Bilgi

Kediler İçin Evde Yetiştirilebilecek 7 Bitki

Kedi beslenen evlerde, kedi dostlarımız ev bitkilerini kemirmekten, tırmalamaktan veya pençelemekten zevk aldığından dolayı, iç mekan bitkilerinin hayatta kalması genellikle risk altındadır. İç mekan bitkilerinin çekici bir kokuya sahip olması veya sadece can sıkıntısından dolayı kedilerin ilgi odağı olabilir gözle görülür bir durum da vardır ki bitkiler kedilerin olmazsa olmazlarıdır. Eğer kediler ile bitkiler arasındaki savaşta araya giremiyorsanız, onlara katılmanız en doğrusu olacaktır. En sevdiğiniz bitkilerin meraklı pençenin kaderine maruz kaldığını görmek yerine, kimyasal merakları ile ev bitkilerinizi rahat bırakmayan bir kedi için özellikle kedilere hitap eden, çekici aromalara sahip, bir kedi için her yönden ilgi çekici olan bitkiler yetiştirmeyi deneyin.

Meraklı olmaları ile bilinen kediler, evde özenli bir bakım ile büyütmeye çalıştığınız bitkilerin bir numaralı düşmanı olabilmektedirler. Onlardan bitkilerinizi ise korumak sizin elinizde. Tek yapmanız gereken aşağıda vereceğimiz bitkilerden sadece birkaç tanesini evinizde bulundurmanız. Hem bitkilerinizi koruyabileceğiniz hem de kedinizin bu durumdan memnun kalacağı bitkileri sizler için listeledik.

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Bilinmeyen 5 Yönü

1. Kedi Nanesi

Nane ailesinin bir üyesi olan kedi nanesi, kedilerin favorisi olarak ün kazanmıştır. Sarhoş edici yan etkileri nedeni ile sosyal medyaya düşen o komik sarhoş kedi videolarına neden olan kedi nanesi, kedilerin sadece %50’sini sarhoş edici yan etkisi ile etkilese de, bu bitkiyi seven kediler mutlaka size olan sevgisini de gösterecektir. Kedi nanesi toksik bir bitki değildir, büyümesi ve gelişmesi oldukça kolaydır ve birçok kediyi neşeli bir çılgınlığa sürükler.

Kedi nanesinin saplarının kuruması diğer naneler kadar kolaydır ve kurutulmuş kedi nanesi serin, kuru ve karanlık bir yerde saklandığında aylarca psikoaktif güçlerini korur. Dayanıklı, çok yıllık bir kedi nanesi, eskileri zaman zaman kesildiğinde yani budama işlemi düzenli bir şekilde yapıldığı takdirde tüm yaz boyunca pembe çiçek açarlar. Kedi nanesinin göz alıcı pembe çiçekleri tozlaşmaya sağlayan hayvanları ve diğer faydalı böcekleri sürüler halinde kendisine doğru çeker. Bu durum kedisi olmayan kişiler için bile işe yarar bir durum haline gelebilir. Tozlaşmayı hızlı bir şekilde sağlaması durumunda düzenli bir bitki yetiştiriciliği sağlayarak bitkilerinizi daha çok çoğaltabilirsiniz.

1. kedi nanesi
1. kedi nanesi

2. Kedi Otu

Kedi otu, kümeler halinde bulunan beyaz çiçekleri ile tozlaşmayı sağlayan hayvanları avluya çeker. Kedi otunun kökü insanlarda bazen sakinleştirici bazen de uyku sorununda adeta bir yardımcı olarak kullanılır. Fakat bu keskin özelliklere sahip olan bitki aynı zamanda da kediler için iyi bir uyarıcıdır ve kedi nanesine benzer bir yan etkiyi de tetikler. Kedi otu bazen parfümlerde kullanılsa da, bazı kişiler bu kokuyu kediler için sakıncalı bulmaktadır.

2. kedi otu
2. kedi otu

3. Kedi Kekiği

Kedi kekiği aslında bir kekik türü değildir. Kedi kekiği, verimli toprakta, tam güneş gören bir mekanda ve büyük drenaj verildiği takdirde en iyi şekilde büyüyen bir grup kokulu bitkidir. Kedi kekiği şaşırtıcı derecede kedigillere özgü başka bir uyarıcıdır ve genellikle kedi nanesinin hiçbir etkisi olmayan kedilerde daha fazla etkiye sahiptir. Güçlü kokuları ile yaz aylarında pembe çiçekler açar. Kedi kekiği, tel kafes ile sarılarak ya da kedilerinizin ulaşamayacağı asılı bir sepette tutarak kedilerden korunduğu takdirde 60 cm’ye kadar büyüyebilir. Kedi kekiği, kış aylarında ise ısı ile temasa geçemeyeceği bir oda veya garaj gibi sıcaklık farkının çok yaşanmadığı yerlerde büyümeye devam edecektir. Eğer kedi kekiği yetiştirmek isterseniz büyümesinde ki emeğiniz diğer bitkilere oranla fazla olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Vücut Dili

4. Meyan Kökü

Kedilerin sağlıkları için önemli ölçüde yarar sağlayan meyan kökü, kediler için tanıdık bir yiyecektir ve kediler meyan kökünü yemekten adeta zevk alırlar. İltihap önleyici özelliği ile tanınan meyan kökü, artritli bir hayvanın yatıştırılabilmesinde önemli bir rol oynar. Karaciğer sağlığını iyileşmesinde ve sindirim sorunlarının çözülmesinde yardımcı olan en önemli kök bitkisidir. Meyan kökünün evde büyütülmesi ve beslenmesi kediniz için oldukça yararlı olacaktır.

5. Limon Otu

Limon otu, büyük miktarda mide rahatsızlığına neden olmasına rağmen, kediler için şaşırtıcı derecede çekici bir bitkidir. Bu tropik bitkinin satın aldığınız bir örneğini yaz başında saksıya dikin ve sonbahara kadar en sıcak, en güneşli noktada büyümesine izin verin. Limon otu bitkileri donmuş toprak tarafından öldürülür yani soğukta yaşaması imkansızdır ve kış boyunca en iyi yöntem olarak sıcak bir serada tutulmasıdır.

6. Kedi Çimi

Kedi çimi, buğday, yulaf ve arpa dahil olmak üzere herhangi bir sayıda kedi dostu otu ifade eder. Bu otlar, kedi nanesi gibi uyarıcı olmasalar da, kediler bazen az miktarda yemeye çekilirler. Sindirime iyi gelen, tüy yumaklarını çözmeye yardımcı olan ve evcil hayvan mamalarında daha az yaygın olan besinleri sağlayan kedi çimi, kedi sağlığını desteklemenin kolay ve çekici bir yoludur.

6. kedi çimi
6. kedi çimi

7. Gümüş Asma

Gümüş asma, actinidia polygama veya kedi tozu olarak bilinir. Asya kıtasında ünü oldukça yaygındır. Japonya’da kedi çubukları veya gümüş asma çubukları, kediler için hazır olarak satılır. Gümüş asmanın kediler için etkisi kedi nanesi ile benzer bir etkidedir çünkü nepetalaktona benzer bir kimyasala sahiptir. Gümüş asma, yaklaşık 4 m yüksekliğe kadar olan asmalarda yetişir. Ilıman bölgelere dayanıklıdır ve yurt dışında özel bahçe mağazalarında meyveli sarmaşıklar olarak satıldığına dair bilgiler vardır. Gümüş asmanın meyvesi ise kivi ile benzerlik gösterir. Bu bitki bir anti-inflamatuar olarak ve artrit için kullanılmaktadır. Gümüş asmanın kanser ile mücadele özellikleri üzerine yakın zamanlarda önemli bir çalışma yapılmıştır.

İlginizi Çekebilir: Hasta, Kayıp veya Ölü Bir Evcil Hayvanın Kederini Yaşayan İnsanlara Söylenmemesi Gerekenler?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu