Gök Gürültüsü Fobisi Nedir?
Gök gürültüsü fobisi veya fırtına fobisi, kaygı bozukluğu sınıflandırması altında yer alan özgül fobilerdendir. Bu fobi gök gürültüsü sesi, şimşek, yıldırım, fırtınalı hava gibi unsurlardan korkmayı kapsar. Ancak bu korku normal bir korku değildir. Abartılı, normalin çok dışında bir kaygı ve korku duygusu ortaya çıkmaktadır. Hatta gök gürültüsü fobisi olan kişiler kapalı havalarda dışarı çıkamazlar. Kara bulutlu, hafif rüzgarlı ve yağmurlu bu havalara da genellenmiş bir korku hakimdir ve bu havalarda dışarı çıktıkları taktirde başlarına kötü bir şey geleceği düşüncesi vardır.
Fırtına ve gök gürültüsü fobisine sahip bir kişi, havadaki ani değişimlere büyük tepkiler verir. Havanın bir anda kapanması veya yağışın başlaması onları önemli ölçüde korkutur ve kaygılandırır. Bu durum yakın çevrelerine de yansır. Bu kişiler sevdiklerini korumak için onları da kapalı havalardan uzak tutmak isteyebilirler. Kendileri de evde bile olsalar gök gürültülü bir havada yalnız olmak istemezler.
Gök Gürültüsü Fobisi Ne Demek?
Fırtına veya gök gürültüsü fobisinin bilimsel adı astrofobidir. Astrope, Yunanca’da şimşek demektir. Phobia da korku demektir. Bu iki kelimenin birleşimiyle ortaya çıkan kelime de şimşek korkusu anlamına gelir. Ancak genel olarak fırtına ve gök gürültüsü fobisi olarak kullanılmaktadır. Astrofobi, kötü hava şartlarına karşı gelişen bir özgül fobidir. Şimşek, yıldırım, aşırı şiddetli rüzgar, dolu ve gök gürültüsü sesi bu fobinin korku unsurlarıdır.
Gök Gürültüsü Fobisi Nasıl Yenilir?
Fobilerin tedavi edilmesi günümüzde mümkündür. Bunun için öncelikle astrofobisi olan kişinin farkındalığının olması gerekir. Kişi, korkusunun olağanın üstünde bir şiddette seyrettiğinin farkında ise tedavi için ilk adım hazır demektir. Çünkü tedavide kişinin gönüllü olması gerekir.
Fobi tedavilerinde kişinin korkusunun üstüne gitmesi sağlanır. Bunun için maruz bırakma yapılır. Maruz bırakma, kişinin korku unsurları ile karşılaşmasıdır. Günümüzde teknolojinin de getirileri ile birlikte maruz bırakma çok daha kolay olmaktadır. Sanal gerçeklik sayesinde kişi güvenli bir şekilde fobi unsuru ile karşılaşabilir. Bu sayede adım adım kişi korkusunun üstüne gider.
Günümüzde, fobilerin tedavisinde bilişsel davranışçı terapi öne çıkmaktadır. BDT sayesinde fobilerden tamamen kurtulmak mümkün olur. Bu tedavi içerisinde,
- Maruz bırakma,
- Sistematik duyarsızlaştırma,
- Fobi üzerindeki gerçek dışı düşünceleri gerçek ile yüzleştirme vardır.
Astrofobi Belirtileri
Fobiler, kişinin bir nesne veya duruma karşı gerçek dışı bir korku ve kaygı hissetmesi ile oluşur. Bu nedenle fobi neynesiyle karşılaşan kişi fiziksel ve davranışsal olarak kaygı, korku tepkisi verir. Bu tepkiler aslında fobinin belirtileridir. Astrofobisi olan bir kişi de fırtınalı hava, gök gürültüsü veya şimşek ile karşılaştığında şu belirtiler ortaya çıkar,
- Terleme,
- Kalp çarpıntısı,
- Nefes almada güçlük,
- Baş dönmesi,
- Göğüs ağrısı.
Ayrıca gök gürültüsü fobisi olanlar şu davranışları da sergilerler,
- Fırtınalı havalarda evde kalırlar ve yalnız olmak istemezler,
- Sürekli hava durumunu kontrol ederler,
- Dışarıdayken gelişen ani hava değişimlerinde huzursuz olurlar ve genellikle işlerini bırakıp eve dönerler.
Astrofobi Neden Olur?
Fobiler genellikle çocukluk çağı travmalarından kaynaklanır. Astrofobi de her yaşta görülmekle birlikte genellikle çocuklarda ortaya çıkar. Travmatik deneyim fırtınalı havaya atfedilir ve bu nedenle fırtınalı havadan ve gök gürültüsünden korkmaya başlanır. Bu fobinin ortaya çıkmasının nedenleri şunlardır:
- Çocukluk çağında fırtınalı bir havada yaşanan travma,
- Bir yakını yıldırım çarpması veya elektrik çarpması ile kaybetmek,
- Fırtınalı havada birini kaybetmek veya yaralanmak,
- Gök gürültülü, şimşekli bir havada birinin ölümüne veya yaralanmasına tanık olmak,
- Ebeveynlerin fırtınalı havalara karşı aşırı derecede korkulu ve kaygılı olması,
- Ailede gök gürültüsü fobisi olan birinin bulunması.
Astrofobi, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir özgül fobidir. Tedavi edilmediği taktirde agarofobiye dönüşebilir. Agorafobisi olan insanlar dışarıda başlarına bir şey geleceği korkusu yaşarlar ve evden dışarı çıkmazlar.
Önerilen İçerik: Yutma Fobisi Nedir?