Sağlık

Depresyon Tedavisi

İnsanların depresyonu nasıl deneyimledikleri konusunda çok fazla çeşitlilik vardır. Hafif veya şiddetli olabilir. İnsanlar hayatı boyunca yalnız bir veya birkaç kez ya da sürekli depresyon geçiriyor olabilir. Belirtileriniz, depresyonu olan diğer insanlardan farklı olabilir.

Depresyon Nedir?

Depresyon, beyninizdeki kimyasallarla ilgili sorunların neden olduğu bir hastalıktır. Bu kimyasal dengesizlik nasıl hissettiğinizi, düşündüğünüzü ve hareket ettiğinizi etkiler. Bu yüzden depresyonu bir zayıflık veya karakter kusuru olarak görmek yanlıştır. Araştırmalar, bunun tıpkı diyabet veya yüksek tansiyon gibi tıbbi bir hastalık olduğunu göstermiştir.

Doğal tedavisi ve daha geniş bilgi için İlaçsız Yaşıyoruz sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Çeşitli kalıplarına rağmen depresyonu her zaman ciddiye almalısınız. Tedavi edilmeyen depresyon, iyi bir eş, arkadaş veya ebeveyn olmayı zorlaştırabilir. İş yerinde size zarar verebilir ve kendinize bakmanızı engelleyebilir. Sizi dünyadan geri çekilmenizi isteyebilir ve hatta intihara bile yol açabilir.

Güzel haber! Depresyon tedavi edilebilir. Çoğu insan iyileşebilir ve dolu dolu, üretken bir yaşam sürdürebilir.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyonunuz varsa, muhtemelen aşağıdaki belirtilerden birkaçını yaşarsınız:

  • Aşağılık, umutsuz, sinirli veya keyifsiz hissetme
  • Eskiden zevk aldığınız şeylere çok az ilgi veya zevk almak
  • Uykuya dalmakta ya da uyumakta zorluk çekmek veya çok fazla uyumak
  • Yorgun hissetmek veya çok az enerjiye sahip olmak
  • İştahsızlık veya aşırı yeme
  • Odaklanmada zorluk
  • Daha çok yalnız olmayı istemek
  • Başkalarının fark edebileceği kadar yavaş hareket etme ya da konuşma veya çok huzursuz hissetme
  • Normalden çok daha fazla hareket etme
  • Kendiniz hakkında kötü hissetmek – başarısız olduğunuzu veya kendinizi ya da başkalarını hayal kırıklığına uğrattığınızı düşünmek

Bu belirtiler, işinizi yapmanızı veya evdeki işlerle ilgilenmenizi zorlaştırabilir. Başkalarıyla geçinmekte sorun yaşayabilirsiniz. En kötü durumlarda, belirtileriniz kendinize zarar verme düşüncelerine sahip olmanıza ve hatta ölmenin daha iyi olacağını düşünmenize neden olabilir.

depresyonun nedenleri nelerdir
Depresyonun Nedenleri Nelerdir

Depresyonun Nedenleri Nelerdir?

Depresyonun beyin kimyasındaki değişikliklerden kaynaklandığını biliyoruz. Ama ilk etapta bu değişiklikleri neyin tetiklediğini bilmiyoruz. Yine de araştırmalar, bir kişinin birkaç temel sorundan dolayı depresyon şikayetinde bulunduğunu gösteriyor:

  • Ailede depresyon öyküsü
  • Ölüm veya boşanma gibi mutsuz bir olay
  • Belirli kişilik özellikleri veya düşünce kalıpları
  • Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı veya alkol ya da uyuşturucu kullanımı

Bu faktörler depresyon şansınızı artırabilirken, depresyon, bunlardan hiçbirine sahip olmayan ve kendini kötü hissetmek için “nedeni olmayan” kişilerin başına da gelir. Depresyonun başlangıcı oldukça bireyseldir ve genellikle tahmin edilemez.

depresyonda intihar düşünceleri
depresyonda intihar düşünceleri

Depresyonda İntihar Düşünceleri

Depresyon belirtileri, bir kişinin her şeyi bitirmeyi düşünmesine neden olabilir. Bu düşünceler tehlikelidir, sizi ve ailenizi riske atabilir. Depresyon tedavisi görürken buna benzer düşünceleriniz varsa, hemen doktorunuza başvurduğunuzdan emin olun. Etkili tedavi, yaşamın değerini yeniden net bir şekilde görmenize yardımcı olabilir.

Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi için birkaç seçeneğiniz var. Durumunuza ve tercihlerinize bağlı olarak, doktorunuz ihtiyaçlarınızı karşılayan bir tedavi planı oluşturmak için sizinle birlikte çalışacaktır. Danışmanlık, ilaç tedavisi, bakım yönetimi veya üçünün bir kombinasyonunu içerebilir.

Durumunuzu yönetmek ve daha iyi hissetmek için atabileceğiniz bazı temel adımlar da vardır. Bunlar arasında düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, yeterince uyku temel unsurlardır.

Durumunuz ve depresyon belirtileri için doğru tedavileri bulmak biraz zaman ve birkaç doktor ziyareti yapmanıza neden olabilir, ancak daha iyi hissetmek için gösterilen çabaya değer.

Önerilen Makale: Bipolar bozukluğu nedir? Bipolar bozukluğu olan ünlüler kimlerdir?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu