Sağlık

Adet Kanaması (Regl) Nedir? Kaç Gün Sürmeli?

Adet, bir kadının adet döngüsünün gerçekleştiği zamandır. Her ay biriken rahmin iç yüzeyindeki rahmin menstrüasyona yol açan astarının varlığından oluşur – bu astarın dökülmesi. Menstrüel bazen ‘menoraji’ veya ‘kronik olarak ağır dönemler’ ve ‘menstrüel bozulma’ olarak da anılacaktır. 2 hafta sürer ve bu süre zarfında genellikle “açık” veya “zehirli” olarak adlandırılırlar.

Adet, kadın vücudunda meydana gelen biyolojik bir süreçtir. Yumurtlama, endometriyumun (rahim zarı) gelişimi ve göğüslerin işlevi dahil olmak üzere çeşitli işlevlerle ilişkili olan östrojen salınımı ile ilişkilidir.

Yumurtalıklar ayrıca, hormon üretimindeki döngüsel değişiklikler nedeniyle kadınlarda meydana gelen adet değişikliklerinin anahtarıdır. Menstrüasyon, hem normal hormonal aktivite olaylarından hem de bu süreçler bozulduğunda ortaya çıkar. Menstrüasyon insanlarda ve diğer hayvanlarda görülür. İnsanlarda menstrüasyon yaklaşık olarak her 28 günde bir gerçekleşir.

Adet Kanaması Kaç Gün Sürer?

Adet kanaması, herhangi bir kadın için genellikle kadından kadına ve yıldan yıla farklı olan düzenli bir döngü düzenini takip eder. Döngünün ortalama uzunluğu 28 gündür, ancak bu ortalama 28 gün olmak üzere 21 ila 35 gün arasında değişmektedir.

Adet kanamasının ilk gününe ‘adet akışının ilk günü’ denir. Kanama tipik olarak yaklaşık 4-7 gün sürer, ancak kadınlar daha uzun süre kanama yaşayabilir, ancak adet başına kan kaybı azalır. Deşarj, hafif lekelenme veya ani kanamadan tam olarak hesaplanmış ‘ağır’ dönemlere veya menorajiye kadar değişebilir.

adet kanaması kaç gün sürer
adet kanaması kaç gün sürer

Bazı kadınlar, her ay yaklaşık aynı günlerde menstrüasyon ile oldukça tutarlı bir döngü izlerken, diğerlerinin döngüleri daha önemli ölçüde değişebilir. Sık adet gören kadınlar yumurtlama, seyrek adet görenler ise yumurtlama olarak kabul edilir.

Bir kadının âdeti her ay yaklaşık olarak aynı tarihte geldiğinde düzenli bir adet döngüsüne sahip olduğu söylenir. Her kadının farklı bir döngüsü vardır; bazı kadınların adet kanaması 35 güne kadar sürebilirken, diğerleri sadece 21 gün sürer. Aylık döngünün uzunluğu kadından kadına değişir. Bu döngü o kadının yumurtalıklarına, hipofiz bezine ve böbrek üstü bezlerine göre değişiklik gösterecektir.

Bu deney, vücudun adet sırasında hormon üretimini nasıl değiştirdiğini bulmak için yapıldı. Deney, yumurtalıkların yapısını ve her kadında östrojen miktarının nasıl değiştiğini inceledi. Östrojen miktarları, bir radyoimmünoanaliz prosedürü kullanılarak ölçüldü. Bu prosedür, östrojene “bağlanan” ve daha sonra ölçülebilen radyasyon yayan bir maddeden oluşuyordu. 20 kadın için adetin ilk gününden son gününe kadar östrojen miktarlarının nasıl değiştiğini açıklayan bir diyagram oluşturuldu.

Adet Döngüsü Aşamaları Nelerdir?

Adet kanaması 21 ila 35 gün arasında sürebilir. Bununla birlikte, çoğu kadın, 21 ila 35 gün arasında değişen, ortalama 28 günlük bir döngü uzunluğuna sahiptir. Genel olarak, daha erken yumurtlama daha kısa döngülere yol açar. Adet kanaması farklı aşamalara ayrılabilir:

Foliküler fazın ana rolü, endometriyumu bir embriyonun implantasyonu için hazırlamak ve hamilelik yokluğunda eksiklikleri oluşturan hormonların salgılanmasıdır. Bu aşamada, hipofiz bezi tarafından artan FSH salgılanmasının etkisiyle östrojen seviyeleri yükselir. Birkaç gün sonra (özellikle 11-13 gün sonra), yumurtlamanın yaklaştığını gösteren FSH ve LH seviyeleri yükselmeye başlar. Hamilelik oluşmazsa, östrojen ve progesteron seviyeleri düşerek rahmin astarının parçalanmasına ve kadının adet görmesine neden olur.

Adet döngüsü, hormonların karmaşık bir etkileşimi tarafından kontrol edilir. Foliküler (yumurtlama öncesi) faz kaymaları:

Adet döngüsü, hormonların karmaşık bir etkileşimi tarafından kontrol edilir. Luteal Faz kaymaları da meydana gelir. Luteal faz daha önce “erken” ve “geç” luteal faz olmak üzere iki faza bölünmüştü. Bununla birlikte, son araştırmalar, bu iki fazın aslında sırasıyla düşük ve yüksek estradiol seviyelerini temsil edebileceğini göstermiştir. Sınıflandırma sistemine erken bir foliküler fazın eklenmesi, adet döngülerinin üçlü bir sınıflandırmasını sağlar:

Adet Kanaması ile İlgili Çalışmalar Nelerdir?

Yakın tarihli bir çalışma, geç luteal fazda progesteron seviyeleri estradiol seviyelerinden daha yüksek olan bir grup kadın buldu; Bu sözde Model A, hamilelik sırasında beklenene benzer. Bu kadınların normal bazal vücut sıcaklıkları ve normal LH seviyeleri vardı. Bu verilerin artık bilimsel literatürün bir parçası olduğu göz önüne alındığında, Model A’nın ayrı bir sınıflandırma olarak eklenmesi muhtemeldir.

adet kanaması kaç gün sürer
adet kanaması kaç gün sürer

Hormonal kontraseptifler adet kanaması üzerinde bir etkiye sahip olabilir. Yumurtlamayı önleyen doğum kontrol yöntemleri, luteal fazda hormonal salgıların eksikliğine neden olur ve bu nedenle adet görmez. Hormonal kontrasepsiyonun diğer biçimlerinin endometriyum üzerinde etkisi olabilir, bu da onu implantasyona daha az açık hale getirir; bu, menstrüasyon eksikliği ile sonuçlanan embriyonik gelişim aşamasının kesintiye uğramasına izin verebilir.

Hormonal kontraseptiflerin etkilerinin yanı sıra, birçok kadın adet görmeye düşündüğünden daha erken başlar veya devam eder. “Menopoz” dergisindeki bir makale, adet öncesi sendromun (PMS) çoğu vakasında, menstrüasyonun aslında kadın tarafından fark edilmeden birkaç gün önce meydana geldiğini belirtmektedir. Bu, hipoglisemi (kandaki düşük şeker seviyeleri), kilo alımı veya diğer nedenlere bağlı olabilir.

Bir kişinin menarş yaşının, bir IVF döngüsünün başlangıcı için menopozdaki yaşından daha iyi bir öngörücü olabileceği öne sürülmüştür. Erken menstrüasyon başlangıcı (-7 yıl), geç başlangıçlı (-13 yıl) ile karşılaştırıldığında daha kısa IVF döngüleri ve daha yüksek gebelik oranları ile ilişkilidir.

Daha genç menarş için dünya çapında bir eğilim var. Öte yandan, Batı ülkelerinde genç kızlarda menstrüasyonun başlangıcının sıklıkla geciktiği ve kadın ergenliğine ilişkin değişen kültürel beklentilerin bir faktör olduğu bildirilmektedir.

Ağır veya uzun süreli adet kanaması yaşayan bazı kadınlarda endometriozis vardır. Endometrium kendi üzerine katlanarak “uterus” adı verilen bir kese oluşturabilir. Endometriozis vakalarında, normalde fallop tüplerine bağlı olan doku sıkışarak ağrıya ve iltihaba neden olur. Bir kadın adet görene kadar herhangi bir belirti fark etmeden endometriozise sahip olabilir; o zamana kadar hastalık kısırlığa neden olacak kadar ilerlemiş olabilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu