Güzellik

Bilimsel Yönü İle Hızlı Saç Uzatma Yöntemleri Nelerdir?

Saç Uzatma Nasıl Gerçekleşir?

Sağlıklı ve uzun saçlara sahip olmak neredeyse her insanın hayalini kurduğu bir şeydir. Yapılan araştırmalar doğduğumuz andan itibaren dökülenler ile birlikte toplam 5 milyon saç teline sahip olduğumuzu ve her gün düzenli olarak 50 ila 100 tel arasında saç döktüğümüzü göstermektedir. Saçlar yapısal olarak kişiden kişiye farklılık gösterir. Hayalini kurduğumuz o sağlıklı uzun saçlara ulaşmak için uygulanan birçok saç uzatma yöntemi maalesef ki işe yaramamaktadır. Saçları uzatmak istiyorsak ilk olarak saçın döngüsünü iyice kavramalı sonrasında saçlarımızın neden uzamadığını tespit etmeleri ve uygun çözüm yöntemini uygulamalıyız.

Saç Döngüsü Nasıldır?

Söz konusu olan durum saç uzatma olduğu için 1 ayda 20cm gibi gerçekleşmesi mümkün olmayan sonuçlar beklememek gerekir. Sağlıklı bir insanın saçı bir günde ortalama 0.35mm uzamaktadır bu da bir ayda otalama 1, 1.5cm eder. Kısa bir miktar gibi görünse bile birçok insanın saçlarının uzama hızı ortalamanın altında kalmaktadır. Önemli olan bunu ‘normal’ kabul edilen boyuta getirmektir. Saçlarımız kafa derimizdeki milyonlarca kıldan meydana gelmektedir. Kafa derimizdeki bu kılların temelde 3 evresi vardır.

Aktif büyüme evresi (anajen): Kafa derimizdeki saçların uzama evresidir. 2-6 yıl arası sürer saçlarımızın %85 ila %90’ı bu evrededir.

Dinlenme evresi (katajen): Saçlarımızın uzamasının durduğu, dökülmeden önceki dönemdir. Ortalama 2-3 hafta sürer.

Dökülme evresi (kenojen): Saçlarımızın döküldüğü evredir. Ortalama 3 yıl sürer. Saçlarımızın % 10 ila %15’i bu evrededir.

saçlar neden uzamaz
saçlar neden uzamaz

Saçlar Neden Uzamaz?

Saçlarımızın %85 ila %90’ı aktif büyüme evresinde olduğu halde ortalamanın altında bir saç uzama hızına sahipsek, ilk olarak bu sorunun saç telinde mi yoksa saç kökünden mi kaynaklandığını belirlememiz gerekir.

  • Kırık saç teli, saç telinin sağlıklı yapısını kaybederek çatallaşması sonucu ortaya çıkar. Kırık saç telleri zamanla çatallaştığı bölgeden kopar. Bu durumun saçın büyük bir kısmında yaşandığını varsayarsak sağlıklı saç uzatma bu noktada pek mümkün olmayacaktır. Saç kırıklarından kurtulmanın tek yolu ise saçı kestirmektir. Kırılmış bir saç teline ne kadar bakım uygulansa da eski haline gelmesi mümkün değildir.
  • Saç kökünden kaynaklanan sorunlar, bunların tamamı beslenme ile alakalıdır. Saçlarınızda kırık yoksa ama buna rağmen çok yavaş uzuyorsa bu doğru beslenmediğiniz anlamına gelmektedir.
saç uzatma i̇çin yapılması gerekenler
saç uzatma i̇çin yapılması gerekenler

Saç Uzatma İçin Yapılması Gerekenler?

Sağlıklı beslenme: Aşırı şişman ve aşırı zayıf olan insanların saçlarının sağlıksız olduğunu fark etmişsinizdir. Beslenme, saç uzatma ve saçların sağlığını koruyabilmek için tartışmasız en önemli etmendir. Peki doğru beslenme nasıl olmalıdır?

  • Proteinler, Vücudumuz için vazgeçilmez olan proteinlerin içerdikleri sistein ve metiyonin aminoasitleri saçın yapısındaki keratinin oluşması için gerekli temel aminoasitlerdir. Ayrıca lizin (lysine) aslı aminoasit saçın şekli ve kalınlığı açısından oldukça önemlidir. Ortalama bir insan günde kilosu başına minimum 0.8gr protein almalıdır. Protein süt, yumurta, yoğurt, peynir, kırmızı et gibi besinlerde bol miktarda bulunur.
  • Yağlar, Vücudumuzda temel yapı taşlarının oluşması için oldukça önemli ve hormonlarımızın yapısında yer alırlar bu nedenle her ne kadar diyette de olsak yağı tamamen kesmemek gerekmektedir. İnsanların beslenme yapısına baktığımızda daha çok omega 6 tükettiğimizi görüyoruz. Fakat saçlarımız ve vücudumuzun sağlığı açısından omega 6 ve omega 3 dengesini sağlamamız gerekmektedir. Omega 3 tuzlu su balıkları, soya, kırmızı et, chia tohumu, yumurta gibi besinlerde bol miktarda bulunur. Saç için en faydalı yağları İlaçsız Yaşıyoruz linkinden görebilirsiniz.
  • Karbonhidratlar, Fazla tüketildiği zaman insülin direncini arttırarak kan şekeri dengesizliklerine neden olur bu da saç teli foliküllerimizde dahil damarlarımıza oksijen gitmesini engeller. Ayrıca androjen ve testosteron hormonlarımızı arttırarak saçta sebum üretiminin fazlalaşmasına neden olur. Sebum üretimi fazlalaştığında da saçlar dökülmeye başlar. Saç dökülmesini önlemek ve sağlıklı saç uzatmak için özellikle rafine karbonhidratlardan olabildiğince uzak durmak gerekmektedir.

Vitamin ve mineraller: Sağlıklı saç uzatmak ve dökülmesini engellemek için vücuda gerekli olan vitamin ve minerallerin eksiksiz alınması oldukça önemlidir.

  • A vitamini, Saç uzamasında oldukça etkilidir. Eksikliğinde saç dökülmesi, saç derisinde kuruluk, kepeklenme gibi birçok sorun ortaya çıkar. Yumurta sarısı, havuç, brokoli, balkabağı gibi besinlerde bulunur.
  • B vitamini, içerisinde bulunan biyotin sağlıklı saç uzatmak için oldukça gerekli bir vitamindir. Saç köklerine besin ve oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda rol oynar.
  • C vitamini, Saçların sağlıklı uzayabilmesi için gerekli olan vücuttaki demir emilimini sağlar, kolajen üretimini arttırır. Portakal, mandalina, greyfurt gibi besinlerde bulunur.
  • D vitamini, Eksikliği sonucu erkek tipi saç dökülmeleri oldukça artar. Vücudumuz D vitaminini güneş ışınlarından alarak üretse de yağlı balıklar ve çeşitli mantarlarda da D vitamini bulunur.
  • E vitamini, Saç onarımı ve yeni saç hücreleri oluşturması açısından oldukça önemlidir. Ceviz, buğday, yulaf, ıspanak, lahana gibi besinlerde bulunur
  • Demir, Kırmızı kan hücrelerinin vücuda oksijen taşımasını sağlayarak saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur. Yumurta, kırmızı et, ıspanak, mercimek gibi besinlerde bulunur.
  • Çinko, Saçların yağ denginin sağlanmasında büyük rol oynar. Et, mercimek, kabak çekirdeği, buğday tohumu gibi besinlerde bulunur.

Kafa derisi masajı: Kafa derinize uygulayacağınız masaj hareketi kan akışınızı hızlandırarak saç tellerinizin daha fazla oksijen almasını sağlayacağı için saç uzatma konusunda oldukça etkili bir yöntemdir. Ayrıca masaj stresi azalttığı için strese bağlı saç dökülmelerinin de önüne geçmiş olursunuz.

İlginizi Çekebilir: Erkekler İçin Saç Uzatma Yöntemleri

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu