BilgiSağlık

Huzursuz Bağırsak Sendromu

Stresliyken Sürekli Tuvaleti Gelenlere Huzursuz Bağırsak Sendromu İçin Çözüm Önerileri!

Huzursuz bağırsak sendromu günümüzde oldukça sık rastlanan bir sağlık sorunu. Kötü bir haber aldığınızda  aniden tuvalete gitme ihtiyacı hissediyor musunuz?  Ya da belki bir sınavdan veya iş yerindeki büyük bir sunumdan önce tuvalete koşuyor olabilirsiniz. Cevabınız evetse, huzursuz bağırsak sendromu durumunu  yaşıyor olabilirsiniz. Anksiyete ve strese bağlı olan bu durum bizi düşündüğümüzden daha çok etkileyebilir. İrritabl Barsak Sendromu (spastik kolon) ve strese bağlı tuvalet gelmesi da denen bu durum ile stres arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Bu hastalıkta, kalın barsaklar ve kısmen ince barsaklar stres ile uyarılır ve barsak kaslarında düzensiz kasılmalarına neden olur.

Strese sebep olan  olaylar, ishal, kabızlık ve mide bulantısı gibi sindirim sorunlarını tetikleyebilir. Bunun nedeni, bağırsağınızın ve beyninizin ilişkiliı olmasıdır. Huzursuz bağırsak sendromu vücudunuzun aşırı strese verdiği tepkidir. Araştırmalar, yüksek stres durumlarının sindirim sistemini bozabileceğini, ishali, kabızlığı ve karın ağrısını tetikleyebileceğini gösteriyor.

Bu durumun sebepleri  kişiden kişiye değişir, ancak vücudun tepkisi bağırsak-beyin ilişkisi ile yakından bağlantılıdır. Bugün bu konuya yakından bakacağız ve huzursuz bağırsak sendromu sorununa birlikte çözüm arayacağız!

Sıkıntılıyken Bağırsaklardan Sürekli Ses Gelmesi Nasıl Geçer?  

Endişeli hissediyorsanız ve endişeli olduğunuzda tuvaleti sık sık kullanma ihtiyacı duyuyorsanız, mide kaslarınızın kasılması, mesanenize/bağırsaklarınıza baskı yapıyor ve tuvaleti kullanma dürtüsünü hissetme durumunu yaşıyor olabilirsiniz. Bu yani huzursuz bağırsak sendromu çoğu insan için rutin bir sorundur, bazıları tuvaleti kullanma dürtüsü hissetmese de, endişeli olmak vücuttaki kasların gerilmesine neden olabilir. Anksiyete mide rahatsızlığına, sindirim sorunlarına, sindirim hastalıklarına, kolit, irritabl bağırsak sendromuna, ülserlere, sık idrara çıkmaya neden olabilir ve bunların tümü sık sık tuvalete gitme ihtiyacına neden olabilir. Otonom Sinir Sistemimizi harekete geçirir. huzursuz bağırsak sendromu durumuna bağlı olarak tuvalete gitmek, stres uyaranlarına verilen fizyolojik bir tepkidir. 

huzursuz bağırsak sendromu
huzursuz bağırsak sendromu

Midenizden ve bağırsaklarınızdan çok ses geliyorsa onları  yatıştırmaya ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olmak için, aşağıdaki yiyeceklerden daha fazlasını diyetinize eklemeyi yararlı bulabilirsiniz;

  • Karabuğday, yulaf ve kinoa gibi glutensiz tahıllar
  • Brokoli ve lahana lifli sebzeler
  • Zeytin yağı
  • Yoğurt  kefir ve fermente gıdalar gibi probiyotik açısından zengin gıdalar  
  • Papatya nane ve zerdeçal gibi kafeinsiz bitki çayları 

2017 yılında yapılan bir araştırma , glütensiz, bitki bazlı bir diyetin günlük egzersiz ve farkındalık teknikleriyle birleştirilmesinin, katılımcıların çoğunluğunda depresyon ve kaygıyı iyileştirmeye yardımcı olduğu tespit edildi. Çalışmada  ayrıca huzursuz bağırsak sendromu sorunu yaşayan katılımcıların kafein, alkol ve rafine şekeri kesmeleri de tavsiye edilmiştir. 

Önerilen İçerik; Kimyon Faydaları Nelerdir? Kimyon Ne İşe Yarar?

Psikolojik Kabızlık İçin Evde Yapılabilecekler 

Pakistanlı klinik ve bütünsel bir beslenme uzmanı Maya Eid   “Stres ve kaygı, kortizol , adrenalin ve serotonin gibi hormonların seviyesini yükseltir” diyor. Bağırsak, bu hormonlara sulu dışkı, mide bulantısı veya kabızlık gibi fiziksel semptomlar üreterek yanıt verir diye ekliyor. Uzmanlar ayrıca vücudunuzun ürettiği bir kimyasal olan serotonin seviyelerinin, ruh halinizi etkilemekle birlikte bağırsaklarınızın hareketinde de rol oynadığını düşünüyor.  Serotonin, özellikle huzursuz bağırsak sendromu  hakkında konuşurken önemlidir.

Eid, “Serotonin bir nörotransmitter ve peristaltik reflekste (gıdaları gastrointestinal kanaldan hareket ettiren) yer alan bir hormondur” diyor. Yüksek kaygı sırasında, bağırsaklarımızdaki serotonin miktarı artar ve tüm kolonunuzda spazmların oluşmasına neden olabilir. Bu spazmlar, beklenmedik bağırsak hareketlerine neden olmak için yeterlidir. Stres hormonlarına ek olarak, bu anlarda sürekli tuvaletin gelmesi de  sinir sistemi ile bağlantılı olabilir.

huzursuz bağırsak sendromu
huzursuz bağırsak sendromu

Bu, özellikle vücuttaki en uzun kraniyal sinir olan vagus siniri etkilendiği durumlarda geçerlidir . Vagus siniri, sindirim sistemi ve organlardan beyne ve tam tersi yönde geniş bir sinyal yelpazesi taşır. Eid, ” Vagus sinirindeki işlev bozuklukları, bağırsak hareketliliğini artırabilen nörotransmitter dengesizliklerinden kaygıya neden olabilir” vurgusunu yapıyor. 

Tuvalete gitmeniz gerektiğini hissediyosanız kendinizi kasmayın ve tuvalete gidin.  İshal durumudna bağırsaklarınızı sakinleştirmeye yardımcı olması için ishal önleyici olarak bilinen nişasta ve haşlanmış patates gibi seçenekleri deneyin ve son olarak mümkün olduğunca rahatlamaya çalışın, bunu söylemek yapmaktan daha kolay olabilir ama mutlaka denemelisiniz. 

Önerilen İçerik; Diyet Yapmak Stres Hormonlarını Etkiler mi? Stres Hormonları Nelerdir?

“Derin bir nefes almak ya da nefes egzersizi yapmak,  yürüyüşe çıkmak ve sizi strese sokan o ortamın dışına çıkmak, huzursuz bağırsak sendromu konusunda size yardımcı olabilir.  

Stres bağırsaklarınızı bozabilir ve kaslarınızı gerginleştirebilir. Bu, kabızlığınızı daha da kötüleştirebilir. Ve beyniniz stres zamanlarında yüksek alarmdadır, bu nedenle mide rahatsızlığının daha fazla farkında olursunuz. Duygularınızı daha dengeli tutmak için kendiniz kolaylıkla bazı şeyler yapabilirsiniz:

Aktif olun; Yürüyüşe çıkın, yüzün, bisiklete binin, dans edin. zevk aldığınız her türlü aktivitede bulunun. Egzersiz, stresi atmanıza ve daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca bağırsak hareketlerinize de yardımcı olabilir.

Sorunlarınızı konuşun;  Arkadaşlarınızla veya aile üyelerinizle hayatınızda neler olup bittiği hakkında hatta huzursuz bağırsak sendromu hakkında konuşun. Sosyal bağlarınız ne kadar güçlüyse o kadar iyidir.

Hobiler edinin; Bahçe işleri, parkta yürüyüş veya sanat eserleri gibi size hitap eden aktiviteler bulun. Hobilerinize zaman ayırın. Hobiler huzurlu  bir hayatın önemli bir parçası.

Farkındalığınızı yükseltin; Meditasyon, yoga ve dua etmek gibi aktiviteler stresinizi hafifletmeye yardımcı olabilir. Meditasyon, günde birkaç kez birkaç dakikalığına dikkatinizi bir şeye (nefesiniz veya sizin için anlamlı bir kelime gibi) vererek herkesin yapabileceği bir şeydir ve huzursuz bağırsak sendromu için birebirdir.

Önerilen İçerik; Popüler Beslenmede Kullanılan 7 Farklı Diyet

Sağlıklı Bağırsak İçin Kürler 

huzursuz bağırsak sendromu
huzursuz bağırsak sendromu

Bu kısımda huzursuz bağırsak sendromu yaşayan kişilere özel önerilerimiz var; 

  • Yüksek lifli gıdalar: Lif, bağırsak bakterilerinizi besler
  • Renkli meyve ve sebzeler: Çeşitli fitokimyasallar, bağırsak sağlığı için önemli olan çeşitli bir mikrobiyom oluşturur.
  • Prebiyotik gıdalar: Muz, sarımsak, soğan ve nohut gibi gıdalar, faydalı bakterilerinizi besleyen özel liflerle doludur.
  • Lahana turşusu: Fermantasyon yoluyla canlı bakterileri kolayca düzeltmenizi sağlar. 
  • Kimchi: Kore yapımı bu ürün lahana turşusunun ikizi, yani aynı zamanda bağırsak sağlığınızı desteklemeye yardımcı olan faydalı sağlıklı bakterilerle doludur. 
  • Miso: Çeşitli yemeklerde kullanılabilen fermente edilmiş soya fasulyesinin yanı sıra ilave K ve B12 vitamini içerir ve huzursuz bağırsak sendromu için birebirdir. 
  • Kefir: Sindirime yardımcı olmak gibi canlı bakteri dolu faydaları ile popüler bu içeceği günde bir bardak tüketin. 
  • Yüksek polifenollü yiyecekler: Siyah pirinç ve kara dut gibi yiyecekler, bağırsak bakterilerinizi beslemeye yardımcı olur ve antioksidanları yüksektir.
  • Probiyotik takviyeleri: Diyetinizden ihtiyacınız olan her şeyi almakta zorlanıyorsanız, probiyotik takviyeleri yardımcı olabilir ve huzursuz bağırsak sendromu sorununa iyi gelebilir. 
  • Stres seviyenizi düşürün. Kronik yüksek stres seviyeleri, bağırsaklarınız da dahil olmak üzere tüm vücudunuz için zordur. 
  • Yeterli uyku alın.
  • Yavaş ve bol bol çiğneyerek yemek yemeye özen gösterin. ye. …
  • Bol su için.  Gıdalara olan  intolerans durumunuzu kontrol edin çünkü bu da huzursuz bağırsak sendromu yaşamanıza neden oluyor olabilir. 

Önerilen İçerik; Otoimmün Hastalıklar ve Stres Arasındaki İlişki: Stresi Yenmenin Yolları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu