BilgiSağlık

Hardal Tohumu Yağı Ne İşe Yarar?

Hardal tohumu yağı nedir? Hardal tohumu yağı faydaları nelerdir? Hardal tohumu yağı yenir mi? Hardal tohumu yağı zararları nelerdir? Hardal tohumu yağı günde ne kadar yenir?

Hardal tohumu yağı ne işe yarar? Hardal tohumu yağı, siyah, kahverengi ve beyaz hardal tohumlarının herhangi bir ısı veya kimyasal işlem görmeden soğuk sıkımı sonucu elde edilen yağdır. Hardal tohumu yağı dünyanın birçok yerinde kullanılır. Hardal yağının güçlü bir tadı vardır ve çeşitli yemeklerin lezzetini artırır. Lezzetinin yanı sıra, aynı zamanda sayısız sağlık yararına sahiptir.

Hardal Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir?

Hardal yağı yaklaşık %60 tekli doymamış yağ asitlerine (%42 erusik asit ve %12 oleik asit) sahiptir; yaklaşık %21 çoklu doymamış yağlara (%6 omega-3 alfa-linolenik asit ve %15 omega-6 linoleik asit) ve yaklaşık %12 doymuş yağa sahiptir.

Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin oranı ve düşük doymuş yağ içeriği, hardal yağını piyasada bulunan diğer birçok yağa göre daha faydalı ve tercih edilir bir hale getirir.

İlginizi Çekebilir: Fındık Yağı Faydaları Nelerdir?

Mikropların Büyümesini Engeller

Hardal tohumu yağı güçlü antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve bazı zararlı bakteri türlerinin büyümesini engellemeye yardımcı olur. Bir test tüpü çalışmasına göre, beyaz hardal esansiyel yağı, Escherichia coli, Staphylococcus aureus ve Bacillus cereus dahil olmak üzere birkaç bakteri türünün büyümesini azaltmıştır. Ayrıca hardal tohumu yağı belirli mantar ve küf türlerinin büyümesini de engeller.

Ağrıyı Azaltır

Hardal yağı, vücuttaki ağrı reseptörleri üzerinde etki eden, kimyasal bir bileşik olan alil izotiyosiyanat içerir. Fareler üzerinde yapılan bir çalışma, farelerin içme suyuna hardal yağı verilmesinin belirli ağrı reseptörlerini duyarsızlaştırdığını ve yaygın ağrının tedavisine yardımcı olduğunu tespit etmiştir.

Hardal yağı ayrıca iltihabı azaltmaya ve romatoid artrit gibi durumların neden olduğu ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilecek bir tür omega-3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit açısından oldukça zengindir. Ancak, hardal yağına uzun süre topikal olarak maruz kalmak ciltte ciddi yanıklara sebep olur bu nedenle dikkatli kullanılması gerekir.

İlginizi Çekebilir: Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Regl Sancısı Geçiren Dua

Kanserli Hücreleri Onarır

Hardal tohumu yağı belirli kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını yavaşlatmaya yardımcı olur. Bu konuda yapılan bir çalışma farelere saf hardal yağı vermenin kolon kanseri hücrelerinin büyümesini engellediğini ortaya koymuştur.

Başka bir hayvan çalışması ise alil izotiyosiyanat açısından zengin hardal tohumu yağının mesane kanseri büyümesini yaklaşık %35 oranında engellediğini ve kanserin mesanenin kas duvarına yayılmasını önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir.

Kalp Sağlığını Destekler

Hardal yağı, kabuklu yemişler, tohumlar ve bitki bazlı yağlarda bulunan, bir tür doymamış yağ olan, tekli doymamış yağ asitleri açısından yüksektir. Tekli doymamış yağ asitleri, özellikle kalp sağlığı söz konusu olduğunda, çeşitli faydalarla ilişkilendirilir. Tekli doymamış yağ bakımından zengin olan hardal yağı kan basıncı, kolesterol ve kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. Ancak fazla miktarda hardal yağının kalp sorunlarını teşvik edebileceğini gösteren çalışmalar da mevcuttur.

İlginizi Çekebilir: Kalp Krizi Nedir ve Neden Kaynaklanır?

İltihabı azaltır

Hardal yağı, alfa-linolenik asit de dahil olmak üzere omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir. Omega-3 yağ asitlerinin vücuttaki enflamatuar süreçlerin düzenlenmesinde rol oynar ve oksidatif stres ve inflamasyonu azaltır.

Geleneksel olarak hardal yağı, artrit semptomlarını hafifletmek, ağrı ve rahatsızlığı yatıştırmak ve pnömoni veya bronşit gibi durumların neden olduğu iltihabı azaltmak için topikal olarak kullanılır. Mevcut araştırmalar çoğunlukla hayvan çalışmaları ile sınırlı olsa da farelerde yapılan bir çalışma, hardal tohumu tüketmenin sedef hastalığının neden olduğu iltihaplanmayı da azalttığını bulmuştur.

Soğuk Algınlığını İyileştirir

Saf hardal yağı genellikle öksürük ve tıkanıklık gibi soğuk algınlığı semptomlarını tedavi etmek için doğal bir ilaç olarak kullanılır. Doğrudan göğse uygulamak güvenlidir ya da kaynar suya birkaç damla saf hardal yağı ekleyip buharı soluyabilirsiniz.

Saçlara Yoğun Bakım Sağlar

Hardal yağı, saçları nemli, canlı tutan ve daha hızlı uzamalarına yardımcı olan alfa yağ asitleri içerir. Hardal yağı ayrıca saç büyümesi için önemli olan antioksidanlar, demir, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller ve A, D, E ve K gibi vitaminler açısından zengin bir kaynaktır. Hardal yağının mantar önleyici özelliği ise saç derisinde oluşan mantar ve kepek oluşumunu da engeller.

İlginizi Çekebilir: Soğan Suyu ile Saç Uzatma

İştah Açar

Hardal yağı son derece faydalıdır ve kilo almak isteyen kişiler tarafından tüketilebilir. Mide kasılmalarını artırarak daha fazla yemek yeme isteği uyandırır ve açlık hissi yarattığı bilinen mide sıvılarının ve safranın salgılanmasını kolaylaştırır.

Diş Etlerini Güçlendirir

Hardal tohumu yağı, diş etlerini güçlendirmeye yardımcı olur ve plak oluşumunu engeller. Plak genellikle yağlı zarlarla çevrili bakteriler nedeniyle oluşur. Hardal yağını ağzımızda çalkalamak, yağda çözünen bakterileri gevşetmeye ve diş eti kanamalarını önlemeye yardımcı olur.

Hardal Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Saf hardal yağı, yaklaşık 250°C’lik bir duman noktasına sahiptir ve bu da onu tereyağı gibi diğer yağlarla aynı seviyeye getirir. Kızartma, kavurma, fırınlama ve ızgara gibi yüksek ısıda pişirme yöntemleri için kullanılabilir. Saf hardal yağı Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi bölgelerde yemek yapımında yaygın olarak kullanılır ancak ABD, Kanada ve Avrupa da dahil olmak üzere birçok ülkede bitkisel yağ olarak kullanılmasının yasaktır. Bunun sebebi aşırı tüketildiğinde toksik olabilen %40 erusik asit içermesidir. Erusik asitin kalp sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkileri vardır.

Ancak hardal esansiyel yağı, hardal tohumlarının soğuk sıkımıyla elde edilir ve Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından güvenli (GRAS) olarak kabul edilir. Hardal esansiyel yağı, mutfakta tatlandırıcı olarak kullanılabilir ve topikal kullanım için güvenlidir. Topikal olarak masaj yağı yerine kullanılabilir. Ayrıca cilt serumlarına ve saç bakım maskelerine karıştırılabilir.

Cilt ve saç için ilk defa kullanacaksanız cildinize az miktarda uygulayarak bir yama testi yaptığınızdan emin olun. Herhangi kızarıklık, yanma, kaşıntı veya tahriş olup olmadığını 24 saat boyunca gözlemleyin. Hassasiyetiniz olduğunu düşünüyorsanız bol suyla yıkayın ve kullanmayı bırakın.

Hardal Tohumu Yağının Zararları Nelerdir?

Hardal yoğumu fazla miktarda kullanıldığında istenmeyen etkilere sebep olabilir. Ayda yaklaşık 600-700 ml hardal yağı tüketimi idealdir. Bunu günlük alıma oranladığımızda ise öğün başına bir çay kaşığına denk gelir.

Hardal yağının uzun süreli topikal uygulamasının cilt üzerinde zararlı etkileri olabilir. Hatta küçük ila büyük cilt kabarcıklarına neden olabilir. Aşırı hardal yağı tüketimi rinite neden olabilir. Hamilelerin hem kendi sağlıkları hem de fetüs sağlığı için hardal tohumu yağı tüketmesi önerilmez.

Hardal Tohumu Yağı Nereden Satın Alınır?

İlaçsız Market’in içerisinde mufa, Pufa, omega-3, omega-6, E vitamini, A vitamini, D vitamini, K vitamini, antioksidan, kalsiyum, protein bulunan, GMP sertifikalı, vegan, çevre ve hayvan dostu el işçiliğiyle üretilen, gerekli test ve analizlerden geçen, soğuk sıkım Hardal Tohumu Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.

ilaçsız market hardal tohumu yağı
ilaçsız market hardal tohumu yağı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu