Bilgi

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyon kavramı günümüzde giderek yaygınlaşmakta ve kabul görmekte. Meditasyon dediğimiz zaman akla genellikle uzakdoğu, keşişler, yoga pozisyonu ve derin odaklanma gelmektedir. Tüm bunların meditasyonla bir ilişkisinin olduğu doğru ancak meditasyon tam olarak nedir, nasıl yapılır bunu biliyor musunuz?

Meditasyon, özellikle yoğun iş temposundan uzaklaşma, kendini keşfetme, kendi düşüncelerinle baş başa kalma, odaklanma gibi işlevleri nedeniyle günümüzde giderek popüler hale geldi. İş dünyası, kişinin geçmiş yaşantıları ve günümüz toplum yapısının stres seviyesi nedeniyle şimdi daha fazla insan meditasyon yapmaya yöneliyor. Meditasyon nasıl yapılır? Meditasyon türleri nelerdir?

Önerilen içerik: Yogaya Yeni Başlayanlara 7 Ana Çakra Kılavuzu

meditasyon nedir?
meditasyon nedir?

Meditasyon Nedir?

Meditasyon derin düşünme halidir ve kişinin sahip olduğu farklı bir bilinç düzeyidir. Bilinçte yaşanan çeşitli farklılıkları alkol gibi maddeler aldıktan sonra veya uyku halinde de yaşıyoruz. Meditasyon bunlardan farklı olarak kişinin farkındalığını artıran bir bilinç seviyesidir.

Meditasyon kelimesi, latince bir sözcük olan meditatio kelimesinden gelir. Meditasyon, bütün batı dillerinde derin düşünce anlamına gelir. Meditasyonun Uzak Doğu ile bağdaştırılmasının sebebi, derin düşünme durumunun Uzak Doğu öğretilerinde çokça yer alması ve kültüre yerleşmesidir.

Meditasyon hakkında yanlış bilinenlerin aksine meditasyon bir inanç değildir. Kişinin meditasyon yapması hiçbir din öğretilerine de karşı değildir çünkü meditasyon farklı bir dini ritüel değildir. Spor yapmak, detoks yapmak, kitap okumak, diyet uygulamak kadar beden ve zihin sağlığını ilgilendiren, herkesin yapabileceği genel bir aktivitedir. Ancak meditasyon yapmak bu kadar basit bir eylem de değildir.

meditasyon nasıl yapılır?
meditasyon nasıl yapılır?

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyon genellikle sessiz, odaklanmanın kolay olduğu bir yerde yapılır. Meditasyon yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz.

  1. Huzurlu bir ortam yaratın. Sessiz, telefon ve dijital aletlerden uzak, bölünmeyeceğiniz bir ortam yaratın.
  2. Rahat kıyafetler giyin. Meditasyon süresinde sizi kaşındıracak, odaklanmanızı bozacak kıyafetler giymeyin. Dış ortama göre sizi üşütmeyecek veya terletmeyecek kıyafetler tercih edin.
  3. Meditasyon öncesinde esneme hareketleri yaparak kaslarınızı açın. Uzun süre oturmak ve dik tutmak rahatsız edici olduğu için kaslarınızın buna hazır olması daha iyi olur.
  4. Sırtınızı dik tutarak bir yere oturun. Sandalye veya minder üzerine oturabilir, dilerseniz bağdaş kurabilirsiniz.
  5. Gözlerinizi kapatın. Eğer bir manzara karşısında meditasyon yapıyorsanız gözlerinizi kapatmak yerine bu manzaraya odaklanabilirsiniz.
  6. Zihninizi gündelik düşüncelerden uzaklaştırmak için nefes alıp verişlerinize odaklanın. Nefes alıp verirken belirli bir kelimeyi tekrar edebilir veya şarkı söyleyebilirsiniz.
  7. Nefesinizi derinden alın, diyaframınıza ve göğsünüze nefesi doldururken 7-4-8 nefes tekniğini uygulayın.
  8. Meditasyon süresince bunu tekrarlayın. Bir süre sonra odaklanma sağlandığında nefesinizi kontrollü bir şekilde alıp vermeniz gerekmeyecektir.

Meditasyon yapma sürenizi kendi ihtiyacınıza ve alışkanlıklarınıza göre belirleyebilirsiniz. Meditasyonun ortalama süresi 20 dakika olarak bilinir ve günde iki kez yapılır.

meditasyona nasıl başlanır?
meditasyona nasıl başlanır?

Meditasyona Nasıl Başlanır?

Meditasyona başlamak için sessiz bir ortamınızın olması yeterlidir. Meditasyon süresi her ne kadar 20 dakika olarak bilinse de yeni başlayanlar için bu çok uzun bir süre olabilir. Yeni başlayanlar meditasyon süresini ilk başta 5 dakika olarak belirleyebilirler. Her gün iki kez 5 dakika meditasyon yapıp daha sonrasında alıştıkça süreyi artırmak başlangıçta uygun olacaktır.

Meditasyona başlarken bedeninizin içinde daha rahat etmek için esneme hareketleri yapmanız gerektiğini söylemiştik. Eğer hiç sporla ilginiz yoksa, meditasyona başlamadan önce sporla biraz vakit geçirmeniz ve bedeninizi alıştırmanız daha iyi olur.

Kimler Meditasyon Yapmalı?

Herkes meditasyon yapabilir. Ancak bazı insanların meditasyon yapmaya daha fazla ihtiyacı vardır. Meditasyon yapma ihtiyacı insanın doğasına uygun olmayan ortamda yaşamasından kaynaklanır. İş, okul, aile ve ilişkilerden kaynaklanan stresi azaltmak ve bazı hastalıklarla olan mücadeleyi desteklemek için meditasyon yapılabilir. Meditasyon yapıldığında fayda alınan sağlık sorunları şunlardır:

  • Stres,
  • Astım,
  • Kanser,
  • Kronik ağrı,
  • Depresyon,
  • Kalp hastalığı,
  • Yüksek kan basıncı,
  • Huzursuz bağırsak sendromu,
  • Uyku sorunları,
  • Tansiyon,
  • Baş ağrıları.

Bu rahatsızlıkları olan kişiler meditasyon yaparak bağışıklık sistemlerini güçlendirebilirler.

meditasyon türleri nelerdir?
meditasyon türleri nelerdir?

Meditasyon Türleri Nelerdir?

Meditasyon sadece tek bir şekilde yapılmaz. Herkesin tercih ettiği meditasyon türü de farklı olabilir. Yaygın olarak bilinen ve kullanılan meditasyon türleri,

  • Vipassana Meditasyonu,
  • Samatha Meditasyonu,
  • Transandantal Meditasyon,
  • Çakra Meditasyonu,
  • Yoga Meditasyonu,
  • Zen Meditasyonudur.

Uyku öncesinde meditasyon yapılarak uyku sorunlarından kurtulmak mümkündür. Uyku için yapılan meditasyonlara da uyku meditasyonu adı verilmektedir.

Önerilen içerik: Nefes Egzersizi Nedir? Nefes Çalışmaları Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu