BilgiSağlık

Jinekomasti Olduğu Nasıl Anlaşılır? Nasıl Tedavi Edilir?

Jinekomasti, erkeklerde görülen bir tür bozukluktur. Erkek vücudunda ortaya çıkan jinekomasti, pek çok erkekte görülebilmektedir. Jinekomasti olan erkeklerin bir kısmı bu durumu düzeltmek için ameliyat olmaktadır ve bu ameliyatlar işe yaramaktadır.

Ameliyat olmak istemeyen bazı erkekler de jinekomastiyi azaltmak veya daha az belli etmek için birtakım yollara başvurmaktadır. Erkeklerin musdarip olduğu jinekomastinin nasıl tedavi edildiğini ve nasıl daha az görünür hale geldiğini bu yazımızda açıkladık.

İlginizi çekebilir: Obezite İçin Kilo Sınırı Kaçtır? Çocuklar Hangi Kiloda Obez Sayılırlar?

jinekomasti nedir?
jinekomasti nedir?

Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti, erkek meme dokusunda büyümedir. Jinekomasti bazı erkeklerde bir memede veya iki memede ortaya çıkabilir. Bu durum genel olarak hormon dengesizliklerinden ortaya çıkmaktadır ve tedavisi bulunmaktadır. Erkek bedeninin oluşmasına etki eden testosteron ve kadın bedeninin oluşmasını etkileyen östrojen hormonlarının normaldışı ve dengesiz salgılanması sonucunda erkeklerde meme dokusunda anormal bir büyüme meydana gelir ve bunda jinekomasti adı verilmektedir. Hem testosteron hem de östrojen kadında da erkekte de bulunmaktadır ancak belirli bir dengede salgılanmaktadır. Jinekomastiye sahip erkeklerde östrojen ve testosteron dengesi bozulmuştur.

Kötü Beslenme Jinekomastiye Yol Açar Mı?

Kötü beslenme direkt olarak jinekomastiye yol açmasa da bazı besinlerin östrojen salgılatması nedeniyle jinekomastiyi artırdığı gözlenmiştir. Jinekomasti, erkeklerde östrojen hormonunun fazla salgılanmasıyla oluşur ve bu durumda östrojen içeren şu besinlerin fazla tüketilmemesi gereklidir:

  • Anason,
  • Susam,
  • Ada çayı,
  • Soya yoğurdu,
  • Soya fasulyesi,
  • Kuru hurma,
  • Nohut,
  • Maydanoz,
  • Keten tohumu,
  • Kızılderili otu,
  • Kuru kayısı,
  • Tofu,
  • Civan perçemi,
  • Bezelye,
  • Kuru eriktir.

Östrojen hormonu salgılatan bu besinlerin dışında, jinekomasti olan erkeklerin sağlıksız beslenmemesi gereklidir. Kötü beslenme fazla yağlanma ve obeziteye sebep olduğu için jinekomasti olma olasılığını artırmaktadır. Obez olan erkeklerde jinekomastinin ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

genetik faktörler jinekomastiye yol açar mı?
genetik faktörler jinekomastiye yol açar mı?

Genetik Faktörler Jinekomastiye Yol Açar Mı?

Erkeklerde meme dokusunun büyümesine sebep olan nedenlerden biri de genetik yapıdır. Genetik yapı, bedendeki hormon salgılanmalarına etki eder ve genetik yapının jinekomastiye müsait olduğu durumlarda erkeklerde meme dokusunun büyümesi daha olasıdır. Genellikle hormonal alt yapısı olan bu anormalinin altında genetik faktörler de bulunsa da şu anda genetik yatkınlığın jinekomastiyi ne ölçüde etkilediği bilinmemektedir.

Jinekomasti Nasıl Azaltılır?

Jinekomasti olduğu belirlendiğinde, öncelikle jinekomastiye sebep olabilecek unsurlardan kaçınmak gereklidir. Hormonal dengesizliğin önüne geçmek jinekomastiyi azaltacaktır. Bunun için öncelikle sağlıksız beslenmeyi bırakarak vücuttaki yağlanmayı azaltmak gereklidir. Sonra da östrojen hormonu salgılatan yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Hormon tedavisi ile de jinekomasti azaltılmaktadır.

Jinekomasati Olduğunu Gizleme Yöntemleri Nelerdir?

Jinekomasti fiziksel olarak insanı rahatsız etmeyen bir anomali olsa da kişinin özgüvenini olumsuz etkilemektedir. Özellikle ergenlikte ortaya çıkan jinekomasti, erkeklerin psikolojisine daha fazla etki etmekte ve erkekler jinekomasti olduklarını gizlemek istemektedirler. Jinekomasti gizleme yöntemleri,

  • Jinekomasti atletleri giyerek dolgun meme dokusunu daha düz göstermek,
  • Meme bölgesini sararak memenin daha az çıkmasını sağlamak,
  • Bol kıyafetler giyerek meme dokusunun büyüklüğünü gizlemek,
  • Ceketlerle meme bölgesini kapatmaktır.
jinekomasti nasıl tedavi edilir?
jinekomasti nasıl tedavi edilir?

Jinekomasti Nasıl Tedavi Edilir?

Jinekomastinin tedavisinde öncelikle hormon dengesizliğinin altında yatan neden bulunmalıdır. Östrojen hormonunun fazla salgılanmasının altında bir fiziksel neden yatıyorsa bu doktorlar tarafından tedavi edilmelidir. Jinekomastinin tedavisinde diyetler, egzersizler ve hormon takviyesi kullanılmaktadır ancak bazı durumlarda ameliyata başvurulmaktadır.

Jinekomasti ameliyatı ile memedeki doku alınmaktadır. Ancak jinekomastinin altında yatan hormonsal neden düzelmedikçe jinekomastinin tekrar etme olasılığı bulunmaktadır. Bunun için kişinin kilo alımına dikkat etmesi ve kiloluysa da kilo vermesi öncelikle yapılması gerekendir. Alkol alımından uzak durmak, östrojen salgılatan besinleri fazla tüketmemek ve östrojen salgılatan ilaçları kullanmamak jinekomasti tedavisi için önemlidir.

Bazı jinekomastilerde yalnızca hayat düzenini ayarlamak yeterli olur, bazı durumlarda da jinekomasti kendiliğinden geçer. Eğer meme dokusundaki büyüme kendiliğinden geçmiyorsa doktor tarafından önerilen tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

İlginizi çekebilir: Deri Altı Sivilceleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu