Nükleer başlıklı füze nedir?
Nükleer Başlıklı Füze Nedir? Küresel güç konumunda bulunan ülkelerin bu gücü korumak ve daha da ileriye taşımak amacıyla kullanmış oldukları, iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan birincisi ekonomi ve bir diğeri ise, güçlü silahlarla donatılmış ordudur. Son yılların gündemde olan konularından birisi olan nükleer başlıklı füze de, askeri güç sayesinde dünyada hâkimiyet kurmak isteyen ülkelerin vazgeçilmezleri arasında yer alan bir sistemdir.
Birçok ülke arasında gerginliğe neden olan, birçok anlaşma yapılmasına rağmen küresel güç olmak için bu füzelere sahip olma ihtiyacı hissetmeleri nedeniyle uğrunda uluslararası anlaşmaların dahi çiğnendiği bu füzeler hakkındaki tüm detayları, sizler için derledik.
Öneri: Facebook Horizon Ne İşe Yarar? Nedir?
Nükleer Başlıklı Füze Nedir?
Nükleer füzyon ve nükleer reaksiyonun bir arada kullanılmasıyla üretilen, bir kenti ve hatta gücüne göre orta ölçekte bir ülkedeki her şeyi yok edebilecek tahrip gücüne yüksek nükleer başlık taşıyan füzelerdir diyerek, nükleer başlıklı füze nedir? Sorusunu cevaplandırabiliriz.
Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması
Nükleer başlıklı füzelerde dahil olmak üzere nükleer içerikli her türlü silahın dünya barışını tehdit etmesi ve bir anlık öfke ya da kaza ile kullanılması sonucunda insanlık için derin yaralar oluşturma riskine karşı, çeşitli antlaşmalar yapılmıştır. Bu tip silahların dünya genelinde üretimi ve yaygınlaşması uluslararası bu antlaşmalarla kısıtlanırken, maalesef ki güçlü ordu ve ekonomiye sahip ülkeler gerek gizlice ve gerekse açık bir şekilde hala nükleer silah üretimine devam etmektedir.
1968 yılında imzalanan ve nükleer enerjiden sadece barışçıl amaçlarla yararlanılmasını öngören anlaşmalardan birisi de, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’dır.
Kısa adıyla NPT olarak bilinen bu anlaşmada, nükleer silahı bulunan ve bulunmayan birçok devletin imzası yer almaktadır ve bu özelliğiyle tek anlaşma olma niteliğindedir.
Anlaşmanın detayları özetle, şu şekildedir.
· Anlaşma o tarihte nükleer silahlara sahip olan sadece 5 ülke olan Birleşik Krallık, ABD, Rusya, Fransa ve Çin’de dahil olmak üzere, bu silahlara sahip olmayan diğer 185 ülke arasında yapılmıştır.
· Nükleer silaha sahip olmayan ülkeler, antlaşmaya göre bu tip silahlara sahip olmayacaklarına dair söz vermişlerdir.
· Antlaşma tarihinde elinde nükleer silah bulunan ülkeler ise, diğer ülkelerin bu silahlara sahip olmalarına yardımcı olmayacaklarına ve uluslararası alanda nükleer silahsızlanma amacına hizmet edeceklerine dair söz vermişlerdir.
Maalesef ki özellikle elinde o tarihte nükleer silah bulunan ülkeler antlaşma kurallarını delmiş, kendileri için yeni nükleer silahlar üretmeye devam etmiştir. Bunun dışında diğer ülkelerde bu tip çabaların içerisine girerek nükleer silah üretimine başlamışlardır. Günümüzde, 9 ülkede farklı özelliklere sahip nükleer silah olduğu biliniyor. Yakın zaman önce ABD antlaşmadan çekildiğini duyurarak, Rusya ile yeni bir krizin yaşanmasına neden olmuş Rusya’da buna aynı şekilde karşılık vermiştir. Nükleer Başlıklı Füze Nedir yazısını okumaya resmin altından devam edebilirsiniz.
Hangi Ülkelerde Nükleer Silah Var?
Rusya: Nükleer silahlar konusunda ABD ve Çin’i geride bırakan Rusya’nın, 6 bin 850 adet nükleer başlığa sahip olduğu biliniyor. Rusya Devlet Başkanı, bu silahların kullanımı konusunda, tek başına karar vermeye yetkilidir.
Amerika Birleşik Devletleri: ABD ise en fazla nükleer silaha sahip ikinci ülke konumunda yer alıyor. ABD’nin elinde birçok farklı özelliğe sahip nükleer başlıklı füze ve aynı özellikte toplamda 6 bin 450 silah bulunuyor. ABD Başkanı, kongreye danışmadan bu silahların kullanım emrini verme yetkisine sahiptir.
Fransa: Listenin üçüncü sırasında yer alan Fransa’da ise, 300 adet nükleer yapıya sahip silah bulunmaktadır.
Çin: Nükleer silahlar konusunda fazla bilgi vermeyen ülkede, 280 adet nükleer içerikli silah bulunduğu bilinmektedir.
İngiltere: İngiltere’nin elinde, toplamda 225 tane nükleer silah olduğu tahmin ediliyor.
Pakistan: Nükleer başlıklı füze ve bu içerikte 130 ile 140 arası silaha sahip olduğu bilinen ülkelerden birisi de, Pakistan’dır.
Hindistan: Hindistan’da yine Pakistan gibi yaklaşık olarak 140 adet nükleer başlığa sahiptir.
İsrail: İsrail’in elinde, 80 tane nükleer başlık olduğu biliniyor. Ancak İsrail, bu tip silahlara sahip olup olmadığı hakkında, hiçbir resmi açıklama yapmamıştır.
Kuzey Kore: Dünyanın en kapalı ülkelerinden birisi olan Kuzey Kore’nin elindeyse, 20’ye yakın nükleer başlık olduğu tahmin edilmektedir.
İran’ın da bu silahlar üzerinde çalışma yaptığı bilinse de, henüz başarıya ulaşıp ulaşamadıkları
konusunda net bir bilgi bulunmuyor.
Nükleer Başlıklı Füze Nedir? Yazısının devamı resimden sonradır..
Nükleer Silahların Oluşturduğu Tehlike
Bu silahların kullanıldığı alanda canlı cansız her şeyi yok edecek tahribat gücüne sahip olmalarının yanı sıra, bu kullanımdan çıkacak Radyoaktif duman ve tozun atmosferle birlikte farklı ülkelere yayılması söz konusudur. Bu yayılma neticesinde, sadece bu bombaların atıldığı ülkeler değil, dünyanın genelinde büyük sorunların ortaya çıkması mümkündür. Bu nedenlerle, nükleer silahlar insanlığın geleceği için büyük bir risk taşımaktadır.
Nükleer Başlıklı Füzelerin Özellikleri
- Yüksek tahrip gücüne sahiptirler.
- Füzenin güç kapasitesine göre, büyük bir kenti hatta ülkeyi yok edebilir.
- Düştüğü yerde 300 metre çapında koca bir alev topuna dönüşerek, milyonlarca derece sıcaklığa sahip olması nedeniyle 30 km uzaktaki canlının derilerini yakabilir.
- Kalıntıları, on yıllardır insanlığa zarar verebilir.
- Gökyüzünde kilometrelerce yükseklikte radyoaktif dalga oluşturarak, bombanın atılmadığı ülkelere de hava ve atmosfer nedeniyle büyük zararlar verebilir.
- On yıllar sonra bile, doğacak çocukların sakat doğmasına etki edebilir.
Nükleer Başlıklı Füze Nedir Nükleer Başlıklı Füze hakkında bilinmesi gerekenler neler onları öğrendik. Şimdide yazımızı beğendiyseniz paylaşmayı unutmayınız. Benzer Yazı: Japonların Bulduğu 7 İlginç Teknolojik Cihaz