Bilgi

Kripto Madenciliği Nedir? 2021 Yılında Madencilik Nasıl Yapılır?

Kripto Madenciliği Nedir? Madencilik Hangi Yöntemlerle Yapılır? En Karlı Madencilik Şekli Hangisidir? Kripto Madenciliği Caiz midir?

Kripto madenciliği diğer bir adıyla mining, bilgisayar donanımlar ve yazılımlar aracılığıyla kripto para üretiminin yanı sıra kripto para transferlerinin kaydının ve onayının yapılmasıdır.

kripto madenciliği
kripto madenciliği

Her yeni birim üretildiğinde, oluşan blokların çözülmelerinin zorluk seviyeleri giderek artar. Bu nedenle madencilik için çok güçlü işlemcilere ve ekran kartlarına sahip bilgisayarlar gerekir.

Kripto para madenciliği temel olarak iki önemli amaca hizmet etmektedir:

  • Bitcoin ile örnek verecek olursak; madencilik, Bitcoin ağı içinde dağıtılan işlemlerin doğrulanması ve blok zincirinde saklanması işlemidir.
  • Madencilik, yayınlanan işlemin geçerli olup olmadığını tanımlamak adına Bitcoin düğümleri için güvenli, müdahalelere dayanıklı bir konsensüs ekosistemi oluşturur. Bir Bitcoin işleminin harcanabilir olması ancak 6 ağdan onay alınırsa mümlüm olacaktır.
kripto madenciliği
kripto madenciliği

Tıpkı bir merkez bankasının para basması gibi, Bitcoin için para arzı da madencilik yoluyla yaratılır.

Madencilik sürecinin sonunda yeni dijital para üretilir. Bununla birlikte, ödül, değerli metallerin madenciliği gibi, azalan getirileri simüle edecek şekilde tasarlanmıştır.

Madenciler temel olarak yeni işlemleri onaylar ve bu işlemleri küresel bir defter olarak adlandırabileceğimiz blok zincire kaydeder. Son bloğun oluşmasından sonraki 10 dakika içinde gerçekleşen işlemleri içeren her yeni blok “kazınmış” olarak adlandırılır.

Ardından bu işlemler blok zincire eklenir. Bir işlemin, bir bloğun parçası haline geldiği ve blok zincire eklendiğinde artık onaylı bir işlem olduğu söylenir. Bitcoin alıcısı, Bitcoin’i yalnızca işlem onaylandığında harcayabilir. Ancak, tüm bunlar için daha önce bahsettiğimiz gibi çok güçlü işlemcilere ve ekran kartlarına sahip bilgisayarlar gerektirir.   Peki, madenciler neden bunu yapıyorlar? Çünkü ödüllendiriliyorlar.

Madenciler sağladıkları güvenlik karşılığında iki tür ödül alırlar:

  1. Doğrulanan, ardından blok zincirine dahil edilen tüm işlemlerin işlem ücretleri.
  • Her işlem standart olarak bir işlem ücreti içerir. Bu, işlemin girdileri ve çıktıları arasında belirli bir miktar Bitcoin fazlası oluşturulur ve bu miktar madenciye aktarılır.
  • İşlemden kazanan Bitcoin madencisi, blok zincirinde yer alan işlemleri için fazladan Bitcoin alma hakkı kazanır.
  1. Her yeni blok zincirinde oluşturulan yeni paralar blok ödülleri olarak bilinir.
  • Madencinin bir blok zincirinden alabileceği yeni oluşturulan maksimum Bitcoin miktarı, her 4 yılda bir ya da her 210.000 blokta bir yarıya indirilecek şekilde programlanmıştır.
  • Ocak 2009’da ödül blok başına 50 Bitcoin idi.
  • Bu ödül daha sonra Kasım 2012’de blok başına 25 Bitcoin’e, Temmuz 2016’da 12,5 Bitcoin’e düşürüldü.
  • Mayıs 2020’de gerçekleşen yarılanma ile ödül 12,5 BTC’den 6,25 BTC’ye düştü.
  • Programlanan bu formülle, ödüller 2140 yılına kadar azalmaya devam edecektir.

Kripto Madenciliği Nasıl Yapılır?

Madencilik yapmak için çeşitli yöntemler vardır, bunlar: CPU, GPU, ASIC ve bulut madenciliği olarak sıralanabilir.

  • CPU madenciliği; donanım özellikleri ve işlemcisi yüksek bilgisayarlarla yapılabilen, en eski madencilik yöntemidir. Fazla enerji tüketir, kullanılan makinelerin ömrüyle orantılı olarak riski yüksektir.

kripto madenciliği

  • GPU madenciliği; CPU’nun daha geliştirilmiş, daha verimli ve ekonomik versiyonudur ve günümüzde en çok tercih edilen madencilik türüdür. Birden fazla ekran kartı, yüksek verilere sahip yani nesil bir işlemci gibi teçhizatlarla uygulanır.

kripto madenciliği

  • Bulut madenciliği; madencilikte gelinen son teknoloji olarak tanımlanabilir. Bu yöntemde, GPU madenciliği yapan kişi ya da kuruluşlarla anlaşma sağlanarak, onların madencilik işlevlerini kiralanır. Belirli sürelerle kiralanan madencilik sisteminde, süre sonunda yapılan işlemin giderleri düşürülerek, belli miktarda kripto para kazanılır.

kripto madenciliği

  • ASIC madenciliği; en güçlü coin madenciliği yöntemidir. Bu yöntemi uygulayan herkes oldukça yüksek miktarlarda kripto para üretebilir ve bunun adil olmayan dağılımları ortaya çıkabilir. Bu yüzden çok fazla tercih edilmeyen hatta yasaklanması gündemde olan bir madencilik tarzıdır.

kripto madenciliği

Kripto Madenciliği için En İyi Ekran Kartları Hangileri?

Ekran kartları, madencilik sürecinde GPU madenciliği başlığı altında yıllardır kullanılmakta. Son dönemde kripto para sektörü gittikçe daha çok rağbet görmekte. Bu durumda da çoğu insan kripto madenciliğinin 2021 yılında uğraşmaya değip değmeyeceğini merak ediyor. Sonuçta volatilite hala çok yüksek ve bir süre daha bu şekilde kalacağı da muhtemel gözüküyor. Bunun yanında uzmanlar 2021’nin kripto paralar için en karlı yıl olacağına inanıyorlar. Bu yüzden fiyatlar hala görece olarak düşükken madenciliğe başlamak için en iyi zaman olabilir.

Bunu söylerken bu işi denemek isteyen insanların madencilik sektörüne kendi başlarına katılabilmeleri veya büyüyen havuzlardan birine girebilmeleri için madencilik sektöründe en iyi ekran kartlarının hangileri olduğunu araştırmak ve sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Kendi GPU’nuz ile (yani kendi ekran kartınızla) madencilik yapmak artık pek karlı olmayan bir seçenek. Çünkü madencilik sektörüne çok fazla insan girdi ve artık kripto madenciliğin birim başına karını düşmeye başladı.

Kesin bir şekilde söyleyebiliriz ki bu durum Bitcoin dahil en büyük sayılan coin’ler için geçerli. Ancak tüm bu süreç içinde pahalı ekipmana ihtiyaç duymadan GPU ile çıkarabileceğiniz yüzlerce altcoin var.

Bunu akılda tutarak, kripto para sektörü için bir sonraki dönüm noktası olması beklenen ‘Bitcoin blok ödülü yarılanması’ndan önce ya da sonra katılmayı düşünen insanlara 2021’de madencilik için kullanılabilecek en iyi GPU’lardan bazılarını listelemek istedik.

Gelin listeye, hem oyunlar için hem de kripto madenciliği şu an piyasada olan en iyi ekran kartları seçeneklerden biriyle başlayalım:

1) Nvidia GeForce GTX 1070

kripto madenciliği

Artıları:

  • Yaklaşık 30 MH/s’lik oldukça yüksek bir hash rate’i garanti edebildiği için mükemmel bir seçimdir. Güç tüketimi oldukça az olduğu için madencilik giderlerini düşürür.
  • Kart 1506 MHz çekirdek saati sunan 8GB GDDR5 bellek ile geliyor ve 150W’lık enerji tüketimi bulunuyor.
  • Bu GPU iyi bir hash rate ve güç dengesiyle birlikte yüksek miktarda kullanılabilir bellek sağlayacaktır.

Eksileri:

  • Bu ekran kartının en büyük, aslında tek dezavantajı ise fiyatı. Ancak potansiyel kazancı göz önünde bulundurarak başlangıçta biraz ekstra yatırım yapmanın madenciliğe başladıktan sonra önemli getiriler sağlaması oldukça kabul edilebilir bir durum olabilir.

2) Nvidia GeForce GTX 1060

kripto madenciliği

Artıları:

  • Parametrelere göre GTX 1070’den daha düşük olsa da hala sektördeki en iyiekran kartlarından biri olarak kabul edilmektedir. Belleği 3GB ile 6GB arasında olabilir.
  • Overclock potansiyelinden bahsedecek olursak ise çekirdek ayarları 150MHz, bellek ise 500Mhz’ye kadar çıkabiliyor ve bunlar oldukça iyi veriler.
  • Hash rate’i 20 MH/s’de bulunuyor. Bu işlem gücüyle gözle görülür derecede kar sağlamak için madencilik sürecinde oldukça iyi bir programlama gücüne sahipsiniz demektir.

Eksileri:

  • Akılda tutulması gereken tek detay sadece 6GB’lık versiyonunun kripto para madenciliği için yeterli olduğudur, 3GB’lık sürüm yüksek ihtimalle bu konuda size yardımcı olamayacaktır.

3) AMD Radeon RX580

kripto madenciliği

Artıları:

  • Birçok kullanıcıya göre şirketin madencilik kullanılabilecek için en iyi GPU’sudur. Aslında, sadece AMD’de değil, tüm sektörde en iyilerden biridir.
  • Nvidia’nın GTX 1070’ine rakip olacak kadar iyi olan 29 MH/s’lik hash rate’iyle mükemmel bir seçimdir. Güç tüketimi de oldukça düşük seviyelerde olduğundan bu iki GPU genellikle birbirine doğrudan rakip olarak görülür.
  • AMD’nin modeli başka bir nedenden ötürü öne çıkıyor: Kurduktan sonra biraz ince ayar yapmayı dert etmiyorsanız aynı kalitede daha ucuz bir ürün almış oluyorsunuz. Diğer özelliklerine gelince 1.257 MHz’lik bir çekirdek saatine ve 8GB’lık bir belleğe sahip. Daha önce de belirtildiği gibi 185 W civarında yani 1070’den biraz daha fazla güç çekiyor ama bu durum da kabul edilemeyecek bir fark değil.

AMD Radeon RX580’in Eksileri

  • AMD ekran kartlarında overclock işlemi biraz fazla araştırma ve beceri gerektirir. Bu nedenle bu GPU madencilik ve hardware modifikasyonları dünyasında yeni olmayanlar için ideal bir seçim olabilir.
  • Piyasadaki büyük talep nedeniyle bu GPU’yu bulmak oldukça zor olabillir.

4) Nvidia RTX 1660 6GB Ti

kripto madenciliği

Artıları:

  • Madencilerin bu GPU hakkında en çok sevdiği şey daha önce bahsettiğimiz 1060 modeliyle aynı fiyata sahip olması ancak 1660’a göre daha iyi bir performans sergilemesi. Nvidia GPU’larının ortak faydalarından biri olarak bu model de çok çeşitli kripto paralar için kullanılabilir.
  • Bir diğer artısı ise oldukça düşük bir enerji sarfiyatına sahip olmasıdır.

Eksileri:

  • Madencilerin bu kartla ilgili beğenmediği bir şey sadece 6GB olması. Bu da 8GB bellek gerektiren bazı madencilik algoritmalarıyla başa çıkamaması anlamına geliyor. Yine de, çok yönlü bir hash rate’e sahiptir. Düşük ısı üretir ve bir Nvidia ekran kartı olarak beklendiği gibi overclock yapmak oldukça kolaydır.

5) AMD Radeon VII

kripto madenciliği

Artıları:

  • 1.400 MHz çekirdek saati, 5GB/sn bellek saati ve 16GB’lık bellek ile en güçlü ekran kartlarından biridir. Bunun overclock yapmaya gerek kalmadan 90 MH/s’lik büyük bir hash rate sağlıyor.
  • Ancak ne yaptığınızdan eminseniz, daha yüksek masraflar pahasına bu ekran kartının elde edebileceğiniz standart karlardan daha fazlasını elde etmenize yardımcı olması muhtemeldir.

Eksileri:

  • Listedeki diğer ekran kartlarından daha pahalı. Ayrıca sahip olduğu bu yüksek gücü çalıştırması için de oldukça yüksek bir enerji tüketimine sahipr.

6) Nvidia GTX 1080 Ti

kripto madenciliği

Artıları:

  • 1.582 MHz’lik çekirdek saati ve 11GB’lık bir bellekle birlikte gelirken bellek saati de 11GHz’de oturuyor. Gördüğünüz gibi son derece güçlü ve hatta muhtemelen en güçlü GPU’lardan biri. Bununla birlikte bu gücün arkasında için 250W’lık güç tüketiminde yattığını da belirtmekte fayda var.
  • Basitçe söylemek gerekirse profesyonel bir GPU çalıştırıyorsunuz ancak yatırımınızın geri dönüşünün olacağından kesinlikle emin olabilirsiniz.
  • Bazı karları güvence altına almanızı ve yatırımınızdan memnun kalmanızı sağlayacak en önemli faktörlerden biri ise 32 MH/s’lik hash rate değeri. Bu değer özellikle uzmanların yılın ikinci yarısında kripto fiyatlarının yükseleceğine dair inançlarını göz önüne alınca önemli bir durum.

Eksileri:

  • Kart oldukça pahalı. Bu yüzden bunu satın almak istiyorsanız iyi bir strateji yapmanız gerekecek.

7) AMD RX Vega 64

kripto madenciliği

2017 ortasında piyasaya sürülen bir AMD ekran kartıdır. Mining ekran kartı seçenekleri arasında çok fazla dikkat çekmemiş olabilir. Yine de Cryptonight algoritmasıyla madencilik için en iyi GPU’lardan biri olarak kabul edilmektedir. Nvidia GPU’ları daha fazla algoritmayı kapsamaya eğilimliyken AMD daha azını destekleyen ekran kartları sunar ama desteklediklerinde de özelleşir.

Artıları:

  • İlk başta bu ekran kartının dünyanın piyasa değerine göre en büyük coin’i olan Ethereum (ETH) madenciliği için en iyi GPU’lar arasında olduğunu belirtmek gerekir.
  • Kart 8GB bellek ile geliyor ve maliyeti Nvidia’nın 1070’inin size mal olduğu maliyete benziyor. Dikkate değer başka bir şey, Polaris mimarisinde çalışan diğer AMD ekran kartlarının çoğunun hash rate’lerinde bir düşüş görülmesidir. Madencilik sürecinin tamamı boyunca sabit kalan Vega 64 için durum böyle değil.
  • Ayrıca 30 MHz’de yavaş yavaş görünmeye başlayan overclock işlemi bu karta yapılabilir.

Eksileri:

  • Aşırı ısınmaya karşı hassastır, bu nedenle soğutma konusunda dikkatli olmanız gerekir.

8) Nvidia RTX 2070 8GB Super

kripto madenciliği

Artıları:

  • Bu grafik kartı 1070 8GB’den önemli ölçüde daha iyi olsa da fiyatı yeni bir 1070’in fiyatıyla oldukça karşılaştırılabilir düzeydedir ancak daha yüksek hash rate değeri elde edebilirsiniz.
  • Bu özel kart söz konusu olduğunda kayda değer bir diğer şey ışın izlemesidir. Bu da onu diğerlerinden ayıran en önemli özelliktir. Tabii ki bu durum kripto para madenciliği performansı söz konusu olduğunda hemen hemen hiçbir değişiklik yapmaz. Ancak aynı zamanda oyun oynamak istiyorsanız çok şey ifade edecek ve size mükemmel bir deneyim sağlayacaktır.

Eksileri:

  • Daha yüksek hash rate daha büyük bir güç tüketimi ve dolayısıyla daha yüksek faturalar gelmesi anlamına gelir. Lakin bu tüketim karınıza engel olacak kadar yüksek değildir. Fiyat performans oranı hala oldukça dengelidir. Bu, ekran kartını kullanabileceğiniz ve kripto para kazançlarınızı aldıktan sonra hala kullanmanın maliyetini karşılayabileceğiniz anlamına gelir.

Bulut Madenciliği Nedir? Bulut Madenciliği Nasıl Yapılır?

kripto madenciliği
kripto madenciliği

Ekipman ve yazılım yatırımı yapmadan, uzaktan Bitcoin ve kripto para üretimi yapmanın bir yoludur. Sisteme giriş yapmak için bulut madenciliği yapan şirketlerden biri ile sözleşme imzalıyorsunuz. Bu sözleşme karşılığında bir miktar ücret ödüyorsunuz.

Bulut madenciliği güvenilir mi?

Geçmişte gerek ülkemizde gerek yurt dışında binlerce kişi bulut madenciliği sebebiyle dolandırıldı. Günümüzde de ne yazık ki bu dolandırıcılık devam ediyor. Bu sebeple dikkatli olmalısınız.

Sektörde güvenilir şirketler var mı?

Elbette ancak bunlar da ucuz değiller. Hayatın her köşesinde olduğu gibi kalite ve güveni ucuza alamıyoruz.

Bulut madenciliği kârlı mı?

Kripto madenciliği biraz riskli bir durumdur. Kripto para piyasasının nereye gideceğini bilmek, iyi analiz etmek ve ona göre yatırım yapmak gerekiyor.

Unutmadan söyleyelim yazımızda yer alan cümlelerin hiçbiri yatırım tavsiyesi değildir.

Bulut madenciliği ile hangi kripto paraları elde edebilirsiniz?

Bulut madenciliği ile madencilik yapılabilen, yani PoW algoritmasını kullanan bütün kripto paraları kazabilirsiniz. Bulut madenciliği hizmetleri, yaygın olarak Bitcoin madenciliği sunuyor. Bunun yanında Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash ve Dash gibi kripto paraların madenciliği de bulut madenciliğinde kullanılıyor.

2020 Yılındaki En İyi Bulut Madenciliği Sitesi

IQ Mining

kripto madenciliği

IQ Mining, Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Ethereum (ETH) ve hatta ABD Doları Tether (USDT) madenciliği için tasarlanmış en popüler bulut madenciliği ortamlarından biridir. 2016 yıından beri faaliyet gösteren IQ Mining, sektörün en eskilerindendir. SHA-256 ve Ethash madencilik algoritmalarına dayalı programlar mevcuttur. Sözleşme bedeli 6 dolardan başlıyor, bu piyasadaki en düşük ücretlerden biri.

________________________________________

CryptoUniverse

kripto madenciliği

CryptoUniverse bulut madenciliği platformu 2018 yılında Estonya’da tescil edildi. Rusya Federasyonu’nda madencilik tesisleri işletiyor. CryptoUniverse diğer siteleri aksine, hem madencilik programı hem de madencilik bilgisayar borçlanması sunuyor. Bu, belirli bir süre için hashrate veya bir madencilik teçhizatı ödünç alabileceğiniz anlamına geliyor.

________________________________________

Genesis Mining

kripto madenciliği

Genesis Mining, İzlanda’nın jeotermal enerjisini kullanan bir bulut madenciliği platformudur. Bulut madenciliği sağlayıcısı 2014 yılında hizmet vermeye başladı. Sözleşme süresi iki yıl ve Bitcoin (BTC) ve Dash (DASH) bulut madenciliği sözleşmeleri sunuyor. Her bir kripto para birimi için çeşitli hashrate miktarlarına sahip dört teklif mevcuttur. Sözleşme fiyatları 208 dolardan başlıyor.

________________________________________

Hashflare

kripto madenciliği

Hashflare, İskoçya’da bulunan tanınmış bir bulut madenciliği operatörüdür ve ASIC madenci üreticisidir. 2015 yılından beri faaliyet göstermektedir ve Bitcoin, Ethereum, Litecoin, DASH ve ZCash için bulut madenciliği sözleşmeleri sunmaktadır. Sözleşme süresi bir yıldan başlamaktadır.

________________________________________

BitDeer

kripto madenciliği

BitDeer, 2018 yılında başlatılan nispeten yeni bir bulut madenciliği platformudur. Yasalarının sıkılığı ilebu  tanınan bir yer olan Singapur’da kurulmuştur. Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Ethereum Classic, DASH, Monero, Litecoin ve Decred gibi çok çeşitli kripto para madencisi birimleri sunar. Bitcoin bulut madenciliği fiyatları 243 dolardan başlıyor.

________________________________________

RHY

kripto madenciliği

RHY, 2019 yılında Çin’de başlatılan genç bir bulut madenciliği platformudur. Yalnızca Bitcoin bulut madenciliği sözleşmeleri sunar. Fiyatlar 9 dolardan başlıyor. Ayrıca, Bitcoin, Ethereum ve USDT kripto kredi hizmetleri sunuyor.

________________________________________

Nuvoo

kripto madenciliği

Nuvoo, 2016 yılından bu yana Kanada madenciliği kapasitelerini işleten Kıbrıs merkezli bir Bitcoin bulut madenciliği şirketidir. Şirket, fiyatları 45 dolardan başlayan sadece iki yıllık bir sözleşme sunuyor. Ayrıca, Nuvvoo, kurumsal müşteriler için ASIC madencilik ekipmanlarının yetkili satıcısı olarak görev yapmaktadır.

Bulut Madencilik ve GPU Madencilik Karşılaştırması

kripto madenciliği
kripto madenciliği

Madencilik yapabilmek için tek seçeceğiniz, bu yazıda açıklayacağımız ekran kartları değil. Hatta ekran kartı ya da CU ile ‘geleneksel’ manada madencilik yapmak, görece zorlu ve zahmetli bir iş. Bu noktada bulut madencilik ön plana çıkıyor. Bulut madenciliğin avantajları kısaca şöyle sıralanabilir:

  • Ciddi bir ilk yatırım gerektirmemesi
  • Ürünlerin soğutması, bakımı vb. gibi süreçlerin olmaması
  • Bu işe ayırılacak bir tesis ya da zaman gerektirmemesi
  • Finansmanının oldukça kolay olması

 

Ekşi Sözlükte Kripto Madenciliği ile İlgili Neler Konuşuluyor?

kripto madenciliği

Türkiye’nin sözlüğü EkşiSözlük’te Kripto Madenciliği ile ilgili konuşulanları okumak ve daha detaylı bilgiye sahip olmak için hemen tıklayın!

Kripto Madenciliği ile İlgili Bilgi Kaynaklar Nelerdir?

Konu ile ilgili izleyebileceğiniz aydınlatıcı bir video:

Kripto Madenciliği Yasal mı?

kripto madenciliği
kripto madenciliği

Kripto para madenciliği, dijital dünya içerisinde belirli protokollere bağlı olarak çalışan programları bilgisayarınızda çalıştırmanız anlamına gelir. Bunu yapmanın hiçbir yasal kısıtlaması bulunmamaktadır. Bu konuyla ilgili olarak karşınıza en çok çıkacak sorun, elektrik dağıtım şirketlerinin tüketiminizi sorgulaması olacaktır. Standart konut elektriği kullanımı sözleşme gereği sınırlandırılmıştır. Bu sınırı aşan aboneler olağan dışı elektrik tüketimi nedeniyle araştırılırlar. Ancak bunun aşılması kolaydır. Elektrik şirketi ile üretim gücünüze bağlı olarak yapacağınız anlaşma ile hiçbir yasal sıkıntı yaşamadan üretiminize devam edebilirsiniz. (büyük çapta yapılan üretimler buna dahil değildir.)

Kripto Madenciliği Kazanç Hesaplaması Nasıl Yapılır?

kripto madenciliği
kripto madenciliği

Madencilik hesaplama araçları, gireceğiniz hash rate, enerji tüketimi gibi bilgiler doğrultusunda günlük kurlara ve zorluk derecesine bağlı olarak ne kadar üretim yapabileceğini ve giderlerini tahmini olarak hesaplar. Bu hesaplamayı yapmak için çeşitli internet siteleri ya da yazılımlardan destek alabilirsiniz.

Kripto Madenciliği Ne Kadar Kazandırır?

kripto madenciliği
kripto madenciliği

Kripto blok zincirine düzenli şekilde yeni blokların eklenmesi ve şirketin işleyişinin aksamaması için, Bitcoin madenciliği ve bu işi yapan kişiler önemli sayılmaktadır. Son zamanlarda bu alana ilginin artması ve insanların Bitcoin madenciliği hakkında daha da fazla bilgi sahibi olması, sektörün kazançlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bitcoin madenciliği ne kadar kazandırır sorusuna cevap verecek olursak; yaklaşık 10 dakika içerisinde bir blok çözülecek hale gelindiği için, eskisi kadar büyük getiri sağlanamadığı kesindir.

Kripto madenciliği dönemsel kazancı, yıla ve kripto türüne göre değişiklik göstermektedir. Bitcoin madenciliği yapan bir kişinin geliri hakkındaki detaylar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Alınan Bitcoin madenciliği ücretine ek olarak, ödül uygulaması yapılmaktadır.
  • Kişiler düzenli şekilde Bitcoin şifresi oluşturdukları takdirde, Bitcoin kazanarak ödüllendirilirler.
  • İşlem başına kazanılan tutar şu an için 12,5 BTC’dir.
  • Her 210.000 blokta ödülün değeri yarı yarıya değişiklik gösterir.
  • Kazanılan BTC miktarının değeri, Bitcoin değerindeki yükselişe ya da düşüşe göre belirlenmektedir.
  • Bitcoinin değerli olduğu bir dönemde, 12,5 BTC ile normalden daha yüksek kazanç sağlanabilir.
  • Bitcoin ödülleri; uygulamanın ilk çıktığı dönemde blok başına 50 BTC olarak dağıtılırken, 210 bin blok sonra 25 BTC ve 12,5 BTC’ye kadar düşüş göstermiştir. İlerleyen zamanda verilen ödüllerin 6,25 BTC’ye kadar düşecektir.
  • Bitcoin madenciliği; blok kırmak için gerekli olan masrafların, yatırım getirisine yansıması durumunda, dönem içerisinde karlı ya da zararlı olarak değerlendirilmektedir.

Bitcoin Madenciliğinde Dikkate Alınması Gereken Maliyetler Nelerdir?

kripto madenciliği
kripto madenciliği

Bitcoin madenciliğinin önemli giderleri hakkındaki detaylar aşağıda belirlenmiştir:

  • Her madencinin alacağı BTC ödülü, kişinin kabiliyetine göre değişiklik göstermektedir.
  • Çözülen kripto bloklarının maddi değerine göre, ödülün oranında artış ya da düşüşler görülebilir.
  • Ödül olarak alınan BTC kriptolarının nakde çevrilmesi için, dönemin kripto değerinin göz önünde bulundurulması gerekir.
  • Eğer Bitcoin değerinin düşük olduğu bir dönemse ve BTC kriptoları bozdurulmak zorundaysa, Bitcoin madencileri zarara uğrayabilirler.
  • Kimi madenciler, ödüllerini Bitcoin şeklinde saklamayı seçebilir ancak blok kırmak için kullanılan elektrik, yazılım, internet ve daha birçok masrafın karşılanabilmesi için, ödüllerin bozdurulması ve nakde çevrilmesi gerekir.
  • Kripto kırma işlemlerinin devam edebilmesi için, para akışının devamlılığı oldukça önemlidir.
  • Bitcoin ödüllerini nakde çevirmenin zarar olacağını düşünen kişiler, mevcut masrafları kendi ceplerinden karşılamak zorunda kalabilirler.
  • Bitcoin madenciliğindeki rekabet hızla arttığından, madencilik için sunulan teknolojiye yetişilmesi gerekir.
  • Bugünün şartlarında Bitcoin madenciliğiyle para kazanmak isteyen kişilerin; temin edilmesi oldukça zor ve maliyetli olan ASIC teknolojisine geçiş yapması gerekir.

Önceki yıllarda Bitcoin madenciliğiyle kazanılan gelirlerin yüksek olması, sektöre eğilimin artmasına sebep olmuştur. rekabetin ve rekabet şartlarının yükselmesi, kazanç sağlama ihtimalini düşürmeye başlamıştır. Piyasada ne kadar çok Bitcoin bloğu bulunursa, kriptoların değeri bir o kadar azalacaktır.

Bitcoin madenciliğinin ek masrafları ve zorluğu Bitcoin madenciliği yaparken karşılaşılan ek masraflar ve detayları şöyle sıralanabilir:

kripto madenciliği
kripto madenciliği
  • Bitcoin bloklarını çözecek kriptro makinelerinin çalıştırılması ve sistemin ihtiyaç duyduğu genel güç tüketiminin temin edilmesi, madencilerin büyük harcamalar yapmasına sebep olmaktadır.
  • Jeneratör, soğutucu sistemi çözümleri, elektrik maliyetleri ve makinelerin yeni sürümlerinin takip edilmek zorunda olması, madenciliğin maliyetlerini arttırmaktadır.
  • Belirtilen maliyetlerin hesaba dahil edilmesi durumunda, ortaya çıkan karın büyük kısmı, maliyetler yüzünden kesintiye uğramaktadır.
  • Bitcoin ağı güçlü tasarımlarla yenilenmeye başladıkça, madenlerin çözülmesi ve blokların piyasaya sürülmesi zorlaşmaktadır.
  • Bu uygulama sayesinde orantısız blok oluşturmanın önü kesilir fakat blokları çözmek için ihtiyaç duyulan maliyetin de artmasına sebep olur.

Bitcoin madenciliğinin yüksek getiri sağlayan bir meslek olduğu düşünülse de, sektörün zorlaşması ve masrafların artış göstermesi, mesleğin cazipliğini de ortadan kaldırabilir. Alt kriptoların çözümlenmesi için daha düşük ekipmanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Kripto madenciliğiyle belli getiri sağlamak isteyen kişiler, bu kriptolara yönelebilirler.

Bitcoin Caiz Mi?

kripto madenciliği

Ünlü ilahiyatçı ve yazar Hayrettin Karaman, yayınladığı köşe yazısında Bitcoin’in ve kripto paraların caiz olup olmadığı konusuna değindi. Kripto paraların bankaları aradan çıkartan bir sistem olduğuna değinen Karaman, bunun aslında olumlu bir yan olduğunu düşünüyor. Buna rağmen Bitcoin ve kripto paraların şifreli yapısının kara para aklamaya olanak kıldığını ima eden Karaman, bunun büyük bir olumsuzluk olduğunu düşünüyor.

Kripto paraların ve Bitcoin’in özellikle madencilik altyapısı sebebiyle büyük israfa yol açtığının altını çizen ünlü ilahiyatçı, konu hakkında şunları ifade etti:

“Madencilik ile sistemdeki bazı şifreler çözülerek yazılımdaki paralar bulunmakta, bulanın malı olmaktadır. Sistemde 23 milyon bitcoin vardır. Bunlardan her biri bulundukça, yeni bitcoin bulma ve şifreleri çözme ihtimali daha da zorlaşmaktadır. Bunun için çok sayıda kişi birleşmekte, yüksek sistemli büyük bilgisayarla çalışılmaktadırlar. (İfade edildiğine göre, 0.01 btc kazanmak için 320 gb lık bir işlemciyle 12 ay çalışmanız gerekir.) Bu işlemcinin kurulma ve çalışma maliyeti çok yüksek.

Ayrıca çok elektrik tüketmesi söz konusu. Bu sistem çok gürültülü çalışmakta ve aşırı elektrik tüketimi sebebiyle, o ortamda aşırı bir sıcaklık meydana gelmektedir. Bundan dolayı, bu sistemin evde veya ev ortamında kurulması tavsiye edilmemektedir. Sistemin madencilik yönü, büyük İSRAF yönüdür”

Unutulmaması Gereken Şeyler

Mining rig kurulumu yapacaksanız önce seçeceğiniz parçaları düşünmeniz gerekiyor. Tabii ki de göz önünde bulundurulması gereken birkaç şey olsa da asıl dikkat etmeniz gereken şeyler hash rate ve enerji tüketimi. Yazımızın başlarında sizler için kullanılabilecek GPU’ları derlemiştik.

Hash rate, rig’inizin ne kadar güçlü olduğunu tanımlar. Bir saniye içerisinde teçhizatınızın ne kadar hesaplama gerçekleştirebileceğini öğrenmenin yoludur. Oran ne kadar fazlaysa gücünüz o kadar fazladır. Madencilik teçhizatım için gereken bileşenleri aldım, artık para harcamayacağım” hayaline sakın kapılmayın. Yüksek hash rate fazla güç gerektirir. Bu da elektrik faturasının kabarmasına neden olur. Mining rig kurulumu yapmak isteyenler için bu göz önünde bulundurulması gereken önemli bir faktördür.

Donanım seçerken her zaman bileşen gücü ve enerji tüketimi arasında muhteşem bir denge kurmaya çalışın.

Hızlı bir şekilde BitCoin alım satımı ile ilgili daha detaylı bilgi için hemen tıklayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu