BilgiGüzellikSağlık

Shea Yağı Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Shea yağı fayfaları nelerdir? shea yağı nedir? Shea yağı zararları nelerdir? Shea yağı yan etkisi var mıdır? Shea yağı nasıl kullanılır? Shea yağı nereden satın alınır?

Shea yağı ne işe yarar? Shea yağı, shea ağacının yemişlerinin soğuk sıkımı sonucu elde edilir. Oda sıcaklığında katı halde bulunan bu yağ, kirli beyaz bir renge sahiptir. Shea ağaçları genellikle Batı Afrika’da yaygındır ve piyasadaki shea yağının çoğu hala bu bölgedeki ağaçlardan elde edilir. Shea yağı yüzyıllardır güzellik için kullanılır. Vitamin ve yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Kıvamı fazla yoğun değildir, bu sebeple ciltte kolayca dağılır.

Shea Yağı Faydaları Nelerdir?

Shea yağı linoleik, palmitik, stearik ve oleik yağ asitleri, trigliseritler, setil esterler, A, E ve F vitaminleri açısından zengin bir yağdır.

Shea yağı teknik olarak bir ağaç fıstığı ürünüdür ancak diğer yemişlere kıyasla alerji geliştirme riski çok düşüktür. Shea yağı, cildi kuruttuğu bilinen kimyasal tahriş edici maddeler içermez ve gözenekleri tıkamaz, her cilt tipi için uygun bir bakım sağlar.

Cildi Nemlendirir

Shea yağı genellikle nemlendirici etkileri için kullanılır. Bu faydalar, linoleik, oleik, stearik ve palmitik asitler dahil olmak üzere shea yağının yağ asidi içeriğine bağlıdır. Shea yağındaki linoleik asit ve oleik asit ciltte birbirini dengeler ve cilt tarafından hızlı bir şekilde emilir. Cilt ile dış ortam arasında bariyer görevi görür. Nemi içeride tutar ve kuruluk hissini engeller. Kolay bir şekilde emildiği için ciltte yağlılık hissi bırakmaz.

İlginizi Çekebilir: Cilt Bakım Yağları Nasıl Kullanılır? Cilt Bakım Yağlarının Faydaları Nelerdir?

İltihabı Azaltır

Shea yağının bitki esterlerinin anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Cilde uygulandığında, karite sitokinleri ve diğer inflamatuar hücreleri tetikleyerek üretimlerini yavaşlatır. Ayrıca, çevresel faktörlerin yanı sıra, egzama ve sedef gibi iltihaplı cilt problemlerinin neden olduğu tahrişi en aza indirmeye de yardımcı olur.

Yaşlanmayı Geciktirir

Shea, önemli düzeyde A ve E vitamini içerir, bu da güçlü antioksidan aktiviteyi desteklediği anlamına gelir. Antioksidanlar yaşlanma karşıtı ajanlardır. Cilt hücrelerini, erken yaşlanmaya ve donuk görünen cilde yol açabilecek serbest radikallerden korurlar. Shea ayrıca triterpen içerir. Bu doğal olarak oluşan kimyasal bileşikler kollajen lif yıkımını etkisiz hale getirir. Yani, ince çizgilerin görünümü engellenir ve daha dolgun bir cilt sağlanır.

Mantar Oluşumunu Önler

Shea, mantarların neden olduğu cilt enfeksiyonlarına karşı savaşmak için güçlü bileşenlerdir. Shea her türdeki mantar enfeksiyonunu tedavi edemese de saçkıran ve atlet ayağına neden olan mantarların ölümüne sebep olabilir.

İlginizi Çekebilir: Vajina Mantarı Kendiliğinden Geçer Mi? 

Akne Oluşumunu Önler

Shea, farklı yağ asitleri bakımından zengindir. Shea bileşenleri sebum dengesini koruyarak cildi fazla yağdan arındırmaya yardımcı olur. Cildin doğal yağ dengesini sağlıklı bir şekilde dengeler ve fazla yağdan kaynaklanan aknelerin oluşumunu engeller. Ayrıca, antibakteriyel özellikleriyle çevresel faktörlerin sebep olduğu akne ve sivilcelerin oluşmasını da engeller.

Hücre Yenilenmesini Destekler

Vücut sürekli olarak yeni cilt hücreleri yapar ve ölü deri hücrelerini atar. Sağlıklı bir cilt her gün 30.000-40.000 ölü cilt hücresi oluşturur. Ölü cilt hücreleri cildin üstünde kalır. Derinin üst tabakasının (epidermis) alt kısmında ise yeni cilt hücreleri oluşur. Cilt yüzeyinde doğru nem dengesi sağlarsanız, epidermiste taze hücre yenilenmesi yolunda daha az ölü cilt hücresine sahip olursunuz. Shea’nın nemlendirici ve antioksidan özellikleri, cildin sağlıklı yeni hücreler oluşturmasına yardımcı olur.

shea yağı ne i̇şe yarar
shea yağı ne i̇şe yarar

Çatlak ve Yaraları İyileştirir

Shea yağı, yara dokusundaki hücrelerin üremesini durdurur ve onların yerini alması için sağlıklı hücrelerin büyümesini teşvik eder. Böylece, cildin iyileşmesine yardımcı olur, çatlakların ve yara izlerinin görünümünü en aza indirir.

Ek Güneş Koruması Sağlar

Shea tahmini olarak 3 ila 4 SPF içerir. Tek başına güneş kremi olarak kullanılacak kadar yeterli değildir ancak güneş kremiyle birlikte kullanılarak hem ekstra koruma sağlar hem de güneş kreminin daha iyi yayılmasını ve emilmesini sağlar.

Saç Kırıklarını İyileştirir

2017’de yapılan bir çalışma, kimyasal olarak benzer bir Batı Afrika bitkisinin saçı kırılmaya karşı önemli ölçüde daha dayanıklı hale getirdiğini bulmuştur. Benzer içerik sağladığı ve nemlendirici özelliği olduğu için yağın saçı beslediği ve kırılmaları önleyebileceği düşünülmektedir.

İlginizi Çekebilir: Soğan Suyu ile Saç Uzatma

Kepeği Önler

Kepeği tedavi etmenin yolu kuru ve tahriş olmuş saç derisine nemi geri kazandırmaktır. 2018 tarihli bir incelemede, shea diğer nemlendiricilerle birlikte kullanıldığında kepeği azaltmaya ve tahriş riskini azaltmaya yardımcı olabileceği bulundu.

Cilt Yanıklarına İyi Gelir

Yağlar genel olarak güneş yanığı gibi yüzeysel birinci derece cilt yanıkları için faydalıdır. Shea’nın anti-inflamatuar bileşenleri de kızarıklığı ve şişmeyi azaltabilir. Yağ asidi bileşenleri ayrıca iyileşme sürecinde nemi tutarak cildi yatıştırır.

Böcek Isırıklarını İyileştirir

Shea geleneksel olarak arı sokmalarını ve böcek ısırıklarını yatıştırmak için kullanılır. Herhangi bir bilimsel araştırma olmamasına rağmen shea yağının ısırıkların ve sokmaların neden olabileceği şişliği azaltmaya yardımcı olduğu düşünülür.

Yaraların Hızlı İyileşmesini Sağlar

Enflamasyonu azaltmanın yanı sıra, shea ayrıca yaraları tedavi etmek için çok önemli olan hücre yenilenmesini de teşvik eder. Ek olarak, koruyucu yağ asitleri, yaraları iyileşme sürecinde çevresel tahriş edici maddelerden korumaya yardımcı olur.

Artrit Ağrılarını Hafifletir

Artrit, eklemlerdeki altta yatan iltihaplanmadan kaynaklanır. 2016 yılında shea hakkında yapılan bir hayvan araştırması, sheanın eklemleri daha fazla hasara karşı korurken iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur. Bu çalışma özellikle diz eklemlerine odaklanmış olsa da faydalar vücudun diğer bölgeleri için de geçerlidir.

Kas Ağrılarını Azaltır

Aşırı gerilmiş kaslar sonucunda vücut kas dokusunu onarmaya çalışırken iltihaplanma ve sertlikten etkilenir. Shea, iltihaplanmayı azaltarak eklem ağrısına yardımcı olabileceği gibi aynı şekilde ağrıyan kaslara da yardımcı olur.

Burun Tıkanıklığını Giderir

1979 yılında yapılan bir araştırma, shea yağının burun tıkanıklığını hafifletmeye yardımcı olabileceğini tespit etmiştir. Yağ burun damlalarında kullanıldığında burun kanallarındaki iltihaplanmayı azaltır. Ayrıca, burun tıkanıklığına sebep olan mukozal hasarı da azaltır.

Shea Yağı Nasıl Kullanılır?

Shea yağını doğrudan cildinize uygulayabilirsiniz. Ham, rafine edilmemiş yağın yayılması kolaydır. Kavanozunuzdan bir çay kaşığı kadar yağ alın ve tamamen emilene kadar cildinize masaj yapın. Shea yağı kaygan bir kıvamda olduğu için makyajın sabitlenmesine engel olabilir, gece yatmadan önce uygulamayı tercih edebilirsiniz.

Shea yağı doğrudan saça uygulanabilir. Kıvırcık ve kabarık saçlara sahipseniz yağı ayrıca saç kremi olarak da kullanabilirsiniz. Saçınızı her zamanki gibi yıkayın, bir havlu yardımıyla fazla suyu alın ve yağı saçınıza uygulayın. Düz, ince telli saçlara sahipseniz saç uçlarına uygulayabilirsiniz. Yağlı bir görünüme sebep olmaması için yağı saç köklerinden uzak tutmaya çalışın.

Shea Yağı Yan Etkileri Nelerdir?

Belgelenmiş bir shea yağı alerjisi vakası yoktur. Ağaç fıstığı alerjisi olan kişiler bile ciltlerinde shea yağını güvenle kullanabilir. Ancak her ihtimale karşı cildinize tamamen uygulamadan önce yama testi yapmanız önerilir. Kızarıklık, yanma, döküntü, kaşıntı, tahriş ve iltihaplanma yaşamaya başlarsanız kullanmayı derhal bırakın. Şiddetli ağrı, şişme veya nefes almada zorluk yaşarsanız acil tıbbi yardım alın.

Sheadan en iyi şekilde yararlanmak için ham ve rafine edilmemiş haliyle satın alın. Shea yağı ne kadar çok işlenirse doğal özellikleri o kadar yok olur.

Shea Yağı Nereden Satın Alınır?

İlaçsız Market’in içerisinde E vitamini, F vitamini, A vitamini, stearik asit, oleik asit, doymuş yağ asitleri bulunan, GMP sertifikalı, vegan, çevre ve hayvan dostu el işçiliğiyle üretilen, gerekli test ve analizlerden geçen, soğuk sıkım Ham Shea Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.

i̇laçsız market shea yağı
i̇laçsız market shea yağı

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu