğru seçim yapıldıktan sonra temizleme işlemine banyo ve lavabodan başlanır. En son zemin silinir fakat öncesinde kirli paspas ve havlular değiştirilerek, klozet temizlenir.

Klozet Nasıl Temizlenir?

Klozet dıştan içe doğru temizlenir. Klozet temizliğine eldiven ve maske takarak başlanır. Deterjan önce arka kapağa sürülür, daha sonra oturma alanındaki kapağın da altına ve üstüne dökülerek, süngerle ovulur. Ardından çamaşır suyu, klozetin tuvalet kısmına da dökülerek fırçalanır. Sonra da durulanıp kurutulur.

ev temizliği ne kadar sürer?

Ev Temizliği Ne Kadar Sürer?

Ev temizliği, en az 1 saat sürer. Ev temizliği süresini etkileyen belirli faktörler vardır. Ev temizliği süresi fiziksel şartlara göre değişir. Yerleşim yerinin temizlenme süresine bağlı en belirgin faktör konutun yüz ölçümü yani oda sayısıdır. Diğer faktörler ise şöyle sıralanır;  evin durumu, en son temizlenme tarihi ve evde yaşayan kişi ve evcil hayvan sayısı.

Ev Ne Sıklıkla Temizlenmeli?

Ev temizliği, normal şartlara göre haftada bir yapılmalıdır. Düzenli olarak silinip süpürülen bir evde köşe bucak ev temizliği iki haftada bir yapılmalıdır. Ancak koronavirüs salgınından korunmak için ev her gün havalandırılmalıdır.

İlaçsız yaşıyoruz sitesinin Doğal Temizlik Ürünleri yazısında ev temizliğinin doğal yollardan yapılması anlatılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu