GüzellikGündem

Modelist Nedir? Modelist Olmak İçin Gereken Özellikler Nelerdir?

Modelist, giyim şirketleri tarafından sağlanılan ve tasarım ekipleri ile yakından çalışılan bir meslek grubudur. Modelist, özel olarak tasarlanan tasarımı birinci kalıptan üretime kadar gerçekleştirmesi işverene bağlı olarak gerekebilir. Bu meslek grupları kumaş özelliklerini anlama, gerekli olduğu takdirde düzeltmeleri gerçekleştirme, kalıpları yönetme ve Photoshop ve Illustrator gibi resim, grafik yazılımları bilgisine sahip olma, endüstri tarafından aranan bazı niteliklerdir.

İlginizi Çekebilir: Basic Kıyafetler Nasıl Kombinlenir?

Modelistler, aslında hepimizin merak ettiği meslek gruplarından biridir. Giyim şirketleri ya da tasarımcılar tarafından sağlanılan tekstil ürünlerini belirli model ve kalıplarda birleştirme işlemi ile birebir ilgilenen bu meslek grubu birçok kıyafetin hayata geçmesini sağlamaktadır. Bugünkü yazımızda modelist nedir? Modelist olmak için gereken özellikler nelerdir? İşte bu gibi sorulara cevap bulacağız.

Modelist Nedir?

Günümüzde hemen hemen dolabımızda yer kaplayan her bir giysi, birden fazla fikir ve kumaş parçalarının birleştirilmesi ile meydana gelmektedir. Bu özel olarak tasarlanan tekstil ürünlerinde kullanılan kumaş parçaları genellikle bir desen veya kalıp yardımıyla özel ölçüler ile kesilir.

Kıyafetlerde bulunan bin bir çeşit desenler, bir kıyafet yapılmadan önce özel olarak tasarlandıktan sonra kesilen şekillerdir ve bir adet seçilen desen genellikle birkaç kıyafet yapmak için de kullanılabilmektedir. Desenler, kumaş ve plastik dahil olmak üzere birden fazla farklı malzemeden kesilebilir, ancak desen kağıdı olarak bilinen ince bir kağıt ile kıyafetlerimize aktarılır.

Bu meslek grubunun kullandığı kalıbın aslında amacı oldukça basittir. Aynı desen ve modelden birden fazla yapmak için kullanılan parçalar, olağan dışı şekle veya ölçüye sahip olmasını önlemek için kalıp kullanılır. Bir kıyafetin farklı bölümlerinin her biri için belirlenen desen parçalarının etrafından dolaşmak veya kesmek, bu düzenin sağlanmasına yardımcı olur.

İlginizi Çekebilir: Evde Yapımı 5 Farklı Lip Balm Tarifi

Bu meslek grubunun kariyeri genelde ilk olarak moda endüstrisinde derinlemesine çalışma ile başlar. Örneğin, seri üretim amaçlı işverenler ile benzersiz kıyafetler için desenler tasarlayarak veya oluşturarak çalışabilirler veya kıyafetler için özel desenler oluşturmak için tasarımcılar ile yakından çalışabilirler.

Tasarlanan kıyafetler ile çalışmalara başlamadan ve kalıp oluşturmadan önce, bu meslek ilk olarak ne tür bir kalıp yapılması ile ilgili iyi bir fikre veya imaja sahip olmalıdır. Bazı durumlarda, kalıpçıların bu tasarım fikirlerini ve eskizlerini kendileri öncelikli olarak bulmaları gerekir. Bu durumdan ekstra olarak da kalıpçıların belirli bir giysinin eskizine veya resmine bakmaları ile ondan bir kalıp oluşturmalarıdır.

İyi bir kalıp oluşturabilmek için öncelikli olarak kıyafetin hangi beden aralığında olacağına karar vermesidir. Bu genellikle, birkaç farklı boyut ile mevcut bir modele yeni bir model dayandırılarak yapılabilir.

Drapaj, kıyafet kalıbı oluşturmada kullanılan nispeten yaygın bir başka yöntemidir. Bu yöntemi kullanmak için modelistler kumaşı bir elbise kalıbının veya mankenin üzerine örter ve yerine sabitler. Kumaş daha sonra dikişlerin yapılacağı yerler işaretlenir ve daha sonra desen kağıdına serilir. Kumaş üzerinde yapılan işaretler daha sonra desen parçaları oluşturmak için desen kağıdına aktarılabilir.

modelist nedir?
modelist nedir?

Bir kumaşın parçalarını kavramsallaştırmak, ölçmek, çizmek veya kesmek genellikle bu meslek grubunun görevlerinin tamamını aktarmamaktadır. Örneğin, bu meslektaşların çoğu, genellikle kıyafet yapmak için hangi renk ve tipte kumaşın kullanılması gerektiğine dair kararların verilmesinde de yardımcı olmaktadır.

Kısaca bu meslek grubu, stilistlerin çizdiği modeli kalıp haline getirdikten sonra dikim aşamasının temelini oluşturan kişidir. Modellerin seri üretimi için kalıpları çıkaran modelistler, dikim talimatlarından tutun modelin oluşturulmasına kadar olan tüm süreçlerden de sorumludur. Temel kalıpların üzerine modeli uygulayarak kumaş paylarını, pens yerlerini belirleyen ve kalıbı kumaşa uyarlayan modelistler; tasarımda, üretim sürecinde ve malzemelerde meydana gelen sorunları belirleyip gösterebilirler.

Modelist Olmak İçin Gereken Özellikler Nelerdir?

Modelistlik, tekstil sektöründe oluşturulacak kıyafetlerin önceden belirlenmiş uluslararası standart ölçü tablosuna göre seri üretim amaçlı model kalıbının hazırlanması anlamına da gelmektedir. Kişiye özel olarak hazırlanan kıyafetler için drapaj kalıp tekniği ile çalışılan bu meslek grupları olduğu gibi pratik ve bilgisayarlı modelistlikler (Gerber) de bulunmaktadır. Peki modelist olmak için gerekli olan özellikler nelerdir?

  1. Bu mesleği yapmak isteyenler, kadın, erkek ve çocuk vücut oranları ve beden ölçüleri hakkında gerekli olan temel bilgilere sahip olmalı; hazır giyimdeki yardımcı malzeme ve kullanım özelliklerini de ekstra olarak bilmelidir.
  2. Dikkat dağınıklığından ziyade dikkatini toplayabilme özelliğine sahip olmalıdır.
  3. Sayı hakimiyetinde iyi olmalı, geometriyi ve çizim yapmayı da ekstra olarak sevmelidir.
  4. Bu meslek bir ekip çalışması olduğundan dolayı, insanlar ile olan ilişkileri de kuvvetli olmalıdır.
  5. Stilistlerin tasarımlarına baktığı zaman detayları anlayabilmeli; biye, kesik, gaze gibi birden fazla dikişlerin nasıl gösterileceğini iyi bilmelidir.
  6. Kalıp dikilip manken üzerinde giydirildikten sonra problemli kısımları cımbız gibi seçmeli ve nasıl düzeltileceğine dair pratik bir fikre sahip olmalıdır.
  7. Tasarımlar için kalıp çıkarırken kalıbın dikime ve seri üretime uygunluk göstermesine dikkat etmeli, gerektiğinde ise makineci ve stilist ile görüş ve bilgi alışverişinde bulunabilmelidir.
modelist olmak i̇çin gereken özellikler nelerdir?
modelist olmak i̇çin gereken özellikler nelerdir?

Modelist Nasıl Olunur?

Bu meslek grubundan olmak için herhangi bir resmi eğitim zorunluluğu bulunmamaktadır. Çeşitli ve güvenilir bir eğitim kurumlarında Modelistlik sertifika programları mevcuttur. Bu programlara düzenli ve özenli bir şekilde katılarak sertifika aldıktan sonra modelist olabilirsiniz.

modelist nasıl olunur?
modelist nasıl olunur?

İlginizi Çekebilir: Kreval Şurup Nedir?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu