Sağlık

Keten Tohumu Yağının Faydaları Nelerdir?

Uzun yıllar boyunca bitkisel tedavi yöntemleri arasında sıklıkla tercih edilen keten tohumu yağının faydaları, oldukça fazladır. Yapılan araştırmalar bu bitkisel yağın kullanımının milattan önceki yıllara dayandığını göstermektedir. Ancak o dönemlerde tam olarak ne amaçla kullanıldığı hakkında, net bir bilgi bulunmamaktadır. Peki, keten tohumu yağının faydaları nelerdir? İşte o altın niteliğindeki bilgiler…

Keten Tohumu Yağının Faydaları Nelerdir?

İçeriğinde az miktarda doymuş yağ asidi bulunan üreten tohumu, yüksek miktarda ise çoklu doymamış yağ asitleri içermektedir. Mineraller ve vitaminler bakımından oldukça zengin olan keten tohumu, çinko, bakır, demir, magnezyum ve diğer mineraller bakımından da son derece zengindir. Zengin içeriği sayesinde baştan kolesterol olmak üzere genel vücut sağlığına faydaları olduğu gibi, cilt ve saç sağlığı için de önemli yararları olduğu bilinmektedir.

Cilt sağlığına faydalıdır

Önemli bir yaşlanma karşıtı olarak tanımlanan keten tohumu yağı, erken yaşlanma belirtilerini en aza indirdiği gibi farklı cilt sorunlarına karşı da oldukça etkili ürünler arasındadır. Cilt yüzeyinde farklı şekillerde kullanacağınız bu bitkisel yağ, ciltteki erken yaşlılık belirtilerini azalttığı gibi, tüylenme sorunu, siyah noktalar, güneş lekeleri ve sivilce gibi farklı birçok probleme karşı etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Aynı zamanda cildin yağ ve nem oranını dengeleyerek, daha sağlıklı ve parlak görünmesine yardımcı olur. Cilt için faydaları sebebiyle, birçok kozmetik ürünlere bu bitkiden ve yandan faydalanılmaktadır. Cilt üzerinde onarıcı ve iyileştirici etkisi bulunan bitkisel yağ aynı zamanda, egzama gibi farklı cilt sorunları içinde önleyici etkiye sahiptir. Ayrıca mevcut egzama sorununa karşı, rahatsızlığın etkilerini azalttığı daha bilinmektedir.

Saçlara faydalıdır

Keten tohumu yağının faydaları, cilt üzerinde olduğu gibi saçlar üzerinde de olumlu etkilerini göstermektedir. Saç bakımının önemli bir tamamlayıcısı olacak niteliğe sahip bu ürün, 2 ay gibi kısa bir sürede saçların daha parlak ve yumuşak bir dokuya kavuşmalarını sağlamaktadır. Aynı zamanda saç dökülmesine karşı da düzenli kullanımlarda oldukça etkili olduğu bilinen keten tohumu yağının kepek oluşumunu önleyici özelliği ile bulunmaktadır.

Romatizma ağrılarına iyi gelir

Keten tohumu yağının yararları arasında, romatizma ağrılarına karşı iyi geldi de bilinmektedir. Romatizma ağrısı görülen bölgeye düzenli bir şekilde sürülüp bir süre beklenmesi halinde, bu ağrıların şiddetini önemli ölçüde azaltmaktadır.

Deri enfeksiyon ve iltihaplarına karşı faydalıdır

Deri yüzeyinde oluşan iltihap ve bu iltihaba bağlı olarak ortaya çıkan enfeksiyonların ortadan kaldırılmasında, keten tohumunu yağı oldukça etkilidir. Enfeksiyon ya da iltihabın görüldüğü bölgenin etrafına sürülüp burada bekletilmesi halinde faydaları olacağı gibi, pansuman yapar gibi yağ ile bu bölgelere uygulanması halinde de yarar sağlamaktadır.

Sindirim sistemine faydalıdır

Abartıya kaçmadan yemek ve salatalar ile birlikte düzenli halde tüketilmesi durumunda, sindirim sistemine karşı olumlu etkilerinin olduğu görülmüştür.

Bazı kanser çeşitleri üzerinde etkilidir

Meme kanseri, prostat ve deri kanseri gibi kanser türlerine karşı, keten tohumu yağının faydaları olduğu bilinmektedir. Gerek yemeklerle birlikte tüketebileceğiniz gibi, özellikle cilt kanseri gibi sorunlar için cilt yüzeyine sürerek de kullanabilirsiniz.

Keten Tohumu Yağının Diğer Faydaları

  • Mantar ve sedef gibi cilt rahatsızlıkları üzerinde etkileri olduğu görülmüştür.
  • Güneş yanıkları sebebiyle ortaya çıkan ağrıların indirilmesinde, faydalı olduğu bilinmektedir.
  • Sinir sistemi üzerinde, olumlu etkilere sahiptir.
  • Bağırsakların temizlenmesi ve bağırsak hareketlerinin daha fonksiyonel bir şekilde olmasına yardımcı olur.

Öneri: Trabzon hurmasının faydaları nelerdir? başlıklı yazımızda, kış aylarının efsane meyvesi Cennet hurmasının faydaları hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu