Sağlık

Vajina Mantarı Kendiliğinden Geçer Mi? 

Vajina mantarı, kadınların sıklıkla karşı karşıya kaldığı mantar hücrelerinin sebep olduğu enfeksiyonla ortaya çıkan ve kaşıntıya sebep olan bir hastalıktır. Kadınların hayatları boyunca en az bir defa karşılaştıkları vajina mantarı, her yaştan kadının başına gelebilecek bir hastalıktır. Sıklıkla meydana gelen bu hastalık, vajina mantarı kendiliğinden geçer mi? Sorusunu düşündürmüştür.

Vajina mantarı neden olur?

Vajina mantarı hastalığının nedeni, enfeksiyon ve enfeksiyonu takiben mantar oluşmasıyla başlamaktadır. Özellikle vajina florasının dengesinin bozulmasıyla meydana çıkan bu hastalık, kaşıntıyla birlikte kendini belli etmektedir. Bununla birlikte vajina bölgesinin hava almaması, gerekli temizliğin sağlanmaması, uygun olmayan malzemeden üretilen iç çamaşırı kullanılması, hijyen kurallarına uyulmaması gibi nedenlerden ötürü de ortaya çıkmaktadır. Vajina mantarıyla başlayıp daha sonra rahatsızlık verecek bir kaşıntıyla ilerleyip, vajina bölgesinde koku, akıntı ve yanma ile bu bulgular devam etmektedir.

vajina mantarı nedenleri
vajina mantarının nedenleri

Vajina Mantarı Nedenleri

Vajina mantarına sebep olan en önemli etken, vajinadaki dengenin bozulmasıdır. Çünkü vajina normal şartlar altında kendini mantar ve bakterilere karşı kendini koruyacak bir yapıya sahiptir. Vajinada birçok bakteri ve mantar bulunmaktadır ancak bunlar gerekli ph seviyesinde ve asidik ortamda bulundukları için üremesi ve enfeksiyon oluşmasına sebep olmaz. Fakat aşağıda sıraladığımız bazı durumlar vajina florasındaki dengeyi bozduğu için ve enfeksiyon riskini arttırmaktadır. Bu durumlar kadınların vajina mantarı hastalığı yaşamasına neden olmaktadır. Özellikle vajina mantarına sebep olan şeyleri sıralamak gerekirse:

  • Son dönemde antibiyotik kullanımı
  • Hamilelik
  • Doğum kontrol hapı kullanımı
  • Diyabet ve aşırı şeker tüketimi
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Stres
  • Bozuk uyku düzeni
  • Sağlıksız beslenme
  • Terlemeye yol açan iç çamaşırı tercih edilmesi
  • Çok dar iç çamaşırı tercih edilmesi
  • Vajinal bölgenin terletici kıyafetlerle uzun süre nemli veya ıslak duruma maruz kalması
  • Aynı ped, tampon vb. uzun süre kullanılması
  • Ortak alan kullanımı (tuvalet, duş, havuz vb.)
  • Gerekli hijyen ve temizliğin yapılmaması 

gibi faktörler vajina mantarına neden olmaktadır.

Vajina mantarı belirtileri nelerdir?

Vajina mantarının varlığına işaret eden ve en sık meydana gelen belirti vajinal kaşıntıdır. Bu kaşıntıya bağlı olarak vajinada kızarıklık ve tahriş oluşur. Kaşıntı hissi daha fazla tahrişe yol açacağından kaşımamaya dikkat etmek gerekmektedir. Bir diğer belirti ise, vajinal akıntı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kötü kokulu, beyaz renkli ve bozuk süt kıvamında oluşan bu akıntı şüphesiz bu hastalığın en tipik belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtiler haricinde oluşabilen bazı durumlar da:

  • İdrar yapma sırasında vajinada yanma ve ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında vajinada yanma ve ağrı
  • Bölgesel olarak kızarıklık ve şişme
  • Bölgede kızarıklık oluşumu
  • Vulvada şişkinlik ve kızarıklık

gibi belirtiler vajinal mantar hastalığına işaret etmektedir.

İlginizi çekebilir: Aspirin ile Egzama Tedavisi Mümkün mü?

vajina mantarı tanısı nasıl konmaktadır
vajina mantarı tanısı

Vajina mantarı tanısı nasıl konmaktadır?

Vajina mantarı tanısı, hastalığın şiddetine ve hastaya göre konmakla birlikte değişiklik göstermektedir. Yapılan en büyük hatalardan biri kişinin hastalığı önemsemeyip kendiliğinden geçmesini beklemesidir. Bu tavır, hastalığın tanısını koyulması ve tedavi süresini ekstra uzatmaktadır. Tedavisi oldukça kolay olan vajina mantarı hastalığında, erken ve doğru tedavi ile çok kısa sürede iyileşme gözlemlenmektedir. Söz konusu vajina mantar belirtilerinden en belirgin olanlarını gösteren hastalara fiziki muayene, laboratuvar testleri ve gerekli durumda vajinal bölge muayenesi ile hastalığın kesin tanısı konulmaktadır.

Vajina mantarı için hangi bölüme gidilir?

Vajina mantarı enfeksiyonu belirtileri taşıyorsanız mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanından (jinekolog) randevu almanız gerekmektedir. Uzman doktorunuz semptomlarınızı dinleyip çeşitli tetkikler eşliğinde ihtiyacınız olan tedavi yöntemini tercih edecektir.

vajina mantarı tedavisi
vajina mantarı tedavisi

Vajina mantarı tedavisi

Vajina mantarı tedavisi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına (jinekoloji) muayene olmak gerekir. Hastanelerde uzman doktorlar tarafından yapılan muayene ve inceleme sonucunda, hastalığın gidişatına göre tedavi verilmektedir. En sık tedavi yöntemi ilaç tedavisidir ve çoğunlukla olumlu sonuç vermektedir. Vajina mantarı, doktor tarafından önerilen ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması ve bu zaman zarfında önerilen kurallara dikkat edilmesiyle kısa sürede ortadan kalkmaktadır. Özellikle hijyen kurallarına dikkat edilmesi, cinsel ilişkiye bir süre ara verilmesi hastalığın tedavi sürecini olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca doğru iç çamaşırı kullanılması, sağlıklı ve dengeli beslenme gibi etkenler de hastalığın gidişatını etkilemektedir.

Vajina mantar hastalığı tedavisinde uzmanların en sık kullandığı yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Vajinal kremler
  • Vajinal mantar hapları
  • Fitil tedavisi en yaygın uygulanan tedavi yöntemleridir.
vajina mantarı doğal tedavisi
vajina mantarı doğal tedavisi

Vajina mantarı doğal tedavisi

Vajina Mantarı tedavisi uzmanlar tarafından kısa sürede yapılmaktadır. Bu tedavinin yanı sıra vajinal mantarda bitkisel olarak da tedaviyi destekleyici ürünler kullanılabilir. Bu ürünlerden söz edersek:

1. Aleo vera

Aleo vera bitkisi, ilaç endüstrisinde global anlamda sıklıkla kullanılan ve oldukça faydası bulunan özel bir bitkidir. Hemen hemen bütün cilt hastalıklarının doğal tedavilerinde aleo vera kullanılmaktadır. Vajinal mantar enfeksiyonlarında da aleo veranın etkili olduğu gözlemlenmektedir.

1 çay kaşığı E vitaminini ve 2 yemek kaşığı aleo vera jelini karıştırın. Genital bölgenizin dış katmanına sürün. Sürülen bölgeye dikkatli bir şekilde masaj yapın. Karışımı durulayın.

2. Elma sirkesi

Bir miktar elma sirkesi ve suyun karıştırın. Bir parça pamuk yardımıyla ilgili bölgeye sürün. Bu yöntemin hastalığı azaltıcı etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. Doğrudan sirkenin uygulanması cildi tahriş eder. Kesinlikle sirkeyi direkt olarak sürmeyin.

3. Probiyotik

Probiyotik tüketimi ile vücuda takviye yapılmasının, vajinal bölgenin normal ph değerlerine ulaşmasına etki edildiği ve dolayısıyla bu hastalığa iyi geldiği düşünülmektedir. Takviye probiyotik alımı olarak doğal ürünler olan yoğurt, ayran gibi ürünleri tüketecek olsanız dahi, öncesinde mutlaka bir uzmana danışın.

4. Yabani kekik yağı ve çay ağacı yağı

Bu iki yağdan herhangi birini tercih ederek bir parça pamuk yardımıyla vajinal bölgeye sürebilirsiniz. Kekik yağı ve çay ağacı yağının da bu hastalığın belirtilerini hafiflettiği gözlemlenmiştir. Bundan önce vücudun herhangi bir bölgesine sürülerek alerji testi yapın. Herhangi bir etki görülmezse kullanın.

5. Fesleğen

Fesleğen yapraklarının ferahlatıcı bir etkisi vardır. Bu etki sayesinde, vajinal mantar enfeksiyonlarının semptomlarının azaldığı düşünülmektedir. 2 bardak suyun içerisine 3 yemek kaşığı fesleğen yaprağı ekleyin. Ardından küçük bir tencerenin içinde kaynatın. Kaynatma işleminden sonra, karışımı yaklaşık 20 dakika kadar bekletin ve oda sıcaklığına erişmesini sağlayın. Kaynattığınız bu suyun içinde oturma banyosu yapın. İşlemi günde iki kez tekrar edin. Böylelikle mantar probleminizi minimal seviyeye düşürebilirsiniz.

6. Aynısefa çiçeği

Bitkisel tedavi yöntemlerinin söz yerindeyse kadrolu ürünlerinden biri de aynısefa çiçeğidir. Aynısefa çiçeği ile vajinal duş işlemini uygulamak mantar şikâyetlerini hafifletmeye yarar. Öncelikle 1 litrelik suyun içine bir miktar aynısefa çiçeğini ekleyin ve kaynayana kadar ocakta tutun. Oda sıcaklığı seviyesine gelene kadar karışımınızı bekletin. Ardından vajinal duş işlemini uygulayın. Çok sıcak olmamasına dikkat edin.

7. Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, vajinal mantar enfeksiyon semptomlarını ciddi bir oranda yatıştırdığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Herhangi bir katkı maddesi içermeyen, saf halindeki hindistan cevizi yağını mantarlı bölgeye masaj yaparak sürün. Bunu bir kaç gün üst üste deneyin. Büyük bir oranda iyileşme sağlayacağını gözlemleyeceksiniz.

8. Isırgan otu

Bazı kadın hastalıklarının tedavisine destek sağladığı bilinen ısırgan otu, vajinal mantar enfeksiyonlarının azalmasında da etkili bir role sahiptir. Bir miktar ısırgan otuna biraz su ekleyip kaynatın. Çay olarak tüketin ya da oturma banyosu işlemini uygulayın. Bu yöntemle mantar sorununuzu iyileştirmede bir nebze de olsa aşama kaydedebilirsiniz.

9. Sarımsak

Antibakteriyel özelliği ile her derde deva olan sarımsak, vajinal mantara da oldukça olumlu bir etki sağlamaktadır. Kaşıntı ve akıntı etkilerini en aza indirmek için sarımsağı sade bir şekilde yiyebilir ya da yemeklerinizde kullanarak tüketebilirsiniz. Önemli bir fayda sağladığını göreceksiniz.

10. Sirkeli su

Sirke, mikrop kırıcı özelliği ile ev işleri ile ilgilenen kişiler arasında oldukça popüler bir üründür. Vajina mantarına da olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Ilık suya kattığınız sirke ile günde birkaç kez yapacağınız vajinal duş, şikâyetlerinizi önemli bir ölçüde azaltacaktır.

11. Karbonat

Mantar enfeksiyonunu önleyici ve etkilerini azaltıcı özelliğe sahip olan ürünlerden biri de karbonattır. Bunu, vulvanın florasını düzenleyerek başarmaktadır. Bir miktar karbonatı hafifçe ıslatarak mantar bölgesine sürün. Sonra 5 dakika kadar bekleyin. Bölge kuruduktan sonra ılık su ile durulayın.  

12. Kantaron yağı

Alternatif tıp alanında bitkisel çözüm olarak, kantaron yağı oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Mantar sorunu yaşadığınız bölgeye kantaron yağını uygulayın. Duruladıktan sonra mantarın etkilerinin gözle görülür seviyede azaldığına şahit olacaksınız.

13. Lavanta yağı

Lavanta, hoş kokusu ile kozmetik sektöründe oldukça önemli bir konumda yer alıyor. Lavanta yağı, vajinal mantar hastalığında da sık tercih edilen doğal malzemelerden biridir. Birkaç damla lavanta yağını mantarlı bölgenize sürün. Dairesel hareketlerle dikkatli bir şekilde masaj yapın. Bir süre bekledikten sonra su ile yağı seyrelterek cildinizi durulayın.

14. Maydanoz

Vajinal mantar derdine şifa olan bir başka doğal ürün de maydanozdur. Bir demet maydanozu bir tencereye alıp ocakta kaynatın. Maydanoz posasını bir kenarda tutun. Ardından, posayı ufalayarak bir bezin içine koyup sarın. Beziniz ılık bir sıcaklık derecesine ulaştığında vulva bölgenize sarın. Ardından iç çamaşırınızı giyin. Bu sargıyı yaklaşık 30 dakika kadar genital bölgenizde tutun. Bekleme aşamasında, isterseniz ayırdığınız maydanoz suyunu içip, etki oranını daha da arttırabilirsiniz.

Terramycin Krem (Terramisin) Nedir? Ne İçin Kullanılır? detaylı bilgi için tıklayın

vajina mantarı kendiliğinden geçer mi
papatya çayı vajinal mantar için doğal tedavi yöntemidir.

15. Papatya çayı

Rahatlatıcı etkisi ile bilinen ve oldukça sevilen papatya çayı, regl ağrılarından vajinal mantar derdine kadar birçok konuda kadınların kurtarıcısıdır. Limonlu papatya çayını belli aralıklarla tüketerek mantar sorununuzu bir nebze azaltabilirsiniz.

16. Zeytinyağı

Sağlıklı beslenme deyince akla ilk gelen ürünlerden biri olan zeytinyağı, mantar enfeksiyonlarında da sıkça tercih edilen bir gıda maddesidir. Bir miktar zeytinyağı ve bir çay kaşığı suyu karıştırın. Ardından vajina bölgenize sürün. Yumuşak masajlar eşliğinde uygulayın. Daha sonra zeytinyağını su ile durulayarak seyreltin. Bu işlemle vajina kaşıntısını minimal seviyeye indirecek ve rahatlayacaksınız.

17. Zencefil

Candida mantarının neden olduğu vajinal mantar enfeksiyonlarının geçmesinde etkisi olan ürünlerden biri de zencefildir. Zencefili çay formunda tüketerek semptomlarınızın azalmasını sağlayabilirsiniz. Vajinal mantarın iyileştirmesinin yanı sıra; idrar yaparken yanma, midede hazımsızlık hissi ve mide ekşimeleri şikâyetlerinin azalmasında da etkisi olan zencefil, doğanın insanlara sunduğu nimetlerden bir tanesidir.

vajina mantarı kendiliğinden geçer mi
vajinal mantar yöntemlerinde bal ismini sıkça duyabiliriz.

18. Bal

Bal ile tedavi uygularken organik şekilde üretilen, içerisinde katkı maddesi bulunmayan bir bal tercih etmelisiniz. Organik bal, içerisindeki koruyucu maddeler sayesinde ciltte mantar oluşumunu önlemektedir. Bununla birlikte var olan mantar şikâyetlerini de önemli bir ölçüde azaltmaktadır. Balı, şikâyetinizin olduğu bölgeye sürüp, ılık su ile günde bir defa bu işlemi uygularsanız şikâyetinizin azalmasını sağlamış olacaksınız.

19. Vazelin – Kükürt

Vajina mantarları için kullanılan malzemeler arasında vazelin ve kükürt ikilisi de vardır. Bu iki malzemenin yararından söz etmeden geçmek olmaz. Uzmanların önerdiği ilaç tedavileri size cazip gelmiyorsa vazelin-kükürt karışımını deneyebilirsiniz. 100 gram vazeline yarım fincan kadar kükürt ekleyin. Bu karışımdan oluşturacağınız kürü, vajina mantarının oluştuğu bölgenize sürün. Bu işlemi günde 2 defa uyguladığınız takdirde, gözle görülebilir bir iyileşme olacaktır.

Anlattığımız bu bitkisel tedavilerin doğruluğu ve etkinliği tartışmaya açıktır. Özellikle hamile veya ilaç kullanması sakıncalı olan kişilerin seçtiği bu yöntemler, bazı zamanlar başarı sağlasa da kimi zaman da hastalığın ilerlemesine neden olabilir. Bunu da dikkate almakta fayda var. Öncelikli tercihin her zaman uzman doktorların önerdiği tedavi yöntemleri olması sağlık açısından en doğru seçim olacaktır. 

İlginizi çekebilir: Reflü Nasıl Tedavi Edilir?

vajina mantarına iyi gelen ilaçlar
vajina mantarına iyi gelen ilaçlar

Vajina mantarına iyi gelen ilaçlar

Vajina mantarı hastalığına ilaç niteliğindeki medikal ilaçlar; hap, krem ve fitil formunda olan ilaçlardır. Kullanılacak bu ilaçların uzman bir doktor önerisiyle, kontrollü bir şekilde kullanılması sağlık açısından çok önemlidir. Bu tür ilaçları kullanmaya başlamadan evvel mutlaka ama mutlaka doktorunuza başvurun. Doktorunuzun sizin için uygun göreceği ilaç hangisi ise onu kullanın.

Vajina mantarı ne kadar zamanda geçer?

Vajina mantarının iyileşme süresi verilen tedavinin şekline ve kişinin mevcut durumuna göre değişkenlik gösterir. Ancak ideal tedavi yöntemleri doğru bir şekilde uygulanırsa şayet, belirtiler 2 gün içerisinde azalmakta ve hastalık gerilemektedir. Takiben 10 gün içerisinde de tam iyileşme gerçekleşmektedir.

vajinal mantar tedavi edilmezse ne olur
vajinal mantar tedavi edilmezse ne olur

Vajinal mantar tedavi edilmezse ne olur?

Vajina mantarı normal şartlarda kolaylıkla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavi ve iyileşme süreci hastalığın durumuna göre değişkenlik göstermekle beraber erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Vajina mantarı, erken tedavi edilmezse çok daha büyük problemlere yol açmaktadır. Özellikle Vajina Mantarı Kendiliğinden Geçer düşüncesine kapılıp kendi haline bırakmayın. Bu yanlış bir düşüncedir ve tedavinin gecikmesine neden olmaktadır. Vajinada kaşıntı, kızarıklık, akıntı gibi belirtileri olan vajina mantarı hastalığını düşündüren bir durumla karşılaşırsanız mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Uzman hekime danışarak durumunuza göre tedaviye başlamanız gerekmektedir.

vajina mantarı nasıl önlenir
vajina mantarı önleme

Vajina mantarı nasıl önlenir?

Vajinal mantar enfeksiyonu yaşayan bir kadının bu hastalıkla tekrar karşılaşmayacağının bir garantisi maalesef yoktur. Sizler için araştırma yapıp bir liste hazırladık. Vajinal mantar oluşumunu önleyecek bu püf noktaları işinize oldukça yarayacak. Vajinal mantarı önlemek için;

  • Psikolojik olarak kendinizi rahatlatın, stresten uzak durmaya çabalayın.
  • Antibiyotik kullanımını olabildiğince en aza indirgeyin.
  • Genital bölge temizliğine özen gösterin.
  • Genital bölgenin florasını etkileyecek temizlik gereçlerini kullanmayın.
  • Vajinal duşu rutininiz haline getirmeyin.
  • Genital bölgenizi sıkacak türdeki dar çamaşırları giymekten kaçının.
  • Pamuklu çamaşırları tercih edin.
  • Islak haldeki mayonuzu cildinizle uzun süre temas ettirmeyin.
  • Genital bölge temizliğini yaptığınız alanın antibakteriyel olduğundan emin olun. Bu noktada, güvendiğiniz ve bildiğiniz güzellik merkezlerini tercih edin. Ya da epilasyon alanınızı temiz tutun.

Bu faktörlere dikkat ettiğiniz takdirde vajina mantarına yakalanma ihtimaliniz oldukça azalacaktır.

vajinal mantar hakkında merak edilen sorulara cevap verdik
vajinal mantar hakkında merak edilenler

Vajinal mantar hakkında merak edilen sorulara cevap verdik

Aşağıda Google’da en çok aratılan sorulardan oluşan soru başlıkları ve cevaplarını bulabilirsiniz. Bu cevaplar doktor tavsiyesi değildir. Vajinal mantar belirtileriniz olması halinde öncelikle bir kadın doğum hastalıkları uzmanına başvurmalısınız. Böylelikle varsa bir hastalığınız teşhisi konup tedavi edilir. 

Vajina mantarı partnere bulaşır mı?

Vajina mantarı hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle ortak kullanılan kullanılan tuvaletler, havuz ya da banyo gibi yerlerden bulaşabilir. Vajina mantarı, cinsel ilişki esnasında da bulaşmaktadır.

Mantarın erkekteki belirtileri nelerdir?

Çeşitli yollarla vajinal mantarın bulaştığı erkek hastalarda bazen hiçbir belirti söz konusu olmaz. Bazen de penisin baş kısmında kızarıklık ve kaşıntı şikâyetleri olabilir.

Erkek de tedavi olmalı mıdır?

Kadında vajina mantarı sorunu sık sık oluşuyorsa, partnerin de medikal destek alarak mantar tedavisi görmelidir.

Doğumdan Sonra Beslenme Nasıl Olmalıdır? konulu yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

vajina mantarı doğumu engeller mi?
vajina mantarı doğumu engeller mi?

Vajina mantarı doğumu engeller mi?

Vajina mantarı bebeğin doğumunu etkilemez. Fakat mantar enfeksiyonunun bebeğe bulaşma olasılığını oldukça arttırır. Bu durum bebekte yaşanabilecek önemli riskler taşımaktadır. Bu yüzden, taşıyıcı konumunda olan anne bana, bebeği dünyaya getirmeden önce mutlaka Candida mantarından kurtulmalıdırlar.

Vajina mantarı kısırlık yapar mı?

Vajinal mantarın genital bölgede meydana getirdiği enfeksiyon, kişide kısırlığa sebep olabilmektedir. Çünkü ideal bir faunaya sahip olmayan vajina, spermler için sağlıksız bir ortam oluşturmaktadır. Bu noktada kısa ömürlü spermlerin yaşam süresi azalmakta, dolayısıyla da spermlerin transportu engellenmektedir.

Vajina mantarı kimlerde sık görülmektedir?

Vajina mantarı özellikle gebe kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Bunun yanı sıra, sık sık antibiyotik kullanan ve diyabet hastalığı olup da hastalığı kontrol altında olmayan kadınlarda sık yaşanan bir sorundur.

Vajina mantarı ağrı yapar mı?

Vajina mantarı, idrar ve cinsel ilişki esnasında hareket nedeni ile ağrı oluşumuna neden olabilir. Bu noktada hafif sızı hissetmek doğal bir durumdur. Ancak mantar enfeksiyonları doğrudan ağrı sebebi değildir.

Vajina mantarı koku yapar mı?

Vajina mantarının en önemli belirtisi, sürekli seyreden vajinal akıntılardır. Akıntının renk, koku gibi özellikleri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Akıntı bazen kokulu bazen de kokusuz olabilir.

Vajina mantarı kaşıntı yapar mı?

Vajinal mantar hastalığında en sık karşı karşıya kalınan semptom kaşıntıdır. Akıntı ile birlikte gelen kaşıntı hissi kişinin günlük yaşantısının sekteye uğramasına sebep olmaktadır.

Vajina mantarı mide bulantısı yapar mı?

Vajina mantarı, kişide mide bulantısı sorunu oluşturmamaktadır. Ancak mantar tedavisi için ilaç kullanıldıysa, ilacın yan etkilerini kontrol etmekte fayda vardır. İlacın etkisi ile mide bulantısı yaşanmış olabilir. 

Vajina mantar adet geciktirir mi?

Vajina mantarının menstrual döngüye herhangi bir etkisi olduğuna dair bir bilgi yoktur. Ancak tedavi için alınan ilaçların bazılarında böyle bir etki söz konusu olabilir. Kullandığınız ilaçların yan etkilerini okumakta fayda var.

Vajina mantarı ateş yapar mı?

Vajina mantarı enfeksiyonlarının vücutta ateş yapma gibi bir belirtisi yoktur.

Vajinal mantar makata bulaşır mı?

Enfeksiyon tedavi edilmediği sürece makata bulaşma ihtimali vardır. Bu durumda kortizon içerikli kremlerin kullanılması bulaşma sürecini hızlandırmaktadır. Krem kullanırken, uzman bir hekime danışmanızda fayda vardır.

Vajinal mantar ağıza bulaşır mı?

Candida mantarı olarak da bilinen vajina mantarı enfeksiyonu, genital bölgenin yanı sıra bağırsak, deri ve ağız gibi bölgelere yayılabilmektedir.

Vajina mantarı bakirelerde olur mu?

Vajina mantar, genellikle cinsel birlikteliklerle ilişkilendirilen bir sorun olarak görülür ama bu yanlış bir bilgidir. Aksine, ender olarak cinsel temasla bulaşmaktadır. Küçük yaştaki kız çocuklarının bile bu sorun ile karşı karşıya gelmesi olası bir durumdur.

Vajina mantar cinsel ilişkiyi etkiler mi?

Mantar şikâyetleri olan bir bireyin tedavi olana kadar cinsel ilişkiye girmemesi en sağlıklı hareket olacaktır. Bu durumlarda cinsel birlikteliklerin partner için büyük risk teşkil edeceğini hatırlatmakta yarar görüyoruz.

Mantar enfeksiyonlarını ciddiye alınız. Geçici çözümlerle hastalıkla uğraşmaktansa durumu fark eder etmez bir kadın doğum uzmanına başvurup sağlıklı bir şekilde tedavinizi olun. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu