Sağlık

Tarhun Yağı Nedir?

Tarhun Yağı Ne İşe Yarar?

Tarhun yağı, isminden de anlaşılacağı üzere tarhun bitkisinden elde edilir. Botanik olarak bilinse de çok ilginç bir anlamı vardır. Küçük ejderha anlamını taşıyan bitki, gösterdiği etkilerle gerçekten de anlamını taşır. Çünkü çok çeşitli hastalıklarda mücadele eder ve çoğunda da başarılı sonuçlar elde eder.

Tarhun yağı, bitkinin hem yapraklarının hem de çiçeklerinin buharla damıtılması ile elde edilir. Otsu ve baharatlı bir kokuya sahiptir. Tedavi edici bir yağdır ve birçok sağlık problemine iyi gelir. Eski Yunanlılar bu yağı diş ağrısı için kullanıyorlardı, aynı şekilde İranlı şifacılar da iştah arttırıcı olarak tüketiyorlardı. Bu sebepten ötürü tarhun yağının faydaları asırlar öncesine dayanır ve günümüzde hala kullanılmaya devam eder.

tarhun yağı faydaları
tarhun yağı faydaları

Tarhun Yağı Faydaları

Tarhun yağı faydaları oldukça fazladır. Yazımızın devamında bu faydaları maddeler halinde bulabilirsiniz.

Antiromatizmal ve Antiartritik

Romatizma ve artrit, organlarda kan dolaşımının olmamasından kaynaklanır. Aynı zamanda vücutta fazla biriken toksinler de bu hastalıklara yol açar. Tarhun yağı esansiyel dolaşım bileşenlerine sahiptir ve ağrılı durumlardan kurtulmak için oldukça etkilidir. Kaslara ve eklemlere doğru dolaşımı hızlandırarak bu bölgelerde sıcaklı sağlar ve idrara çıkmayı da hızlandırarak vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. Romatizma hastalığının göstereceği semptomları azaltmak için bu yağdan faydalanabilirsiniz.

Sindirim Bozukluklarını Giderir

Tarhun yağı, midede enzimlerin sindirilmesine yardımcı olduğu için sindirim sisteminde ortaya çıkan hastalıkların tedavisinde oldukça etkilidir. Sindirim hızlanacağı için hazımsızlık gibi şikayetler ile karşı karşıya gelmezsiniz. Bunun için karnınıza masaj yapabilir ya da banyo yaparken duş jeline birkaç damla ekleyebilirsiniz.

antibakteriyel ve mikrop kırıcıdır
antibakteriyel ve mikrop kırıcıdır

Antibakteriyel ve Mikrop Kırıcıdır

Bu yağ aynı zamanda mikrop kırıcı olarak da kullanılır. Vücutta yer alan birtakım bakterilerin oluşmasını ve oluşan bakterilerin yayılmasını önler. Antibakteriyel özelliği bulunduğu için de diş ağrısı ve diş eti iltihabı gibi ağız sağlığını etkileyen faktörlerin oluşmasını önler. Sıcak banyo suyunuza birkaç damla tarhun yağı ekleyerek vücudunuza masaj yapabilirsiniz. Ağız sağlığını korumak için de içme suyunun içine birkaç damla yağdan damlatarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda öksürük tedavisi için kullanabileceğiniz yağları öğrenmek için İlaçsız Yaşıyoruz linkini tıklayabilirsiniz.

Adet Sorunlarına İyi Gelir

Tarhun yağı adet akışını kolaylaştırır. Böylelikle adetin düzene girmesini sağlar ve oluşan sancıları da azaltır. Adet belirtilerini de azaltan bu yağ, karın ağrısı, sancı ve kramp gibi semptomların da daha hafif seyretmesine olanak tanır. Tarhun yağını taşıyıcı bir esansiyel yağ ile karıştırarak karnınıza sürebilirsiniz.

Temizlik Maddesi Olarak Kullanılır

Antibakteriyel özelliğe sahip olduğu için iç ortamlarda bulunan bakterilerden kurtulabilirsiniz. Özellikle mutfak ve banyolarda bulunan bakterilerden kısa yoldan kurtulmak istiyorsanız bu yağ sizin için bir kurtarıcı olabilir. Çevrenizin hijyenini sağlamak için bir sprey içine birkaç damla tarhun yağı ekleyerek etrafa püskürtebilirsiniz.

Deodorant Olarak Kullanılır

Tarhun yağı ile tamamen doğal bir deodorant oluşturabilirsiniz. Baharatlı ve zengin otsu kokusu vücuttaki ter kokusunu bastıracaktır. Ayrıca cildinizde bu yağı deodorant olarak kullanmanız durumunda hücrelerde yer alan bakteriler de yok olacaktır. Seyreltilmiş tarhun yağını bileklerinize ve boyun bölgenize sürebilirsiniz. Böylece her zaman doğal ve ferah kokabilirsiniz.

 

tarhun yağını kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
tarhun yağını kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Tarhun Yağını Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tarhun yağı hiç şüphesiz ki oldukça faydalıdır. Ancak fazla tüketildiğinde toksik oluşabilir bu nedenle dahili olarak asla kullanmamalısınız. Tarhun yağı aynı zamanda büyük dozlarda kullanılmamalıdır. Özellikle hamile ve emziren annelerin bilinçsiz kullanımı çok sakıncalıdır. Potansiyel olarak çok işlevsel olan bu yağı açık yaralara da sürmemelisiniz.

Tarhun yağını direkt vücudunuza sürmeyin. Mutlaka taşıyıcı bir yağ ile seyreltin. Örneğin jojoba yağı, Hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı olabilir. Bu yağı tedavi edici olarak kullanmadan önce başka bir ilaç kullanıyorsanız mutlaka hekiminize danışarak kullanın.

İlginizi Çekebilir: Argan Yağı Nedir? Argan Yağı Ne İşe Yarar?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu