Bilgi

Robert Boyle Kimdir? Hayatı Ve Bilimsel Çalışmaları

Robert Boyle bilim insanı ve filozoftur. Pek çok farklı bilim dalıyla ilgilenmiş, ayrıca felsefe alanında da çalışmalar yapmıştır. Ulaşılan bilgilere göre Robert Boyle daha çocuk yaştan itibaren üstün derecede başarılı bir insan olmuştur. Dahi denebilecek kadar zeki ve yetenekli olan Robert Boyle kimdir, hangi alanlarda çalışmaları olmuştur, Robert Boyle neyi keşfetmiştir? Hayatı ile ilgili bilgileri ve tüm bu soruların cevaplarını bu yazıda açıkladık.

İlginizi Çekebilir: Nicolas Conte Kimdir, Neyi Bulmuştur? Nicolas Conte Hayatı

Robert Boyle Kimdir?

Ünlü bilim insanı ve filozof Robert Boyle, 17. yüzyılda yaşamış bir bilim insanıdır. Aslen İrlandalıdır. Kimya, matematik ve fizik alanlarıyla ilgilenmiştir. Özellikle kimya ve matematik alanlarındaki çalışmaları ve keşifleri ile ün yapmıştır. Aynı zamanda bir doğa filozofu olarak bilinmektedir.

Robert Boyle hakkında daha 6 aylıkken konuşmaya başladığı ve 1,5 yaşındayken okumayı söktüğü iddiaları vardır. Ayrıca kendisinin daha çocuk yaşta 3 dil bildiği de söylenmektedir. Henüz 9 yaşındayken koleje giden ve burada 3 yıl geçirdikten sonra dünyaya açılan Boyle’ın çok yetenekli olduğu kesindir.

robert boyle hayatı
robert boyle hayatı

Robert Boyle Hayatı

Babası Richard Boyle’ın 14. çocuğu olan Robert Boyle, ailenin 7. erkek çocuğudur. 1627’de İrlanda’da dünyaya gelmiştir. Daha doğar doğmaz anne diyerek ağladığı söylenmektedir. 6 aylıkken konuşmayı sökmüş ve 1,5 yaşındayken de okuma yazma öğrenmiştir. Ardından da Latince, Yunanca ve Fransızca öğrenen Boyle, 9 yaşında Eton Koleji’ne gitmiştir. Bu okulda 3 sene kadar kaldıktan sonra Fransız bir hocasıyla birlikte yurt dışına çıkmıştır.

İki yıl Cenevre’de yaşadı ve daha sonra Floransa’ya gitti. Burada Galileo Galilei’nin ikilemlerini inceledi. Tüm kışı burada geçirdikten sonra Floransa’dan ayrıldı. Kısa bir süre sonra da Galileo ölmüştür. Robert Boyle daha sonra 1645’te İngiltere’ye gitmiştir.

İngiltere’ye döndüğünde babasının hastalandığını ve kendisine bir miras bırakıldığını da öğrendi. Bunu öğrendikten sonra Boyle kendini yalnızca bilimsel araştırmalara adamıştır. İngiltere’de kalarak çeşitli felsefe ve bilimsel çalışmalara katıldı. Oxford’da çalışmalar yapmış ve daha sonra burada şövalye olmuştur.

1668’de Oxford’u bırakmış ve Londra’daki kız kardeşinin yanına taşınmıştır. 1689’dan sonra sağlığı iyice kötüleşti. Kraliyet görüşmelerine bile katılamayacak kadar hasta olan Robert Boyle, yaşlılığında kimsenin onu rahatsız etmesini istemeyerek çalışmalarını raporlama üzerinde vakit geçirmiştir. 1691 yılında da Londra’da hayata gözlerini yumdu. Öldüğünde tam 64 yaşındaydı.

Robert Boyle’ın Bilimsel Çalışmaları

Robert Boyle, İngiltere’ye ilk gitti zaman Görünmez Kolej denilen bir felsefe grubuna katılmıştır. Daha sonra Oxford’a gitti ve burada okuduğu hava pompası ile ilgili yazı sebebiyle bu bilimsel aleti geliştirmek üzerine uğraştı. Daha sonra da hava konusunda çalışmaya devam etti

Robert Boyle, gazın basıncı ve hacmi arasında bir ilişki keşfetmiştir. Bu bağıntı “Boyle – Mariotte Yasası” olarak bilinmektedir. Ancak bilimsel alana kattığı en büyük keşfi bu değildir. Kendisi kimya bilimi için yaptığı çalışmalarla bu alanı çıkmazdan kurtaran bilim insanı olarak anılmaktadır.

Robert Boyle, element tanımını ilk kez yapan bilim insanı olarak bilinmektedir. Fakat sadece element konusunda değil, bileşikler ve karışımlar konusunda da tanımlar yaptı ve yeni bir kimyasal analiz ifadesi geliştirmiştir.

Robert Boyle Eserleri Nelerdir?

Kimya alanında değerli çalışmalar yapan bu bilim insanı, bazı çalışmalarını yazıya geçirmiştir.

  • New Experiments Physico-Mechanical

Bu eser Türkçe’ye Fiziko-Mekanik Yeni Deneyler olarak çevrilebilir. Bu eserini daha önce Oxford’da geliştirdiği hava pompası icadı üzerinde yaptığı çalışmaları derleyerek oluşturmuştur.

  • The Sceptical Chymist

Robert Boyle’ın yazdığı en ünlü kitaptır. Türkçe anlamı Kuşkucu Kimyagerdir. Bu kitap kimya biliminde bir dönüm noktası olarak görülmektedir.

Hemen Öğren: Harezmi Kimdir? Harezmi’nin 8 Eseri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu