Sağlık

Kalıcı Depresif Bozukluk Nedir?

Kalıcı depresif bozukluk, depresyonun pek çok alt türlerinden yalnızca biridir. Depresyon, melankolik ruh haliyle, günlük hayattaki işlevlerin sekteye uğramasıyla, kendini fiziksel ve ruhsal açıdan kötü hissetme ile seyreden bir psikiyatrik hastalıktır. Ancak depresyon belirtileri alt türlere göre farklılaşmakta ve şiddeti değişmektedir. Aynı zamanda bu alt türlere tanı koyma kriterleri de değişmektedir. Kalıcı depresif bozukluk da kendine has belirtilere ve tanı kriterlerine sahiptir.

Depresyon alt türleri zaman zaman kendi içlerinde, zaman zaman da farklı psikiyatrik hastalıklarla karışmaktadır. Bu karışıklığı çözümlemek için doğru eğitimi almış bir uzmana danışmak gereklidir. Doğru tedavi ile depresif hastalıkların iyileşmesi ve gerilemesi mümkündür.

Kalıcı Depresif Bozukluk Ne Demek?

Majör distimi olarak da bilinen kalıcı depresif bozukluk, bir duygu durum bozukluğudur. Uzun süreli olarak seyreder. Aslında kalıcı depresif bozukluk, majör depresif bozukluğun daha az şiddetli geçen bir benzeridir. Kalıcı depresif bozukluk, distimi olarak bilinen kronik depresif bozukluk ile majör depresif bozukluğun bileşik seyrine benzeyen bir psikiyatrik hastalıktır.

Kalıcı depresif bozukluk, diğer depresif bozukluk türleriyle ortak olarak umutsuzluk hissi ve enerji yokluğu gibi durumları içerir. Ancak bu bozuklukta depresif belirtiler yıllarca sürecek kadar uzun sürelidir. Ancak kalıcı depresif bozuklukta belirtiler daha az şiddetlidir.

Kalıcı Depresif Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Depresif bozukluklarda ortaya çıkan belirtiler gibi kalıcı depresif bozukluk da şu belirtilere sahiptir,

  • Sürekli bir üzüntü duygusu içinde olma,
  • Enerji yokluğu,
  • Uykusuzluk veya aşırı uyuma isteği,
  • Odaklanmakta zorluk yaşamak,
  • Her zamanki eylemlere ilgisizlik,
  • Sevilen şeyleri yapmak için eskisi gibi heyecan hissetmeme,
  • Karar vermekte güçlük çekmek,
  • Özgüvende düşüş yaşanması,
  • Sosyal ortamlara girmekte çekingenlik yaşama,
  • Yalnız kalma isteğinde artış ancak yalnızlıktan da keyif alamamak,
  • İştahta artış veya yemek yeme isteğinde azalma.
kalıcı depresif bozukluğun tedavisi nasıldır?
kalıcı depresif bozukluğun tedavisi nasıldır?

Kalıcı Depresif Bozukluğun Tedavisi Nasıldır?

Depresyon tedavilerinde genellikle psikoterapi ve ilaç tedavisi uygulanır. Psikoterapi, kişiyi depresyona sevk eden unsurların keşfedilmesi ve kişiye bunlarla mücadele edecek yetilerin fark ettirilmesini sağlayan bir yöntemdir. Depresyonu ortaya çıkaran ve aynı zamanda depresyonun da neden olduğu beyin kimyalarındaki dengesizlik için de ilaç tedavisi verilir.

Halk arasında genel olarak ilaç kullanmaya karşı tutum bulunsa da, depresyonda ilaç tedavisi önemlidir. İlaç tedavisi, beyin kimyasını dengeleyerek kişiye hastalıkla mücadele etmesi için gereken duygu durum dengesini verir. Ayrıca ilaç tedavisi psikoterapiyi de destekler. Ancak ilaç tedavisi kısa süreli etkilidir. Depresyon hastalığından tamamen kurtulmak için kişinin yaşamını ve yaşama karşı bakış açısını değiştirmesi gerekir.

Hayattaki stres unsurları, depresyona sevk eder. Bu stresörlerle başa çıkamayan kişi zamanla umutsuz bir ruh hali içine girer. Bazı kişilik özellikleri bu stresörlerle başa çıkmayı zorlaştırırken bazıları kolaylaştırır. Bireylerin aldığı psikoterapilerle, kişi kendisi hakkında farkındalık kazanır ve stresörlerin gerçek risk oranını daha iyi kavrar.

Depresyon hastalığında yaşam tarzını düzenlemek de önemlidir. Sosyal hayattan uzaklaşma ve hareketsizlik kişiyi depresyona mahkum eder. İlaç desteği, kişinin yaşamını yeniden düzenlemesi için önemli bir faktördür. Stresi azaltıcı etkinliklerde bulunmak, doğa içinde daha fazla vakit geçirmek ve düzenli egzersiz yapmak depresyonun ortaya çıkmasını engelleyicidir.

Kalıcı Depresif Bozukluk Neden Olur?

Kalıcı depresif bozukluğa neden olan etkenler vardır. Bu etkenler kesin olarak bilinmese da uzmanların bu konuda tahminleri bulunmaktadır. Depresyon hastalığına en çok sevk eden olaylar yakın birinin kaybıdır. Kalıcı depresif bozuklukta ayrıca şu nedenler de etkilidir:

  1. Ailede daha önce bir depresyon öyküsünün olması,
  2. Kişinin yaşamında daha önceden yaşadığı psikiyatrik hastalıklar,
  3. Uzun süre stres altında yaşama,
  4. Kronik fiziksel hastalıklar,
  5. Beyin kimyasını değiştirecek unsurlar, örneğin bir ilaç kullanımı,
  6. Kafa travmasına sebep olabilecek kazalar.

Depresif bozukluklar ciddi maddi sorunlar yaşandığında da ortaya çıkabilir. Kişilerin olumsuz durumlarla baş etmede zorluk yaşamalarına neden olan kişilik özellikleri de bunların ortaya çıkmasını destekler. Kişinin yaşam alışkanlıklarını ve düşüncelerini değiştirmesi depresyon hastalığının ortaya çıkmasını önleyici niteliktedir.

İlginizi Çekebilir: Majör Depresyon Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu