BilgiGüzellikSağlık

Ardıç Yağı Ne İşe Yarar?

Ardıç yağı nedir? Ardıç yağı nasıl elde edilir? Ardıç yağı nasıl kullanılır? Ardıç yağı faydaları nelerdir? Ardıç yağı yan etkileri nelerdir?

Ardıç yağı ne işe yarar? Ardıç yağı, kendine özgü bir kokusu olan egzotik ve nadir bir bitkidir. Ardıç yağı tarihte parfüm olarak kullanılmıştır. 19. yüzyıl İngiltere’sinde saygın erkekler arasında popüler bir parfüm malzemelesi olmuştur. Ardıçın hoş aroması yüksek beta-karyofilen konsantrasyonundan gelir. Beta-karyofilen karabiber, yeşil çay ve biberiye gibi diğer yaygın uçucu yağlarda da bulunur. Ardıç yağı, Güney Fransa, Kuzey İtalya ve Akdeniz Ülkelerinde yetişen Juniperus cinsi ardıç ağacından elde edilir.

Ardıç köklü bir tarihe sahiptir. Antik Mezopotamya tanrıçası İnanna için kutsal bir yağ olarak kabul edilmiştir. Antik mitolojide de yaygındır ve Antik Sümer ve Babil’de tanrılara kurban olarak yakılırmış. Orta Çağ’da ise kolera ve vebayı önlemek için tütsü olarak da kullanılmıştır.

Ardıç Yağı Nedir?

Ardıç yağı, ardıç ağacı meyvelerinin su buharı distilasyonu sonucu elde edilir. Orta Çağ’dan beri güzellik ürünlerinde ve ev temizliğinde kullanılan hoş kokulu bir yağdır. Ardıç yağı inanılmaz derecede yoğun bir maddedir, bu nedenle birkaç damlası bile oldukça etkileyicidir. Odunsu ve dumanlı bir aroması vardır. Kokusunu sert bulan kişiler ardıçı diğer yağlarla kombinleyerek de kullanabilir. Özel bir karışım oluşturmak için diğer esansiyel yağlarla karıştırabilirsiniz. Ardıçla uyumlu olan diğer yağlar:

  • Sandal Ağacı Yağı
  • Selvi Yağı
  • Buhur Yağı
  • Greyfurt Yağı
  • Biberiye Yağı
  • Itır Yağı
  • Bergamot Yağı
  • Melisa Yağı
  • Limonotu Yağı
  • Portakal Yağı

Ardıç Yağı Faydaları Nelerdir?

Ardıçın eşsiz kokusu, genellikle ılık, odunsu, baharatlı, dumanlı olarak tanımlanır ve narenciye alt tonludur. Ardıç anti-inflamatuar ve antiseptik ajan olarak hareket eden Caryophyllene konsantrasyonuna sahip olduğu için cilt bakımında ve aromaterapide kullanılabilir.

Cildi Güzelleştirir

Ardıç yağı yüksek konsantrasyonda beta-karyofilene sahiptir. Ayrıca sabinene, myrcene ve pinene gibi terpenler ve  E Vitamini dahil olmak üzere diğer birçok cilt dostu bileşik bakımından da zengindir. Cade yağı, yüz peelinglerinde, losyonlarda ve diğer cilt bakım ürünlerine eklenerek günlük bakım rutinine dahil edilebilir. Anti-inflamatuar özellikleriyle cilt iltihabıyla savaşır, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt problemleriyle savaşır. Ek olarak, cilt lekelerinin azalmasına yardımcı olur.

İlginizi Çekebilir: Cilt Bakım Yağları Nasıl Kullanılır? Cilt Bakım Yağlarının Faydaları Nelerdir?

Böbrek Sağlığını Destekler

Ardıç güçlü bir idrar söktürücüdür. Böbrekleri uyarır ve idrar akışını artırmaya yardımcı olur. Böylece, gut, artrit ve böbrek taşları gibi birçok soruna neden olan ürik asitin ve diğer kristallerin atılmasını kolaylaştırır. Ardıç, ayrıca böbrek filtrasyon hızını artıran terpinen-4-ol içerir. Terpinen-4-ol idrar akışını arttırırken böbreklerden ve mesaneden bakterilerin atılmasına da yardımcı olur. Bu özellik, ardıçı idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanmak için ideal kılar.

Solunum Problemlerini İyileştirir

Ardıçta bulunan alfa-pinen adlı uçucu bileşikler balgam söktürücü ve burun tıkanıklığı giderici görevi görerek buhar tedavilerine katkı sağlar. Buhar tedavilerinde suya veya difüzöre eklenerek kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir: Balgama doğal çözümler neler?

Kaygıyı Azaltır

Ardıçta bulunan yüksek beta-karyofilen konsantrasyonu, ruh halini değiştiren bir bileşik görevi görerek kaygıyı yatıştırmaya ve gevşemeyi teşvik etmeye yardımcı olur. Araştırmalar ardıçın hafif düzeyde antidepresan ve anksiyolitik (anti-anksiyete) etkiler gösterdiğini doğrular niteliktedir. Ayağı, evinizi rahat bir zihin durumunu destekleyen odunsu bir aroma ile doldurmak için bir difüzörde kullanılabilir.

Saç Bakımı Sağlar

Ardıç genellikle saç bakım özellikleriyle bilinmez ancak anti-inflamatuar etkisi ve E vitamini barındırması onu saç derisi sağlığı için faydalı bir yağ haline getirir. Antiinflamatuar özellikleri kepek sorununu tedavi ederken E vitamini saçı besler, dökülmeyi önler ve sağlıklı uzamayı teşvik eder.

Ardıç Yağı Nasıl Kullanılır?

Ardıç yağını cilde doğrudan uygulamak güvenli kabul edilir. Bir taşıyıcı yağa birkaç damla ardıç yağı ekleyerek günlük olarak kullanabilirsiniz. Son derece güçlü bir yağ olduğu için aşırı derecede kullanmamaya özen gösterin. Ayrıca, alerji riskini göz önünde bulundurarak büyük bölgelere uygulamadan önce kolunuzun iç kısmında bir yama testi yapın. Kolunuzun iç kısmına az miktarda ardış yağı sürün ve bölgeyi 24 saat boyunca gözlemleyin. Kızarıklık, kaşıntı, kabarma, yanma, döküntü gibi alerjik bir reaksiyon fark ederseniz bölgeyi bol suyla yıkayın ve kullanmayı bırakın.

Ardıç yağını saçınıza uygulayacaksanız jojoba veya Hindistan cevizi yağı gibi saç bakımı için faydalı taşıyıcı yağlarla birlikte kullanabilirsiniz. Saçınıza ve saç derinize uyguladığınız karışımı en az 20 dakika en fazla bir gece saçınızda bekletin ve ardından ılık suyla yıkayın. Alternatif olarak, yağı şampuanıza veya saç kreminize damlatabilirsiniz.

Ardıç yağı dahili tüketimi FDA tarafından güvenli olarak kabul edilir ancak yüksek miktarda tüketmemek önemlidir. Suyunuza bir damla ardıç yağı ekleyerek tüketebilirsiniz. Küçük miktarda tüketmeye başlayın ve vücudunuzun nasıl tepki verdiğini inceleyin. Kusma, bulantı, ishal, kramp gibi sindirim sistemi problemi yaşarsanız tüketimi sonlandırın.

İlginizi Çekebilir: Mide Bulantısı Nedir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ardıç Yağı Diğer Yağlarla Birlikle Nasıl Kullanılır?

Ardıç yağı diğer yağlarla birlikte kullanılabilir:

  • Ardıç ve Lavanta: Rahatlamak ve stres atmak için mükemmeldir. Difüzörünüze veya nemlendiricinize her bir yağdan birkaç damla eklemeniz yeterlidir.
  • Ardıç ve Nane: Canlandırıcı ve tazeleyicidir. Zihinsel odaklanma ve konsantrasyonu geliştirmeye yardımcı olur. Difüzörünüze her bir yağdan birkaç damla ekleyin veya doğrudan şişeden içinize çekin.
  • Ardıç ve Biberiye: Uyarıcı ve enerji vericidir. Zihinsel uyanıklığı ve bilişsel işlevi geliştirmeye yardımcı olur. Her bir yağdan birkaç damla difüzörünüze ekleyin veya güne başlamadan önce cildinize masaj yapın.
  • Ardıç ve Greyfurt: Canlandırıcıdır. Ruh halini iyileştirmeye ve depresyon semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Difüzörünüze her bir yağdan birkaç damla ekleyin veya doğrudan şişeden içinize çekin.
  • Ardıç, Okaliptüs ve Limon Otu: Solunum fonksiyonunu iyileştirmek ve soğuk algınlığı ve grip semptomlarını hafifletmek için harikadır. Difüzörünüze veya nemlendiricinize her bir yağdan birkaç damla ekleyin veya doğrudan şişeden içinize çekin.
  • Ardıç, Sedir Ağacı Yağı: Arındırıcı ve temizleyicidir. Toksinleri temizlemek ve zihinsel berraklığı desteklemek için aromaterapide kullanılabilir. Difüzörünüze veya nemlendiricinize her bir yağdan birkaç damla ekleyin veya meditasyon yapmadan veya yoga yapmadan önce cildinize masaj yapın.
  • Ardıç, Karanfil ve Tarçın: Rahatlatıcıdır. Kas ağrılarını ve eklem ağrılarını hafifletmeye yardımcı olmak için veya sadece bir iyilik duygusu yaratmak için kullanılabilir. Difüzörünüze veya nemlendiricinize her bir yağdan birkaç damla ekleyin veya yatmadan önce cildinize masaj yapın.

Ardıç Yağı Yan Etkileri Nelerdir?

Ardıç yağı, aşırı miktarda kullanılmadığında çoğu insan için genellikle güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, cilt tahrişi, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi bilmeniz gereken bazı potansiyel yan etkiler vardır. Kullanım sonrasında herhangi bir yan etki yaşarsanız, derhal kullanmayı bırakın ve doktorunuza danışın.

Böbrek veya karaciğer hastalığınız varsa ardıç yağı kullanmanız önerilmez. Diyabet veya hipoglisemi için reçeteli ilaç kullanıyorsanız ardıç kullanmayın. Başka bir sağlık problemi için reçeteli ilaçlar alıyorsanız doktorunuza danışmadan ardıç kullanmayın.

Ardıç düz kasların kasılmasını uyarır ve bu nedenle hamile veya emziren kadınlar tarafından kullanılmamalıdır. Küçük çocuklar, ardıç yağı kullanmamalıdır.

Göz çevresi, burun için, kulak içi gibi hassas bölgelerde ardıç yağı kullanmaktan kaçının.

Ardıç Yağı Nereden Satın Alınır?

Bitkisel ürünler kullanırken güvenilir bir markayı tercih ettiğinizden emin olun. İlaçsız Market‘in içinde sentetik koku, boya, koruyucu, sülfat, SLS, paraben, SLES olmayan, doğa ve çevre dostu, vegan, %100 doğal Ardıç Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.

ilaçsız market ardıç yağı
ilaçsız market ardıç yağı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu