Yalnızlık Fobisi Nedir?
Yalnızlık fobisi, bir diğer adıyla monofobi, bir kişinin yalnız kalmaktan aşırı derecede korkmasıdır. Bu fobiye sahip bir kişi, yalnız kalmaktan çok korkar, yalnız kalmak onun için bir takıntı halini almıştır. Bu fobi, daha çok çocuk ve ergen grubunda görülür. Yetişkinlerde çok yaygın olan fobilerden biri değildir. Yalnızlık fobisi, insanlar dışında hayvanlarda da ortaya çıkar. Bu fobi diğerlerine kıyasla mücadele etmesi daha zor olan bir fobidir.
Yalnızlık korkusu farklı isimlere sahiptir. Otofobi, izofobi, erofobi ve monofobi bunlardan bazılarıdır. Bu korku, kendini güvende hissetmemekle ilgili değildir. Kişi güvende hissettiği bir yerde yalnız olsa dahi, yalnız kalmak onun için endişe verici bir unsurdur. Yalnızlık fobisi olan bir kişi yalnız kaldığında yoğun bir mutsuzluk ve huzursuzluk duyar. Bazen bu durum panik hissine bile yol açar. Kişi bu duygularla baş etmekte zorlandığı için en ulaşabilir olduğu kişiyle ilişki kurar. Monofobisi olan kişilerde istenmeyen ilişkileri sürdürme oranı yüksektir. Bu fobi, insanın hayatını alt üst edecek kadar güçlüdür.
Yalnızlık Fobisi Nasıl Yenilir?
Diğer fobilere kıyasla, yalnızlık korkusunu yenmek biraz daha zor olsa da, bu fobiyi yenmek mümkündür. Yalnızlık fobisini yenmek isteyen bir insan bu fobisinin üstüne gitmeli ve güçlü olmalıdır. Bir psikoterapiye başlamak bu fobiyi yenmek için çok yardımcıdır. Ayrıca şu noktalara da dikkat etmek gerekir:
- Yalnızlık korkusu olduğunun farkında olmak,
- Egzersiz yapmak,
- Gönüllülük faaliyetlerine katılmak,
- Yalnızlığı kabullenmek,
- Hayatın iyi yönlerini görmek,
- İstenmeyen ilişkileri sürdürmeyi bırakmak.
Yalnızlık Fobisi Tedavisi
Fobilerin tedavisinde genellikle bilişsel davranışçı terapi uygulanır. Yalnızlık fobisinde de çeşitli psikoterapi yöntemleri uygulanmaktadır. Yalnızlık tedavisinde kişinin yalnızlık hakkındaki korkularının ve olumsuz hislerinin üstüne gitmek gerekir. Bu nedenle şu yöntemler işe yaramaktadır:
- Nefes kontrolü, meditasyon,
- Bilişsel davranışçı terapi,
- Duyarsızlaştırma,
- Grup terapisi,
- Maruz bırakma.
Yalnızlık Korkusu Testi
Monofobiye, yani yalnızlık korkusuna sahip olup olmadığını anlamak için kişiyi gözlemlemek gerekir. Kişi belirli bir süre monofobi belirtileri gösteriyorsa onda yalnızlık korkusu var demektir. Kişi fobisiyle ilgili bir durum yaşadığında şu belirtileri gösterir:
- Kalp atışının hızlanması,
- Terleme,
- Sıcak veya soğuk basması,
- Vücut uzuvlarında uyuşma hissi,
- Baş dönmesi,
- Kulaklarda çınlama.
Ayrıca bu belirtilerin dışında kişinin yaşamında şu davranışları sergilediği görülür:
- Yalnız kaldığında televizyon veya müzik gibi bir ses unsuru arar,
- Kişi aslında gitmek istemeyeceği sosyal etkinliklere sırf insanlarla birlikte olmak için gider,
- Monofobisi olan bir kişi yanında biri olmadan ya da ses veya ışık olmadan uyuyamaz,
- Kişi bayılmaktan, hatta ölmekten korkar ve bunlar olursa yanında birinin bulunmasını ister. Bu nedenle monofobide ölüm korkusu çok sık bir şekilde ortaya çıkar.
Yalnızlık Korkusu Neden Olur?
Bütün insanlarda yalnızlık korkusu bir dereceye kadar vardır. İnsan sosyal bir canlıdır ve yalnız başına kalmak istemez. Monofobiye sahip kişilerde bu korkunun oluşmasına sebep olan bir çok etken vardır. Genellikle bu fobiye genetik bir yatkınlık olur. Ancak genetik temelin dışında şu etkenler de monofobinin ortaya çıkmasına neden olur:
- Kişinin geçmişte terk edilmiş olması,
- Kişinin kapalı bir yerde mahsur kalma gibi travmatik bir deneyiminin olması,
- Kişi yalnız başınayken travmatik bir deneyim yaşaması ve bunun sonucunda yalnız kalınca kötü bir şey olacakmış gibi kötü bir hiş gelişmesi,
- Ebeveynlerin kaybı veya çok sevilen birinin kaybı.
Bu etkenler genellikle çocukluk çağında ortaya çıkmıştır. Bu durumları yaşayan çocuklar, yaşadıkları kötü şeylerle başa çıkmaya çalışırken monofobi geliştirirler.
Önerilen İçerik: Araba Kullanma Fobisi Nedir?