Güzellik

Jojoba Yağı Ne İşe Yarar?

Jojoba yağı nedir? Jojoba yağı faydaları nelerdir? Jojoba yağı cilde sürülür mü? Jojoba yağı saça sürülür mü? Jojoba yağı zararları nelerdir? Jojoba yağı nereden satın alınır? Jojoba yağı nasıl kullanılır?

Jojoba yağı ne işe yarar? Birçok kişi jojoba yağını cilt bakım rutininin bir parçası olarak kullanır. Jojoba yağı pek çok iyileştirici özelliğe sahip jojoba tohumlarından üretilir. Jojoba bitkisi, Kuzey Amerika’da yetişen doyurucu, çok yıllık bir bitkidir.

Bitki özleri ve otlar gibi doğal ilaçlar geleneksel tıpta uzun süredir kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyanın yaklaşık %75’i çeşitli sağlık ihtiyaçları için hala doğal ilaçlara güveniyor ve birçok modern ilaç bitkilerden elde ediliyor. Jojoba yağı, diğer esansiyel yağlarla karıştırılmak üzere taşıyıcı yağ olarak kullanılabilecek kadar yumuşaktır. Ayrıca tek başına da kullanılabilir.

Jojoba Yağı Faydaları Nelerdir?

Birçok kişi jojoba yağını cilt bakım rutininin bir parçası olarak kullanır. Jojoba yağı genellikle akne, kuru cilt, kırışıklık gibi birçok cilt rahatsızlığı için kullanılabilir.

Cildi Nemlendirir

Jojoba yağı nemlendirici bir bileşendir. Cildin üst tabakasına su çekerek cildin nemli kalmasını sağlar. Ciltte bakteriyel enfeksiyonların ve aknenin, saçta ise kepeğin oluşmasını önlemeye yardımcı olur.

İlginizi Çekebilir: Kuru Ciltler İçin 10 Nemlendirici Önerisi

Antibakteriyeldir

Jojoba yağı, antimikrobiyal ve antifungal özellikler içerir. Çalışmalar jojobanın Salmonella, E. coli enfeksiyonu ve kandidaya neden olabilen belirli bakteri ve mantarları öldürdüğünü bulmuştur.

Antioksidandır

Jojoba yağı, bol miktarda E vitamini içerir. E vitamini ciltte antioksidan olarak çalışır ve cildin kirletici maddelere ve diğer toksinlere maruz kalması sonucu ortaya çıkan oksidatif strese karşı savaşır.

Gözenekleri Tıkamaz

Jojoba yağı botanik bir madde olmasına rağmen yapı olarak vücudun doğal olarak ürettiği sebuma çok benzerdir. İki yağ arasındaki benzerlik sayesinde cilde uygulandığında gözenekler tıkanmaz, bu da tıkalı gözenekler sonucu oluşan sivilce ve akneleri azaltır.

Sebum Üretimini Kontrol Eder

Jojoba yağı vücudun doğal olarak ürettiği sebuma çok benzediği için aynı zamanda sebum üretimini de düzenler. Yağı cildinize sürdüğünüzde cildiniz yumuşar ve nemlenir. Nemlenme sonucunda saçınıza ve ter köklerinize, cildinizin hidrasyon için ek sebuma ihtiyaç duymadığına dair bir sinyal gönderilir. Cildin yağlı görünmesi engellenir.

İlginizi Çekebilir: Cilt Bakım Yağları Nasıl Kullanılır? Cilt Bakım Yağlarının Faydaları Nelerdir?

Kollajen Sentezini Destekler

Jojoba yağındaki antioksidanlar vücudunuzun kollajen üretmesine yardımcı olur Kollajen, ciltte, eklemlerde ve vücudun kıkırdaktan yapılmış kısımlarında bulunan bir proteindir. Yaşlandıkça kollajen seviyeleri azalır. Yaşlandıkça yüz yapısının değişmesinin nedeni de budur.

Yara İyileşmesini Hızlandırır

Jojoba yağı, hücre yenilenmesini teşvik ederek yara iyileşmesini hızlandırır. Araştırmalar akne ve sivilce izlerini tedavi etme yeteneğinin nedeninin de bu olabileceğini ileri sürmektedir. Yara iyileştirici özelliğinin ana sebebi ise jojobanın bol miktarda E vitamini içermesindendir.

Egzama ve Sedef Hastalığı Semptomlarını Yatıştırır

Jojoba yağı, iltihap önleyici ve iyileştirici özelliklere sahiptir. Topikal uygulama kuruluk, pullanma, kaşıntı ve ilgili semptomları hafifletmeye yardımcı olur. Sedef hastalığı ve egzama gibi iltihaplı cilt rahatsızlıkları olan kişiler jojoba yağını özellikle faydalı bulabilir.

Güneş Yanıklarını İyileştirir

Jojoba yağı, bazı doğal güneş koruyucu ürünlerinde popüler bir bileşendir. Bazı araştırmalar E vitamininin antioksidanlarla birleştirildiğinde cildi güneş hasarından korumaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Jojoba hem E vitamini hem de antioksidan içerir. Güneş hasarı cildi kurutur. Jojoba ise E vitamini ile nemi geri kazandırır ve güneş yanığı semptomlarını yatıştırmak için iyileşmeyi destekler.

İlginizi Çekebilir: D Vitamini İçin Kaç Dakika Güneşlenmek Yeterlidir? Hangi Saatte Güneşlenilmelidir?

Akneleri Tedavi Eder

Jojoba yağı, yatıştırıcı anti-enflamatuar maddelere, iyileştirici özelliklere sahiptir, nemlendiricidir ve doğal bir antimikrobiyaldir. Bu özellikler, yağın sivilceleri önlemesine ve hafif akneleri iyileştirmesine yardımcı olur.

Kepeği Önler

Jojoba yağı saçı yumuşatması ve korumasıyla bilinen palmitik asit ve stearik asit içerir. Saç derisine masaj yapıldığında, nem sağlayarak kepekli veya kaşıntılı saç derisini yatıştırır. Düzenli ve sürekli olarak kullanımı kepek oluşumunu tamamen ortadan kaldırır.

Saçları Güçlendirir

Jojobada bulunan vitamin ve mineraller saçı besler, kalınlaşmasına ve uzamasına yardımcı olur. Biberiye ve lavanta gibi saç büyümesine yardımcı olan diğer doğal saç yağlarıyla birlikte kullanıldığında saç uzaması ve dolgunluğu için daha etkili bir sonuç verir.

Saç Kırıklarını Onarır

Jojoba yağı saçın kimyasal işlemlerden veya ısıtma araçlarından kaynaklanan hasarını tedavi etmek için kullanılır. Diğer yağlar kadar nüfuz edici olmadığı için saçın etrafında koruyucu bir kalkan oluşturur ve ısı hasarına karşı korur.

jojoba yağı ne işe yarar?
jojoba yağı ne işe yarar?

Jojoba Yağı Nasıl Kullanılır?

Diğer bazı uçucu yağların aksine jojoba yağının seyreltilmesi gerekmez ve doğrudan cilde uygulanabilir. Ancak yağı ilk kez kullanacaksanız büyük bölgelere uygulamadan önce yama testi yapmalısınız. Kolunuzun iç kısmına üç veya dört damla yağ sürün. Ardından bölgeyi 24 saat gözlemleyin. Kurdeşen, kızarıklık, yanma veya tahriş belirtisi varsa bölgeyi bol suyla yıkayın ve kullanmayın.

Jojoba yağını doğrudan saç derinize ve saçınıza uygulayabilir ve 20 dakika bekletebilirsiniz. Daha iyi emilim ve etki için kullanmadan önce biraz ısıtabilirsiniz. 20 dakika beklettikten sonra şampuanla yıkayarak saçtan arındırabilirsiniz.

Kuru ve çatlamış dudakları yatıştırmak için dudak kremi olarak kullanabilirsiniz ya da yatmadan önce yaşlanma karşıtı serum olarak tüm yüzünüze uygulayabilirsiniz.

Jojoba diğer birçok bileşenin aksine göz çevresinde güvenle kullanılabilir, bu da onu yağ bazlı makyaj için popüler bir makyaj temizleyici yapar.

Jojoba Yağı Yan Etkileri Nelerdir?

Jojoba yağı hipoalerjenik olduğundan, genellikle topikal olarak uygulanması güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, yağın alerjik reaksiyona sebep olduğu bazı nadir durumlar da vardır. Alerjik reaksiyonlarda semptomlar genellikle kurdeşen ve kaşıntı içerir. Bu yan etkilerden kaçınmak için kullanmadan önce yama testi yapılması gerekir.

Jojoba Yağı Nereden Satın Alınır?

İlaçsız Market’in içerisinde doymamış yağ, A vitamini, B vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini, E vitamini bulunan, GMP sertifikalı, el işçiliğiyle üretilen, gerekli test ve analizlerden geçen, soğuk sıkım Jojoba Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.

ilaçsız market jojoba yağı
ilaçsız market jojoba yağı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu