Sağlık

Popüler Beslenmede Kullanılan 7 Farklı Diyet

Etrafımızdaki birçok kişi popüler beslenme için araştırmalar yapmaktadır. Popüler beslenme uygulamasına geçilmeden önce birçok kişi, yediklerine dikkat ettiğini ve hatta yeme alışkanlıklarını iyileştirmeye çalıştığını iddia etmektedir. Hatta bazı kişiler ise diyetlerinin tekrar başarısız olmayacağını umarak bir diyete başlamayı veya yeniden denemeye çalışacağını söylemektedir. Tüm bu iyi niyetlerin onuruna, zamana direnen ve sayısız insanın başarılı bir şekilde kilo vermesine yardımcı olan kilo verme planları ve moda diyetleri vardır.

Moda ve popüler beslenmede kullanılan diyetler söz konusu olduğunda, internette bu tür diyetler bulmak zor değildir. Sadece “popüler diyet” kelimelerini Google’da arayın. Karşınıza birden çok diyet çeşidi çıkmaktadır ve bu diye çeşitlerini seçmekte zorluk yaşayabilirsiniz. Bu yüzden sizin için doğru olanı seçmek sağlığınız için çok önemlidir. Popüler diyetleri denemeye doktorunuzla konuşarak başlamanız sizin yararınıza olacaktır.

İlk olarak doktorunuz, sahip olduğunuz sağlık koşullarını ve aldığınız ilaçları gözden geçirebilir ve ardından sizin için işe yarayabilecek bir diyet için kişisel rehberlik edebilir. South Beach, Paleo veya Atkins gibi popüler diyetleri denemek istiyorsanız, doktorunuz vücudunuz için hangisinin en iyi ve en kötü olduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır.

Yeni bir moda veya popüler beslenmede kullanılan diyete başlamadan önce kişisel ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. İşte göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli faktörler:

  • Daha önce hiç diyet yaptınız mı?
  • Sıkı bir diyet uygulayabilir misiniz?
  • Geçmişte hangi diyet işinize yaradı?
  • Diyet yaparken kendinizi nasıl hissettiniz?
  • Tek başına diyet yapmayı sever misiniz?
  • Bütçeniz özel diyet takviyelerinde engel teşkil eder mi?
  • Kilo verme kliniklerini kullanmayı tercih ediyor musunuz?
  • Herhangi bir sağlık koşuluyla sınırlı mısınız?

Bu gibi faktörlerin yanında en önemlisi, geçici bir diyete geçmeden önce hızlı kilo vermenin sürdürülebilir olmadığını bilmek önemlidir. Hızlı kilo verme diyetleri sağlıklı değildir ve tekrar normal yemeye başladığınızda kilonun geri gelmesi muhtemeldir. Egzersiz yapmak zorunda olmadığınızı iddia eden diyetler, genel sağlığınız için iyi değildir ve hayatınızın geri kalanında geçici bir diyet veya popüler beslenmede kullanılan herhangi bir diyet yapamayacaksanız başlamamak sizin için en iyisi olacaktır.

Sizler için sağlığınızı bozmayacak, hızlı kilo vermek yerine sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlayacak günümüzde moda olmuş efsanevi popüler beslenmede kullanılan diyetleri listeledik.

1. South Beach Diyeti

Güney sahili diyetini takip eden bir tabak daha yeme düşüncesinin stoğunu bitiren, hastalarını kalp hastalığı ve diyabet gibi ciddi tıbbi durumlardan korumak isteyen Florida merkezli kardiyolog Arthur Agatston, MD tarafından tasarlanan, popüler beslenmede kullanılan diyetlerden biri olan South Beach diyeti, yemek yeme isteği gelmeden önce yemek yiyerek kontrol altına almanın önemini vurgulayan popüler diyetlerden biridir. Diyet yapan bireylerden, kötü karbonhidratları keserek ve yağsız protein, az yağlı süt ürünleri ve iyi karbonhidratlara (tam tahıllar, sebzeler ve meyveler) odaklanarak tipik “açlık-aşırı yeme-kilo alma” döngüsünü bozmaları isteniyor. South Beach diyetinin amacı diyeti yapan kişilerin ara ara atıştırmalar tüketerek toklu hissi yaşatarak bir sonraki öğünde fazla yemek yemesini engellemektir.

Diyetin ilk aşamasının katı kuralları olmakla birlikte, en son aşamasında ise diyet sonrası sahip olunan ideal, sağlıklı kiloyu korurken ara sıra ikramların tadını çıkarmanıza izin veren ömür boyu devam ettirilebilecek bir beslenme planına sahip olan popüler diyetler arasında bulunmaktadır.

1. south beach diyeti
1. south beach diyeti

1. Aşamada Beslenme

South Beach diyetinin 1. aşaması ortalama iki hafta kadar sürmektedir. Kan şekeri seviyelerini stabilize ederek şekerli yiyecekler ve rafine nişastalar için istekleri ortadan kaldırmayı amaçlayan bir aşamadır. Bu aşamada hızlı kilo kaybı yaşanabilir. Diyeti uygulayan kişi, aç olmasa bile ara ara atıştırmalar tüketmesi önemlidir çünkü tokluk hissi yaratarak bir sonraki öğünü açlık çekerek yemesini engeller.

2. Aşamada Beslenme

South Beach diyetinin 2. aşamasında, kişi istediği kiloya ulaşıncaya kadar devam etmektedir. Kişi, artık iyi karbonhidratları yeniden tüketmeye başlar. Kilo kaybı, artık sabit olabilir ve 1. aşamaya göre daha yavaş olabilir. South Beach diyetinin 2. aşamasında, metabolizma hızına bağlı olarak haftada 0.5 – 1 kilo arasında kilo kaybı yaşanabilir.

Diyetin 2. aşamasında olan bazı kişiler, karbonhidratları tekrar yemeye başladıklarında verdikleri kiloları geri kazanma konusunda endişeye kapılırlar ancak bu karbonhidratların yeniden tüketilmesi önemlidir. Eğer bu diyeti ömür boyu uygulamaya devam edecekseniz, uzun vadede sağlığın korunması için karbonhidratlar vücudunuza enerji sağladığı için gerekli olacaktır.

3. Aşamada Beslenme

South Beach diyetinin 3. ve son aşaması, kilo koruma aşamasıdır. Takip edilecek bir diyet listesi yoktur. Bu aşamaya kadar, nasıl iyi yemek seçimleri yapacağınızı ve arada bir kaçamak yaparak nasıl yolunuza devam edebileceğinizi öğrenmiş olacaksınız. Aşırı yeme isteği geri dönerse ve yeme planınız yoldan çıkarsa, 1. aşamaya geri dönmelisiniz.

2. Akdeniz Diyeti

Kalp sağlığını önemli bir ölçüde önemseyen Akdeniz diyeti, hem popüler hem de sağlıklı bir beslenme planıdır. Sebze ağırlıklıdır ve Akdeniz Bölgesinin geleneksel lezzetlerini ve pişirme yöntemlerini bünyesinde barındırır.

Akdeniz diyeti, Yunanistan, İtalya ve Akdeniz’e kıyısı olan diğer ülkelerin geleneksel mutfaklarına dayanan bir beslenme şeklidir. Akdeniz diyeti, 1950’lerde kalp hastalığının ABD’de olduğu kadar Akdeniz ülkelerinde yaygın olmadığı not edildiğinde popüler olmaya başlamıştır.

Tam tahıllar, sebzeler, baklagiller, meyveler, kuruyemişler, tohumlar, otlar ve baharatlar gibi bitki bazlı gıdalar Akdeniz diyetinin temelini oluşturur. Zeytinyağı, bu diyetin ana kaynağıdır. Balık, deniz ürünleri, süt ürünleri ve kümes hayvanları ölçülü olarak Akdeniz diyetine dahildir. Kırmızı et ve tatlılar ise bu diyette sadece ara sıra tüketilebilecek besinlerdendir.

1 Günlük Akdeniz Diyeti Listesi Örneği

  • Kahvaltı: 1 adet yumurta + 1 dilim az yağlı beyaz peynir + kepekli ekmek + domates, salatalık
  • Öğlen: Ton balıklı bol yeşillikli salata + 1 dilim kepekli ekmek
  • Ara: Yarım yağlı süt + Badem
  • Akşam: Zeytinyağlı sebze yemeği + yarım yağlı yoğurt + salata
  • Ara öğün: Meyve
2. akdeniz diyeti
2. akdeniz diyeti

3. Zone Diyeti

Zone diyeti, her öğünde doğru oranlarda yiyecekler tüketerek insülin seviyesini ve iltihaplanmayı teşvik eden hormonların seviyelerinin çok yüksek veya düşük kalmamasını sağlamayı amaçlayan popüler diyetlerden biridir. Zone diyetinde; alınan günlük kalorinin %40’ı karbonhidrat, %30’u protein ve %30’u yağdır bulunmaktadır. Vücudun sağlıklı ve zayıf kalması ve en yüksek performansta çalışması için bu besin maddelerinin doğru ve dengeli bir şekilde vücuda alınması gerekmektedir.

Peki vücudunuz açlık durumunu hissetmeden, yediğiniz besinleri dengeleyerek yağ yakmaya devam edebilir mi? Bu diyetin savunucuları, Zone diyeti ile bunun mümkün olduğunu düşünmektedir. Zone diyeti, ani ya da dramatik bir kilo kaybı vaat etmemektedir. İlk hafta boyunca yalnızca 0.5 ile 1 kilo arası kilo kaybı sağlamaktadır. Zone diyeti, kaybedilen kilonun tamamen yağdan olacağının garantisini de vermektedir. Bu diyet ile vücudunuz değiştikçe, başlarda tartıda belirgin bir fark görmeseniz bile, ayna karşısındaki farklılıkları gördükçe daha da azme geleceksiniz.

1 Günlük Zone Diyeti Listesi Örneği

  • Kahvaltı: Kalkar kalkmaz 2 bardak ılık su. Dereotu ve maydanoz ile hazırlanmış 2 yumurtadan omlet.
    1 bardak taze sıkılmış portakal suyu.
  • Ara Öğün: 1 yemek kaşığı kadar lor peyniri. 1 adet kırmızı ya da yeşil elma
  • Öğle: 35 g kadar ızgara tavuk ile hazırlanmış yeşil salata. Göbek, roka, maydanoz, salatalık gibi sebzeleri tercih edebilirsiniz. Sos olarak ise 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve limon yeterli olacaktır.
  • Ara Öğün: 1 yemek kaşığı kadar yulaf ezmesi. 1 kase kadar yağsız yoğurt.
  • Akşam Yemeği: 100 g kadar ızgara biftek. 3-4 yemek kaşığı taze fasulye ( zeytinyağlı). Bol yeşillikli salata.
3. zone diyeti
3. zone diyeti

4. Atkins Diyeti

Atkins diyeti, Dr. Robert Atkins tarafından oluşturulan popüler beslenmede kullanılan diyetlerden biridir. Atkins diyeti listesinin en çok bilinen özelliği ise düşük karbonhidratlı olmasıdır. Atkins diyetinde, proteinli besinler, sağlıklı yağlar ve lifli sebzelerin tüketilmesi gerektiği belirtilir ve rafine karbonhidrat kaynakları sınırlandırılarak tüketilmektedir. Atkins diyetinin temeli vücudun enerji ihtiyacını yağ ve karbonhidrat olmak üzere iki kaynaktan karşıladığına dayanmaktadır. Diyette karbonhidrat kaynaklarının sınırlı olması sonucunda vücudun enerji ihtiyacını yağdan karşılayacağı ve bunun sonucunda da vücudun yağ yakımına geçeceği düşüncesi savunulmaktadır. Aynı zamanda zengin protein beslenmenin daha uzun süre tokluk vereceği, iştahı azaltacağı ve bu yüzden de daha düşük kalori alınımı olacağı düşünülmektedir.

1 Günlük Atkins Diyeti Listesi Örneği

  • Kahvaltı: 1 adet haşlanmış yumurta + 1 dilim beyaz peynir + 2 tam ceviz içi
  • Öğlen: Avokadolu 80 g kadar ton balıklı salata
  • Akşam: Zeytinyağlı yeşil fasulye yemeği + haşlama tavuk
4. atkins diyeti
4. atkins diyeti

5. Paleo Diyeti

Paleo diyeti diğer bir adıyla mağara adamı diyeti, popüler beslenmede kullanılan diyetlerden biridir. Paleo diyeti yapmadan önce yarım milyon yıl önce gezegeni ilk kez dolaştığımızda insanların yediği yiyeceklere göz atmalısınız. Balık, yağsız et, meyve, nişastalı olmayan sebzeler ve kuruyemişler… Paleo diyetinin en önemli özelliği, sağlık açısından zengin vitamin, mineral, protein içeren besinlere odaklanmasıdır. Egzersizin önemine de vurgu yapan Paleo diyeti, yalnızca kilo vermede değil, aynı zamanda daha sağlıklı bir şekilde kilo vermede etkili olma yolundadır. Diğer diyetler gibi sadece kilo verme üzerinde durmayıp bu kilo kaybını spor ile destekleyen Paleo diyeti, bu durum sonucunda popülerite ve hayran kitlesi kazanmıştır. Ancak uzmanlar, uzun vadeli sonuçların kanıtlanmadığını ve diyetin sürdürülmesinde zorluklarla karşılaşıldığından dolayı kolay bir diyet olmadığı sonucuna varmıştır.

1 Günlük Paleo Diyeti Listesi Örneği

  • Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta veya az yağda yapılmış omlet. Domates ve salatalık. 2 adet ceviz içi.
  • Ara öğün: 10 adet kadar fındık + 2 adet kadar kuru kayısı
  • Öğlen: 100-120 g kadar haşlama veya ızgara et, tavuk veya balık. Haşlanmış sebze. Bol yeşillik ile yapılmış salata (salatanızın içerisine 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve limon ekleyebilirsiniz.)
  • Ara öğün: 1 porsiyon meyve + 2 adet kadar ceviz içi
  • Akşam: Zeytinyağlı sebze yemeği. Bol yeşillik ile yapılmış salata (salatanızın içerisine 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve limon ekleyebilirsiniz.)
  • Gece: 1 porsiyon meyve
5. paleo diyeti
5. paleo diyeti

6. Volümetrik Diyeti

Volümetrik diyet ya da diğer adıyla Hacim diyeti; doyana kadar yemek yeme mantığına dayanmaktadır. Bazı besinleri yasaklayarak ilerleyen diyetlerin aksine Volümetrik diyet, besinler üzerinde sınırlamalar koymanın uzun vadede bir yarar sağlamayacağını belirtmektedir. Yapılması sürecinde ve sonunda aç ve mutsuz olunan katı diyetlerin, kişiyi diyeti bırakır bırakmaz eski alışkanlıklarına döndüreceği öngörülmektedir.

Volümetrik diyette vurgulanan tokluk, yani doymuş hissi; tabaklarımızı kalori açısından zengin olmayan yiyeceklerle doldurmak anlamına gelmektedir. Dolayısıyla kilo kaybı yaşarken ve incelirken daha az değil, daha çok yiyorsunuz.

Volümetrik Diyette Besinler 4 Gruba Ayrılmaktadır;

  • Çok düşük yoğunluğa sahip besinler; glisemik indeksi düşük sebze ve meyveler, et sulu çorbalar, light süt ve süt ürünleri.
  • Düşük yoğunluğa sahip besinler; tahıllar, az yağlı et, az yağlı peynir, tam tahıllı ürünler, kuru baklagiller.
  • Orta yoğunluğa sahip besinler; glisemik indeksi yüksek sebze ve meyveler, yağlı et, yağlı peynir, dondurma.
  • Yüksek yoğunluğa sahip besinler; beyaz unlu mamuller, çikolata, kuruyemişler, yağlı besinler.

2. gruba ağırlık vermek, 3. ve 4. gruptaki besinleri minimumda tüketmek volümetrik diyetin esaslarını oluşturuyor.

1 Günlük Volümetrik Diyeti Listesi Örneği

  • Kahvaltı: 1-2 adet yumurta kullanılarak yapılmış menemen veya sebzeli omlet. 2-3 dilim kadar peynir. 6-7 adet zeytin. Bol söğüş sebze ve yeşillik. 1 ince dilim tam buğday ekmeği.
  • Ara Öğün: 1 porsiyon meyve+2 adet ceviz içi
  • Öğle: 8 yemek kaşığı sebze yemeği veya kurubaklagil yemeği. 3-4 yemek kaşığı kadar bulgur pilavı. 1 kase yoğurt. Bol yeşillikli salata (salata içerisine sirke, limon ve zeytinyağı ekleyebilirsiniz).
  • Ara Öğün: 1 porsiyon meyve+1 bardak kefir
  • Akşam: 1 kase kadar sebze çorbası (unsuz ve kremasız). 1 avuç büyüklüğünde ızgara et/balık/tavuk. Bol yeşillikli salata (salata içerisine sirke, limon ve zeytinyağı ekleyebilirsiniz).
6. volümetrik diyeti
6. volümetrik diyeti

7. Çiğ Gıda Diyeti

Popüler beslenmede kullanılan, diğer adı Raw Food olarak bilinen Çiğ Gıda diyeti, en basit açıklaması ile pişmemiş besinlerle beslenmektir. Çiğ Gıda diyetinin felsefesi de pişirme gibi herhangi bir işlemden geçirilmemiş gıdaların tüketilmesi temeline dayanmaktadır. Bu besinler sindirim için gerekli yüksek oranda enzim içerdiğinden dolayı ve bu durumun vücut için yararlı olduğu düşünülmektedir. Çiğ gıda aynı zamanda hala yaşayan besinler olarak da kabul edilmektedir. Çiğ Gıda diyeti uygulayanlar için bu diyet, bir beslenme şeklinden çok bir yaşam felsefesi haline gelmektedir.

Çiğ Gıda diyeti, ilk insanların ateşi bulmadan önce uyguladıkları beslenme şekli gibi olduğu için, öze dönmek olarak değerlendirilmektedir. İnsanın kendini yeniden tanıması ve vücudunu arındırması olarak da düşünülmektedir. Çiğ Gıda diyeti, çiğ sebze, meyve, kuruyemişler ve yağlı tohumların tüketimine dayanmaktadır. Çiğ Gıda diyetinde en çok dikkat çeken nokta ise et tüketiminin olmamasıdır. Çiğ Gıda diyetinde iki farklı grup bulunmaktadır. Bir grup hiç et tüketime yapmazken, diğer grup ise sınırlı miktarda et ve daha çok balık tüketimi yapmaktadır.

1 Günlük Çiğ Gıda Diyeti Listesi Örneği

  • Sabah: 1 dilim ananas, yarım muz ya da başka iki meyve ile meyve salatası. 2 yemek kaşığı kadar yulaf ezmesi. 1 yemek kaşığı kadar badem/kaju/ayçiçeği çekirdeği (8 saat suda bekletilmiş)
  • Öğle: Avokadolu salata
  • Ara öğün: Yeşil smoothie (1 salatalık, yarım yeşil elma, 2 avuç ıspanak, 1 kivi, zencefil (zeytin büyüklüğünde), kara lahana, limon suyu buz ve su ekleyerek hazırlayın).
  • Akşam: Filizli, organik pirinç&pancar salatası
  • Ara öğün:1 adet salatalık + 10 adet çiğ badem

İlginizi Çekebilir: Hibiskus Çayının Özellikleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu