Sağlık

Evde Gebelik Testi (Hamilelik Testi) Nasıl Yapılır?

Gebelik testi, hastanede yapılabileceği gibi evde de yapılabilir. Ancak hastanede yapılan kan testi biraz daha güvenilirdir. Bu testlerde HCG hormonu ölçülmektedir. Çünkü hamilelikte bu hormon seviyesi yükselmektedir ve bu hormon seviyesi tespit edildiğinde kişinin gebe olup olmadığı anlaşılabilir.

Hamilelik testinde idrardan da yararlanılabilir. Evde yapılan testlerde idrar kullanılmaktadır. Herhangi bir yerde uygulanabilen bu kolay testlerde idrar testin üstüne damlatılır ve bir süre beklenir. Daha sonra testin üstünde sonuç görülür. Bu testler maalesef ki kan testi kadar güvenilir değildir. Bu durum genellikle testten kaynaklanır. Bu nedenle hamilelik testi tekrarlanırsa daha güvenilir bir sonuç verir.

evde gebelik testi nasıl yapılır?
evde gebelik testi nasıl yapılır?

Evde Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

Evde gebelik testi yapılmak istendiğinde ihtiyaç olan şey bir gebelik testidir. Bu testler eczanelerden kolayca bulunabilir. Bu testler idrar yoluyla hamileliği tespit etmektedir. Hamilelik testinin içinden bir damlalık çıkar. Uygun bir kaba idrar yapıldıktan sonra bu damlalık yardımıyla idrar alınır ve testin üzerine damlatılır. 5-10 dakika bekledikten sonra testin üzerinde işaret belirir. Tek çizgi negatif iken iki çizgi pozitif anlamına gelir.

Hamilelik testleri yapı olarak farklılık gösterebilir. Bu nedenle her test için kullanım kılavuzu okunmalıdır. Testin idrar damlatılan bölgesi mutlaka doğru tespit edilmelidir, aksi halde test doğru çalışmaz. Kullanım kılavuzu üzerinde test işaretlerinin anlamları da yazar. Sonuç bu şekilde teyit edilebilir. Sonucun farklı veya belirsiz çıktığı durumlarda test yeniden yapılmalıdır.

evde hamilelik testi yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar
evde hamilelik testi yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar

Evde Hamilelik Testi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Evde hamilelik testi yapılırken kişinin kafasını karıştıran bazı sorular olabilir. Gebelik testinin en doğru şekilde yapılması için test şu şekilde kullanılmalıdır:

  • Daha doğru bir sonuç için adetinizin gecikmesinden 1 hafta sonra yapmalısınız. Yani normal adet gününüzden sonraki hafta da adet olmamışsanız 1 hafta daha bekleyin ve test yapın.
  • Hamilelik testine etki edebilecek bazı ilaçlar bulunmaktadır. Gebelik testi yapacaksanız antibiyotik veya doğum kontrol hapı gibi ilaçları kullanmayın.
  • En doğru sonucu almak için, sabah kalktığınızdaki idrar ile testi yapın. Gün içerisindeki sıvı tüketimi idrarı seyreltir ve HCG hormonunun tespit edilmesini zorlaştırabilir.
  • Gebelik testinde önemli olan noktalardan biri de bekleme süresinin tamamlanmasıdır. Test kılavuzunda belirtilen süre dolmadan net bir sonuç çıktığı söylenemez. Bu nedenle gebelik testi bu süreye uygun olarak bekletilmelidir.
hamilelik testi kullanımı hakkında bilinmesi gerekenler
hamilelik testi kullanımı hakkında bilinmesi gerekenler

Hamilelik Testi Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Evde hamilelik testi yapıyorsanız kullanım konusunda şunları bilmelisiniz,

  1. Hamilelik testi aç veya tok karna yapılabilir.
  2. Gebelik testi akşam da yapılabilir ancak sabah ilk idrarla yapılması önerilir.
  3. Gebelik testi adetten önce de yapılabilir. Ancak adet geciktikten 1 hafta sonra yapılması daha doğru sonuç verir.
  4. Hamilelik testleri, gebelikten sonraki 15 gün içinde doğru sonucu vermez. Bu nedenle adet geciktikten sonraki hafta yapılmalıdır.
eski usul gebelik testleri
eski usul gebelik testleri

Eski Usul Gebelik Testleri

Hamilelik testleri üretilmeden önce kadınlar evde eski yöntemlerle test yapıyorlardı. Bu testlerin yapılması için diş macunu, çamaşır suyu veya karbonat kullanılabilir.

  1. Diş macunu ile gebelik testi: Diş macunu bir kaba sıkılır. Üstüne idrar yapılır. Diş macununun rengi maviye dönerse gebelik olduğu anlaşılır.
  2. Çamaşır suyu ile hamilelik testi: Bir kaba çamaşır suyu dökülür. Üzerine idrar yapılır. Eğer çamaşır suyu köpürüyorsa hamilelik var demektir.
  3. Karbonat ile hamilelik testi: Bir kaba karbonat koyulur. Karbonatın üstüne idrar yapılır. Karbonat bu işlemden sonra köpürüyorsa kişi gebe demektir.
  4. Toz şeker ile gebelik testi: Bir kaba toz şeker eklenir. Toz şekerin üstüne idrar yapılır. Toz şeker topaklanıyorsa hamilelik olduğu anlamına gelir. Eğer toz şeker topak topak olmuyorsa gebelik yoktur.
  5. İdrar bekletme yöntemi ile gebelik testi: İdrar bir kaba yapılır. Bu kap bir gün boyunca bekletilir. 24 saat sonra idrar beyazlaşmamışsa gebelik vardır ancak idrar beyazlaşmışsa kişi hamile değil demektir.
hamilelik testi sonucu net değilse ne yapılmalıdır?
hamilelik testi sonucu net değilse ne yapılmalıdır?

Hamilelik Testi Sonucu Net Değilse Ne Yapılmalıdır?

Hamilelik testi yapıldıktan sonra sonuç net çıkmayabilir. Hiç çizgi görünmediğinde veya silik çizgi olduğunda hamilelik sonucu net çıkmamış demektir. Bu tür durumlarda yapılması gerekenler:

  • Hamilelik testi birkaç gün sonra tekrar yapılmalıdır.
  • Hamilelik testinin net olması için bir sonraki test ilk idrarla yapılmalıdır.
  • Hamilelik sonucundan emin olmak için bir sağlık kuruluşunda HCG testi yaptırılmalıdır. Kan testi eğer anormal bir durum yoksa kesin sonuç vermektedir.

Önerilen İçerik: Hamilelik Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Gelir? Silik Çizginin 5 Sebebi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu