Sağlık

Düşük Trombosit Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Trombosit düşüklüğü nedir?  Trombosit nedir pekmez ilişkisi?  Düşük Trombosit Hakkında Bilinmesi Gerekenler Trombosit yüksekliği nasıl olur?  Yalancı trombositopeni nedir?  Trombosit yüksekliği ne zaman tehlikeli hale gelir? Deri altı kanamasına ne iyi gelir?

Düşük Trombosit Hakkında Bilinmesi Gerekenler?

Kanamanın durdurulması ve pıhtı oluşması görevini yapan trombosit kanı oluşturan başlıca bileşiklerdendir. Damarlarda delikler oluşması durumunda bu deliklerin tıkanmasını sağlayarak kan kaybının olmasına engel olmaktadırlar. Zedelenen damarın büzülmesinde de aktif olarak çalışmaktadırlar.

TROMBOSİT NEREDE ÜRETİLMEKTEDİR?

Renksiz kan hücreleri olarak da bilinen trombositler kemik iliğinde üretilmektedir. Megakoryosit hücreleri tarafından üretilmektedir. Her bir megakoryosit milyonlarca trombosit oluşturmaktadır. Renksiz ve çekirdeksiz olmasının sebebi kemik iliğinde yer alan büyük hücrelerden kopan parçalar ile oluşmasından kaynaklanmaktadır.

TROMBOSİTLERİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Normal trombosit değerleri olan bir kişide trombosit sağlıklı bir şekilde kanamanın durdurulmasında aktif olarak çalışmaktadır. Pıhtı teşekkülü olarak da bilinen trombositler bir damarın yaralanması ya da zedelenmesi durumunda büzülme işlemini de başarı ile yapmaktadır.

DÜŞÜK TROMBOSİT NEDİR?

Kan dolaşımı içinde aktif olarak görev yapan trombositlerin sayısı 20 binin altına düştüğü zaman vücutta kendiliğinden kanamalar oluşmaktadır. Hayati tehdit eden bu durum düşük trombosit nedir sorusunun cevabı olmaktadır. Düşük trombosit sayısı olarak 20 binin altına düşen trombosit değerleri gösterilmektedir. Kanda aktif olarak dolaşan trombosit sayısı 150 bin ile 450 bin arasında yer almaktadır. Kemik iliği sürekli olarak yeni trombositler üretmektedir ve bir trombositin ömrü 7 yada 10 gündür. Trombosit sayısı hastalığı sebei bilinmeyen şekilde de insanlarda görülebilmektedir.

DÜŞÜK TROMBOSİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Aşırı derecede vücutta oluşan morarmalar, bacakların alt bölümünde meydana gelen iğne ucu kadar kırmızı lekeler, deri içinde oluşan kanamalar, kesilen bir yerin uzun süre durdurulamayan kanaması, idrar ya da dışkıda kan olması düşük trombosit hastalığının belirtileri olarak gösterilmektedir.

DÜŞÜK TROMBOSİT NEDEN OLMAKTADIR?

Çeşitli sebepler nedeni ile dalakta meydana gelen genişlemeden dolayı trombosit sayısında azalma oluşmaktadır. Kemik iliğinde görülebilen lösemi gibi hastalıklar sonucunda da trombosit değerleri düşmektedir. Bağışıklık sistemi hastalıkları, hemolitik üremik sendromu gibi hastalıklarda trombosit sayısında azalma meydana getirmektedir. Virüslerin sebep olduğu enfeksiyonlar nedeni ile de trombosit sayısında ciddi azalmalar meydana gelmektedir.

Aşırı derecede sigara kullanımı da değerleri olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle düşük trombositi önlemek için sağlıklı beslenme kuralına mutlaka dikkat edilmelidir. Düşük trombosit belirtileri yaşıyorsanız eğer mutlaka uzman doktordan randevu alarak testlerinizi yaptırmalısınız. Düşük trombosit özellikle kadınların adet dönemlerinde şiddetli ağrı yaşamalarına sebep olmaktadır. Halsizlik, yorgunluk gibi genel şikâyetler yaşayan kişiler mutlaka trombosit sayısını ölçtürmeleri gerekmektedir. Yaşam tarzında, beslenmede yapılan bazı değişikler sayesinde trombosit seviyesi normale döndürülebilmektedir.

Bazı evde kullanılabilecek ilaçlar sayesinde de bu mümkündür. Doğal ve bitkisel yol ile de bu konuda çözüm alternatifi bulunmaktadır. Her şeyden önce mutlaka uzman doktora başvurmalısınız. Kemik iliğinde yeterli miktarda üretilemeyen trombositler düşük trombosit demektir. B12 vitamin eksikliği ve aşırı derecede alkol tüketimi de bu hastalığı tetiklemektedir. Kadınlarda hamilelik sırasında da aşırı kan üretimi sebebi ile trombosit düşüklüğü yaşanabilmektedir.

Düşük tormbosit yaşayan insanlar mutlaka günlük hayatında kanama riskine karşı kendilerini korumalıdırlar. Günlük önlemlerini almaları çok önemlidir. Burun şiddetli bir şekilde sümkürülmemeli ve tuvalette güçlü ıkınma yapılmamalıdır. Çıplak ayakla dolaşılmaması tavsiye edilmektedir. Regl durumlarında tampon tercih edilmemeli, ped kullanılmalıdır. Diş ipi kesinlikle kullanılmamalıdır. Her an yanınızda yardımcı olacak birisinin bulunması gerekmektedir. Acil trombosit düşüklüğü durumlarında kan plazması nakli yapılabilmektedir.

Plt sayısını yükseltmeye çare olan bir ilaç tedavisi olmamaktadır. Her hastalık da olduğu gibi trombosit düşüklüğünde mutlaka erken teşhis için doktora başvurmak gerekmektedir. Kan sayımı yaptırarak tormbosit değerlerinin düşüklüğünün saptanması gerekmektedir. Kan testi ve fiziksel bazı testler sayesinde hastalık teşhisi yapılabilmektedir. Düşük Trombosit Hakkında Bilinmesi Gerekenler adlı yazımızın sonuna geldik.

Önerilen İçerik: Kırık Nedir? Kırılan Yer Nasıl Anlaşılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu