Bilgi

Gerçekten Parayı Bulsanız Hiç Çalışmadan Yaşar Mısınız? Deneyler Bunun Tam Tersini Gösteriyor

Mutluluk deneyi, Amerika’daki iki üniversitenin yaptığı bir araştırmadır. Bu araştırmada, insanların gerçekten ne kadar mutlu olduğunu ölçmek için tasarlanmış deneyler mevcuttur. Northwestern university ve university of massachusetts işbirliği ile yapılan bu araştırma sonucunda, aslında çok büyük miktarlarda para kazanan kişilerin bile sınırlı bir süre mutlu kaldığı ortaya çıkmıştır. Piyangodan para çıkınca her şeyin düzeleceği ve insanların çok mutlu olacağı düşüncesi de çürütülmüştür. Çünkü bu deneyde Piyangodan para kazanan insanlar ve felç geçirmiş insanlar kıyaslandığında iki grubun da mutluluk düzeyi eşit çıkmıştır.

Mutluluk, genellikle paraya bağlanan bir duygudur. Çoğu kişi piyangodan para kazanınca çok mutlu olacağını düşünür. Pek çok kimse de felç geçirmiş veya sakat kalmış kişilerin çok mutsuz olduğunu, aynı şey kendi başlarına gelse kendilerinin de mutsuz olacağını düşünür. Ancak gerçek böyle değildir.

Mutluluk Deneyi Nasıl Yapılmıştır?

Northwestern university ve university of massachusetts tarafından tasarlanan bu deneyde 3 grup mevcuttur. Deneydeki ilk grup, yakın zamanda piyangodan veya diğer şans oyunlarından para kazanmış talihlilerdir. Bu grupta 22 kişi vardır. İkinci grup kontrol grubudur. Yani hayatlarında büyük bir değişiklik olmamış 22 tane insanı kapsamaktadır. Diğer grupta ise yakın zamanda felç geçirmiş 29 kişi bulunmaktadır.

Deneyde, bu üç grubun mutluluk düzeyleri değerlendiriliyor. Şu anda ne kadar mutlu olduklarını puanlayarak belirten katılımcıların sonuçları belli bir sıralama izliyor. Yakın zamanda ikramiye kazanan ilk grubun belirttiği mutluluk ortalaması 4 puan oluyor. Kontrol grubunun belirttiği puan 3,82 olarak saptanıyor. Son gruptaki felç geçiren katılımcıların belirttiği puan ise 2,96 puan çıkıyor. 5 üzerinden yapılan bu değerlendirmede ikramiye kazananlar ve hayatında bir değişiklik olmayanların belirttiği puanların yakınlığı dikkat çekiyor.

Deneyin ikinci kısmında, katılımcıların dünyevi zevklerden aldıkları puanlar karşılaştırılıyor. Bu puanlamada, katılımcılar kahvaltı yapmak, kahve içmek gibi gündelik şeylerden aldıkları mutlulukları puanlıyorlar. Bu puanlamada piyangodan para kazanan grubun verdiği puan 3,33 ve felç geçirenlerin verdiği puan da 3,48 olarak saptanıyor. Yine 5 üzerinden yapılan bu puanlama hedonik adaptasyonun, dünyevi zevklerden alınan mutluluğu azalttığını göstermekte.

Hedonik adaptasyon, yükselen standartlara alışmak ve uyum sağlamaktır. Şans oyunlarından para kazanan kişiler başlangıçta nispeten yüksek bir mutluluk puanı verseler de bu durum uzun sürmemiştir. Deneyin ikinci kısmında görülen sonuçlardan bir diğeri de, felçli kişilerin verdiği mutluluk puanının yükselmesidir. Yani aradan zaman geçtiği zaman insanların aşırı mutluluk ve mutsuzluklarının yerine dengeli bir mutluluk hissi gelmektedir. Bu durum da paranın uzun süreli bir mutluluk getirmediğinin kanıtıdır.

harvard mutluluk deneyi
harvard mutluluk deneyi

Harvard Mutluluk Deneyi

Mutluluk üzerine yapılan bir diğer araştırma da Harvard’da yapılmıştır. Bu araştırma 1938 yılından beri sürmektedir. Dr. Arlie Bock ve W.T. Grant başlattığı bu çalışmada, Harvard’da okuyan öğrencilerin yaşadığı mutluluk araştırılmıştır. Bu araştırma sonucunda insanı neyin mutlu ettiği bilgisine de ulaşılmıştır.

Harvard mutluluk deneyi iki aşamadan ibarettir. Deneyin bir kısmında Harvard öğrencisi olan veya buradan mezun olan erkekler ve bir kısmında da düşük gelirli erkekler incelenmiştir. 1938 yılından berri süren bu araştırmada insanların mutluluk düzeyini para veya iyi bir okulda okumanın belirlemediği ortaya çıkmıştır.

Harvard Deneyine göre insanların mutluluğunu belirleyen şey sosyal ilişkilerdir. Kişinin romantik bir ilişkisi olmasına bağlı kalmaksızın, yakın ilişkilerin kalitesi arttıkça insanın mutluluğu da artmaktadır.

İnsan Neyle Mutlu Olur?

İnsanların mutlu olmasını belirleyen en önemli unsurun yakın ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Ancak yakın ilişkilerin kalitesi insanları mutlu eden tek şey değildir. Özellikle stresle başa çıkmak ve duygu durumda istikrar göstermek de insanların mutluluğunu artıran özelliklerdir. Yapılan diğer araştırmalar ile birlikte bazı aktivitelerin ve yaşam biçimlerinin insanları daha mutlu yaptığı bulunmuştur. Bunlar:

  • Para kazanmak yerine zaman ve insan kazanmak odaklı bir hayat sürmek.
  • Sosyal medyada gezinmek yerine insanlarla sık sık yüz yüze vakit geçirmek.
  • Uzun süreli ve kaliteli sosyal ilişkilere sahip olmak.
  • Kaynakları sadece kişisel ihtiyaçlar için değil, diğer insanlara yardım etmek için de kullanmak.
  • Tecrübe odaklı yaşamak. Eşyalara ve statüye çok önem vermemek.
  • Gelecek planlarıyla veya geçmiş yaşantılarla çok fazla enerji harcamamak. Yaşanılan anın tadını çıkarabilmek.
  • Egzersiz yapılabilen ve doğayla iç içe olunabilen bir yaşam sürmek.

İlginizi Çekebilir: Dopamin Detoksu Yapanlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu