Tarifler

Ev Yapımı Francala (Baget) Ekmek

Yurt dışında oldukça meşhur ekmek çeşitlerinden biri olan Francala (baget) ekmek, her durumda kullanılabilecek mükemmel bir temel gıda ürünüdür. Çorbalardan salatalara, doyurucu rosto akşam yemeklerine kadar, taze pişmiş ekmek her zaman soframızda öncül bir gıdadır.

Francala (baget) ekmeği ev yapımı olarak yapmak son derece zaman alıcı bir süreç olabilmektedir ancak Francala (baget) ekmek yapımının sonucunda ortaya çıkan efsanevi kokulara sahip, çıtır çıtır yapısı ile bu muhteşem ekmek çeşidinin hazırlama süreci sizin için hızlı geçecektir.

İlginizi Çekebilir: Mor Ekmek Nedir? İçinde neler var?

Francala (Baget) Ekmeğin Tarihi Nedir?

Francala (baget) ekmeğin Fransa’da özel bir statüsü vardır. Sefiller’deki Victor Hugo, Jean Valjean bir somun ekmek çaldığı için tutuklanıp hapse atıldığında, ekmeğe önemli bir ahlaki statü kazandırmıştır. Fransa’daki birçok insan için Francala (baget) ekmeği temel bir gıda maddesidir ve Fransa’nın gerçek bir sembolüdür.

Çoğu insan için, Fransa’ya yapılacak bir gezi, sıcacık çıtır çıtır bir Francala (baget) ekmeği veya tereyağlı bir kruvasan yemeden tamamlanmış sayılmaz ve Fransa’da fırınlar, İngiltere’deki bir köşe dükkanı kadar yaygın olarak bulunmaktadır. Fransa’nın farklı bölgelerine özgü çeşitli yerel ekmek türleri vardır. Ancak alıştığınız Fransız ekmeği olan Francala (baget) ekmeği sandığınız gibi çok eski zamanlardan beri Fransa’da yenmemektedir.

1800’e kadar Fransız köylüleri buğday, çavdar veya karabuğdaydan yapılan ekmek türlerini tükettiler. Fırıncılar, unun daha ileri gitmesini sağlamak için genellikle her türlü malzemeyi dolgu maddesi olarak eklediler: talaş, saman, kir ve hatta gübre kullanıldı. Bir köylünün beslenmenin büyük çoğunluğu ekmekten geliyordu ve yetişkin bir erkek günde iki ya da üç kilo ekmek yiyebilirdi.

Tahıl ve ekmek isyanları Fransız devrimine kadar son derece yaygındı ve bazen tüm bölgelere yayılmış durumdaydı. Aslında, 14 Temmuz 1789’da Bastille’in düşmesiyle sonuçlanan ve Fransız Devrimi’nin başlamasına yardımcı olan isyanlar, silah ve tahıl arayışı olarak başladı. Parisli köylüler – haklı olarak – daha yüksek fiyatlar beklentisiyle tahıl istifi olduğundan şüphelendiler ve protesto için sokaklara çıktılar. Devrimin ilk aşamalarında, artan ekmek fiyatları önemli bir endişe kaynağıydı ve yeni hükümet, fiyatlar hakkındaki şikayetlere veya istifleme suçlamalarına hızlı bir şekilde yanıt verdi. Ekmeğe erişemezlerse insanların ne yapabileceği konusunda endişelenmekte haklıydılar. Bu ekmek isyanları, devrimin giderek daha radikal hale gelmesine yardımcı oldu.

Aynı zamanda buharlı fırınların gelişimi ile günümüzün Francala (baget) ekmekleri gibi gevrek bir kabuk ve beyaz, havadar bir merkez ile somunları pişirmeyi mümkün kılmaktadır. 1920’de, işçilerin sabah 4’ten önce işe başlamalarını engelleyen bir yasa çıkarıldı, bu da ekmeğin kahvaltıda zamanında pişirilmesini imkansız hale getirdi. Bu durum sonucunda, ekmeğin daha hızlı pişen uzun, ince bagetlere dönüştürülmesiyle çözüm buldu.

Bundan yaklaşık bir asır önce Fransa’da uzun, ince ekmekler olmasına rağmen 1920’ye kadar Francala (baget) ekmek olarak bu isimle anılmamıştır. Baget kelimesi Latince baculum’dan gelir ve baccheto (İtalyanca) değnek veya sopa anlamına gelmektedir.

Dört yüz yılı aşkın olan bu uygulama ile bir devrim ve çok daha fazlası sonucunda bugün hepimizin bildiği ve sevdiği Francala (baget) ekmeği yapmak için yetmiştir.

francala (baget) ekmeğin tarihi nedir?
francala (baget) ekmeğin tarihi nedir?

İlginizi Çekebilir: Bayat ekmekler nasıl değerlendirilir?

Ev Yapımı Francala (Baget) Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

Ön maya için;

  • 1.5 su bardağı kadar un
  • 1 su bardağı kadar ılık su
  • 1 çay kaşığı kadar instant maya ya da yaş maya

Ana maya için;

  • Ön maya için hazırlanmış olan karışım
  • 1 çay kaşığından hariç kalan instant maya ya da yaş mayanın tamamı
  • 4 su bardağı kadar un
  • 1 su bardağı kadar ılık su
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz
ev yapımı francala (baget) ekmek tarifi i̇çin malzemeler
ev yapımı francala (baget) ekmek tarifi i̇çin malzemeler

Ev Yapımı Francala (Baget) Ekmek Tarifi Nasıl Hazırlanır?

  1. Ön maya için gerekli olan malzemelerinizi bir kapta karıştırıp 24 saat kadar oda sıcaklığında bekletiniz. Bir gece önceden ön mayayı yapıp ertesi gün ekmeğinizi mayalamak daha verimli sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.
  2. Ön mayanın içine ana hamur malzemelerini ekleyip yavaş yavaş yoğurmaya başlayınız. Unu kontrollü eklemeye çalışınız ki ne çok cıvık ne de çok katı bir hamur elde etmeyiniz.
  3. Ele yapışan orta yumuşaklıkta bir hamur elde ediniz.
  4. Un az gelirse ekleme yapınız çünkü kullanmış olduğunuz unun markasına göre kıvamı değişebilmektedir.
  5. Ekmeğinizi ılık bir yerde bir saat kadar mayalanmaya bırakınız.
  6. Bir saat kadar mayalanmaya bıraktığınız ekmeğinizi un serptiğiniz tezgaha alınız ve dört eşit parçaya bölünüz.
  7. Dört eş parçaya böldüğünüz hamurun bir tanesini alıp bastırmadan hafif elinizle açınız ve kenardan içe doğru kıvırarak katlaya katlaya şekil veriniz.
  8. Hamurunuzu sanki oklavayla hamur açar gibi yuvarlayıp uzatınız.
  9. Yuvarlayıp uzattığınız hamurlarınızın üzerine bir temiz bez örtüp yarım saat kadar dinlendiriniz.
  10. Dinlendirdiğiniz ekmeklerinizin üzerine un serpiniz ve keskin bir bıçakla yan çizikler atarak şekil veriniz.
  11. Önceden 220 derecede ısınmış olan fırınınıza ısıya dayanıklı bir kapta en altına su koyunuz. Fırının en altına su koymak ekmeğin pişerken ihtiyaç duyduğu nemi ortamdan almasını sağlayacaktır.
  12. Ekmeklerinizi fırına koyup 15 dakika 220 derecede bir süre sonra 200 dereceye düşürüp pişiriniz.
  13. Pişmiş olan Francala (baget) ekmeklerinizin ilk sıcaklığı çıkınca servise hazır hale getiriniz. Afiyet Olsun.

İlginizi Çekebilir: Zerdeçal Aromalı Peynirli Poğaça

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu