Zencefil Yağı Ne İşe Yarar?
Zencefil yağı faydaları nedir? Zencefil yağı nedir? Zencefil yağı nasıl içilir? Zencefil yağı nerede satılır? Zencefil yağı cinsel gücü artırır mı? Zencefil yağı strese iyi gelir mi? Zencefil yağı cilde faydaları nelerdir? Zencefil yağı nasıl kullanılır?Zencefil yağı dize sürülür mü?
Zencefil yağı ne işe yarar? Pek çok popüler yemeğe baharat ve lezzet katmasıyla tanınan zencefil, mutfak dünyasının çok ötesine ulaşan çeşitli faydalara ve kullanımlara sahiptir. Zencefil bitkisinden elde edilen zencefil yağı, günlük yaşamda faydalı olabilecek ısıtıcı ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Dahili olarak alındığında mide bulantısını hafifletmek ve sindirime yardımcı olmak için kullanılabilir. Baharatlı, taze aromasıyla, çeşitli difüzör karışımlarına da eklenebilir.
Zencefil yağı, zingiber officinale bitkisinin yapraklarından ve tomurcuklarından su buharı distilasyonu sonucu elde edilir. Son derece aromatik bir bitki olan zencefilin kalın kökleri, yapraklı uzun sürgünleri ve soluk çiçekleri vardır. Yüzyıllar boyunca, zencefil kökü, yaprakları ve tomurcukları yemek pişirme uygulamalarında lezzet katmak için kullanılmış veya baharat olarak kurutulup toz haline getirilmiştir.
Zencefil, binlerce yıldır iltihaplanma, ateş, soğuk algınlığı, solunum rahatsızlıkları, mide bulantısı, adet şikayetleri, mide rahatsızlığı, artrit ve romatizmayı yatıştırma kabiliyeti nedeniyle halk tıbbında kullanılmıştır. Aynı zamanda geleneksel olarak zararlı bakterilerin büyümesini önleyen bir anti-mikrobiyal gıda koruyucusu olarak kullanılmış ve tatlandırıcı ve sindirim özellikleri için bir baharat olarak kullanılmıştır. Ayurveda tıbbında, geleneksel olarak sinirlilik, üzüntü ve özgüven eksikliği gibi duygusal zorlukları yatıştırdığına inanılır.
Zencefil yağının sağlık yararları, kaynağı olduğu zencefil bitkisiyle hemen hemen aynıdır. Ek olarak, yağın antioksidan ve antienflamatuar özellikleriyle tanınan gingerol içeriği daha yüksek olduğu için daha faydalı olduğu düşünülür. Özellikle aromaterapide kullanıldığında enerji verici etkiye sahip sıcak, tatlı, odunsu ve baharatlı kokusuyla, ilham ve güven hissi kaynağı olarak görülür.
İlginizi Çekebilir: Panik Atak Genetik Midir? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Zencefil Yağı Faydaları Nelerdir?
Zencefil yağının birçok sağlık faydası vardır.
Cilt ve Saç Sağlığını İyileştirir
Zencefil, cilt ve saç için faydalı yağlardan biridir. Antioksidan özellikleri cildi serbest radikallere karşı korumaya yardımcı olur. Antienflamatuar ve antiseptik özellikleri ise cildin görünümünü onarır. Akneye eğilimli ciltler için de uygundur.
Cilde uygulandığında cilt tonunun eşitlenmesine, elastikiyetin artmasına ve yara izlerinin kaybolmasına yardımcı olur. Saça veya saç derisine uygulandığında saç tellerini güçlendirir, kaşıntıyı yatıştırır ve kepeği azaltır. Saçın genel sağlığına yardımcı olur. Sağlıklı saç büyümesini destekler ve kırık uçları azaltır.
İlginizi Çekebilir: Soğan Suyu ile Saç Uzatma
İltihabı Azaltır
İltihap vücutta şişkinliğe, ağrıya ve rahatsızlığa neden olur. Zencefil yağının anti-enflamatuar özellikleri iltihaplı bölgede iltihaplanmayı azaltır. İltihaba bağlı gelişen ağrıyı haffiletir. Ayrıca, kas ağrılarını, artriti, migreni ve baş ağrılarını tedavi eder.
Stres ve Kaygıyı Azaltır
Zencefil yağı, kaygı, sinirlilik, mutsuzluk ve yorgunluk duygularını hafifletir. Zencefil yağının rahatlatıcı etkisi, rahat ve kaliteli bir uykuyu teşvik eder. Korku duygusunun şiddetini hafifletir. Ayrıca, duygusal sorunları ve özgüven veya motivasyon eksikliğini tedavi etmeye yardımcı olur.
Sindirimi Sistemi Problemlerini Giderir
Zencefil, hazımsızlık, mide ağrısı ve kusma için en iyi doğal ilaçlardan biridir. Stres kaynaklı oluşan mide bulantısı tedavisinde etkilidir.
Enfeksiyonları Tedavi Eder
Zencefil yağı, mikroorganizmaların ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları ve hastalıkları yok eden antiseptik bir tedavi görevi görür. Mide ile ilgili çeşitli enfeksiyonları ve hafif dereceli gıda zehirlenmelerini iyleştirebilir.
Solunum Problemlerini Tedavi Eder
Zencefil, boğazdaki ve akciğerlerdeki balgamı giderir. Soğuk algınlığı, grip, öksürük gibi solunum sorunları için doğal bir çaredir.Ayrıca, astımlı hastalar için tedavi destekleyici bir çare olabilir. Antiinflamatuar özellikleri şişliği azaltır.
İlginizi Çekebilir: Bahar Nezlesi Kaç Gün Sürer? Bahar Alerjisine Evde Çözüm Yolları
Adet Ağrılarını Hafifletir
Zingibain gibi ağrıyla savaşan bileşenleri sayesinde zencefil adet krampları, baş ağrıları, sırt ağrıları gibi birçok ağrıdan kurtulma sağlar. Araştırmalar, günde bir veya iki damla zencefil yağı tüketmenin, kas ve eklem ağrısını tedavi etmede pratisyen hekimler tarafından verilen ağrı kesicilerden daha etkili olduğunu gösterir. Bunun nedeni, iltihabı azaltma ve dolaşımı iyileştirme yeteneğidir.
Cinsel Gücü Artırır
Zencefil yaygın olarak erektil disfonksiyon için yaşlı erkeklerde dolaşım uyarıcısı olarak kullanılır, çünkü organlara ve dokulara giden kan akışını artırabilir. Zencefil yağı ilaçlar kadar etkili olmasa da cinsel sağlık ve genel cinsel işlev konusunda yardımcı olabilir.
Zencefil Yağı Nasıl Kullanılır?
Yüzyıllar boyunca zencefil, özellikle Asya yemekleri için birçok tarifin ayrılmaz bir bileşeni olmuştur. Zencefilin tatlı, baharatlı aromasını bir yemeğe katmak istediğinizde zencefil yerine zencefil yağı kullanabilirsiniz.
Sindirim Problemleri için Zencefil Yağı Nasıl Kullanılır?
Sakinleştirici özelliklerinden dolayı zencefil, dahili olarak alındığında ara sıra görülen mide bulantısını azaltmaya yardımcı olur. Rahatsızlığı hafifletmek için suya 1-2 damla ekleyerek içebilirsiniz. Zencefil esansiyel yağı, dahili olarak alındığında şişkinliği ve gazı azaltmaya yardımcı olabilir. Uzun veya virajlı bir araba yolculuğunda, arabaya zencefil yağı dağıtarak veya avucunuzun içine bir damla zencefil yağı damlatarak rahatlayabilirsiniz. Ayrıca rahatlatıcı bir karın masajının bir parçası olarak zencefil yağını Hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile seyrelterek topikal olarak da kullanabilirsiniz.
Stresi Azaltmak için Zencefil Yağı Nasıl Kullanılır?
Dengeli, topraklanmış bir his yaratmaya yardımcı olmak için yağ difüzörü yardımıyla zencefil yağını dağıtabilirsiniz. Enerjinizin düştüğünü hissediyorsanız, ekstra bir duygusal destek için kullanabilirsiniz. Sakinleştirici, tropikal bir karışım için, difüzörünüzde üç damla portakal yağı, iki damla ylang ylang yağı ve iki damla zencefil yağını karıştırabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Strese İyi Gelen Yiyecekler ve İçecekler
Kas ve Eklem Ağrıları için Zencefil Yağı Nasıl Kullanılır?
Zencefil, sıcak ve dünyevi doğası sayesinde etkili bir masaj yağıdır. Uyarıcı veya ısıtıcı bir masaj istediğinizde, Zencefil yağını Hindistan Cevizi yağı ile seyrelterek topikal bir masaj yağı olarak kullanabilirsiniz. Zencefil, kimyasal yapısından dolayı yatıştırıcı bir yağ olarak bilinir.
Zencefil Yağı Hangi Yağlarla Birlikte Kullanılabilir?
Zencefilin uyumlu olduğu birçok yağ vardır. Yağın etkinliğini artırmak için ihtiyacınıza göre diğer yağlarla birlikte kullanabilirsiniz:
- Ardıç yağı
- Bergamot yağı
- Buhur yağı
- Greyfurt yağı
- Gül yağı
- Itır yağı
- Karanfil yağı
- Kişniş yağı
- Limon yağı
- Mandalina yağı
- Neroli yağı
- Okaliptüs yağı
- Paçuli yağı
- Palmarosa yağı
- Portakal yağı
- Sandal ağacı yağı
- Sedir ağacı yağı
- Veriver yağı
- Yasemin yağı
- Ylang ylang yağı
Zencefil Yağı Yan Etkileri Nelerdir?
Zencefil dahili kullanımı genellikle güvenlidir. Ancak zencefile hassas bazı kişilerde zencefil tüketimi mide ekşimesi, ishal ve genel mide rahatsızlığı gibi hafif yan etkilere neden olabilir. Ayrıca, bazı kadınlar zencefil tükettiklerinde adet kanamalarında artış yaşadığını belirtmiştir.
Zencefil cilde uygulandığında genellikle güvenlidir. Zencefile karşı hassasiyeti olan kişilerde cilt tahrişi, kızarıklık, kaşıntı gibi bazı alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Zencefile hassasiyetiniz olup olmadığını bilmiyorsanız kullanmadan önce cilt yama testi yapmanız tavsiye edilir.
Zencefilin hamilelik döneminde kullanımı tartışmalıdır. Zencefilin fetal seks hormonlarını etkileyebileceği konusunda bazı endişeler bulunur. Sabah bulantısı için zencefil kullanan bir kadında hamileliğin 12. haftasında düşük gerçekleştiğine dair bir rapor vardır. Bununla birlikte, hamile kadınlar üzerinde yapılan araştırmalar, zencefilin bebeğe zarar vermeden sabah bulantılarında güvenle kullanılabileceğini düşündürür. Hamilelik ve emzirme döneminde zencefil kullanmadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Zencefilin kanama riskini artırabileceğine dair bazı endişeler vardır. Bu nedenle bazı uzmanlar ameliyat ve doğum tarihine yakın bir zamanda zencefil kullanmamayı tavsiye eder.
Zencefil insülin seviyesini artırır ve kan şekerinizi düşürebilir. Diyabet hastasıysanız veya düzenli olarak kullandığınız bir ilacınız varsa doktorunuza danışmadan zencefil tüketmeyin. Ayrıca, yüksek dozda zencefil tüketiminin bazı kalp rahatsızlıklarını kötüleştirebileceği düşünülür.
Kronik bir hastalığınız varsa veya ilaç tedavisi görüyorsanız olası reaksiyonları ve ilaç etkileşimlerini engellemek için zencefil kullanmadan önce doktorunuza danışın.
İlginizi Çekebilir: Hamilelikte Çatlak Önleyici Yağlar
Zencefil Yağı Nerede Satılır?
Bitkisel ürünler kullanırken güvenilir bir markayı tercih ettiğinizden emin olun. İlaçsız Market‘in sentetik içinde koku, boya, koruyucu, sülfat, SLS, paraben, SLES olmayan, bileşen oranları zingiberene (%36,12), β-sesquiphellandrene (%12,66), ar-curcumene (%7,18), beta-Bisabolene (%7,12), camphene (%7,1), limonene + beta-Phellandrene (4,99), (3E,6E)-α-farnesene (%4,03), 1,8-cineole (%2,67), α-pinene (%2,1), beta-Elemene (%1,26) olan, doğa, çevre ve hayvan dostu, vegan, %100 doğal Zencefil Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.