Gezi

Gemi Adamı Nedir? Ne İş Yapar?

Gemi adamı, aslında çok geniş kapsamlı bir kavramdır. Gemide çalışan herkese gemi adamı denmektedir. Yani bir kaptan da bir vardiya zabiti de gemi adamıdır. Bu nedenle gemi adamı olmak isteyenlerin bu konuyu araştırması, ne olmak istediğine karar vermesi gerekir. Üst düzey gemi adamı olmak için üniversitede ilgili bölüm okumak şarttır. Ancak daha alt kademe gemi adamı olmak için böyle bir eğitim şartı yoktur. Eğer bir kişi üst düzey gemi adamı olmak istiyorsa buna önceden karar verip ilgili bölümü okumalıdır.

Gemi Adamı Personeli Nasıl Olunur?

Bir gemide çalışan çok fazla kişi vardır ve bunların hepsine gemi adamı denir. Gemide çalışmak için öncelikle hangi meslek yapılacağına karar vermek gerekir. Bir gemide çalışan meslekler şunlardır:

  • Kaptan,
  • Makine zabiti,
  • Gemi elektroniği ve haberleşme zabiti,
  • Güverte zabiti.

Gemide çalışan tüm bu mesleklerden biri seçildikten sonra ilgili eğitimler alınmalıdır. Bir gemide çalışmak için öncelikle gereken şey, gemi adamı belgesidir. Bu belge sayesinde gemilerde çalışmak mümkün olur. Bu belge sadece yetkili kurumlar tarafından verilir. Yetkili olmayan kurumlardan alınan belgeler sahtedir. Bu konuda pek çok dolandırıcı vardır.

"<yoastmark

Gemi Adamı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Üst düzey gemi adamı olmak için üniversite okumak gerekir. Kaptanlık yapmak için de denizcilik ile ilgili olan bölümü bitirmek gerekir. Üniversite diplomasını aldıktan sonra staj yapılır, ardından da kaptanlık için olan sınava girilir. Olumlu sınav sonucunda kaptan olarak gemilerde çalışmaya hak kazanılır.

  • Kaptan olmak için okunması gereken bölüm: Deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği

Kaptan Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Gemideki en önemli gemi adamı kaptandır. Denizde çalışmak isteyen pek çok kişi de kaptan olmak için çabalar. Ancak çok sevilen bu mesleğe sahip olmak kolay değildir. Bu nedenle kaptan olmak için büyük bir azme sahip olmak gerekir. Kaptanlık için gerekenler,

  • Deniz ulaştırma ve işletme bölümü okumak,
  • Staj yapmak,
  • Gemi adamları yeterlilik sınavını geçmek,
  • Kaptanlığın gerektirdiği fiziksel ve ruhsal yeterliliğe sahip olmak,
  • Liderlik vasfı taşımak,
  • Stresli zamanlarda hızlı karar alabilmek.
kaptanların görevleri nelerdir?
kaptanların görevleri nelerdir?

Kaptanların Görevleri Nelerdir?

Kaptanlar, bir gemiyi yönetmek gibi sorumluluklar taşır. Üst düzey gemi adamı olan kaptanların taşıdığı sorumluluklar ve görevler şunlardır,

  1. Deniz araçlarını yönetmek,
  2. Derinlik bulucu, şamandıra, telsiz gibi araçları kullanmak,
  3. Navigasyonu hava koşullarına göre ayarlamak,
  4. Geminin ve ekipmanların denetimini yapmak,
  5. Güzergaha karar vermektir.

Gemi Adamı Ne Kadar Maaş Alır?

Denizcilerin maaşları rotadan rotaya, deneyimden deneyime veya eğitime göre değişir. En yüksek maaş alan gemi adamı kaptandır. Kaptan maaşları da eğitime ve deneyime göre değişir. Ayrıca maaşı belirleyen en önemli unsurlardan biri rotadır. Çok daha uzun ve zorlu rotalarda denizciler daha yüksek maaş alır.

  • Kaptan maaşı: Kaptanların maaşı 1.000 dolardan 6.000 dolara kadar değişir. En düşük kaptan maaşı 12.700 TL’dir.
  • Usta Gemi Adamı: İşinde uzman, deneyimli gemicilerin maaşı ortalama 700 dolardır. Bu maaş firmadan firmaya değişir.

Gemi Adamı Cüzdanı Nedir?

Liman cüzdanı olarak bilinen gemi adamı cüzdanı, gemicilerin pasaportudur. Bu belgenin uluslararası geçerliliği vardır. Bu belgeyi almak isteyen bir kişi yetkili bir kurumda kursa gitmek ve gerekli eğitimi almak zorundadır. Gemide çalışmak isteyenler gemi adamı belgesi alırken girdikleri eğitimler ve sınavlar sonucu bu cüzdanı almaya da hak kazanırlar. Böylece gemi adamı olmak için gerekli olan bütün belgelere sahip olurlar.

İlginizi Çekebilir: Müze Kart Başvurusu

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu