Gezi

Pamukkale Travertenleri Nasıl Oluşmuştur?

Pamukkale Travertenleri, UNESCO Dünya mirasları listesine girmeyi başaran 18 doğal güzelliklerden birisidir. Bir diğer ismi ‘Beyaz Cennet’ ile bilinen bu doğa harikası, neredeyse bin yıldır kaplıca hizmeti vermektedir. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapan Pamukkale Travertenleri, neredeyse 3 kilometre kadar uzunluğunda, 50 metre kadar yüksekliğinde ve 250-600 metre kadar genişliğe sahip bir doğa harikasıdır.

Travertenler, yapay ve doğal nedenlerden dolayı yaşanan kimyasal reaksiyon sonucunda çökelme ile oluşan kayalardan biridir. Denizli’nin Pamukkale’sinde bulunan travertenlerin oluşumuna sıcak kaynak suları neden olmuştur.

İlginizi Çekebilir: Türkiye’de Bungee Jumping Yapabileceğiniz 9 Yer

1. Traverten Nedir?

Travertenler, kalsiyum karbonat (CaCO3) bileşiminde bulunan kimyasal tortul kayaçtır. Yer altı sularının içinde bulunan kalsiyum karbonatın belirli koşullar altında çökmesi sonucu meydana gelir. Bu çökelme zamanla yumuşak hatlara sahip olan travertenleri meydana getirir. Buharlaşma, suyun içerdiği karbondioksit (CO2) miktarının azalması, suyun üzerindeki basıncın azalması gibi koşullar kalsiyum karbonatın çökelmesine neden olur.

Traverten, özellikle kaplıcalar tarafından biriken bir kalker biçimidir. Çoğunlukla lifli veya konsantrik bir görünüme sahiptir. Beyaz, ten rengi, krem rengi ve hatta paslı çeşitleri de bulunmaktadır. Genellikle bir kaplıca ağzında veya kireçtaşı mağarasında kalsiyum karbonatın hızlı çökeltilmesi işlemi ile meydana gelir.

Pamukkale’de bulunan travertenlerin oluşum nedenlerinden birisi de sıcak kaynak sularıdır. Bu tür kaynak suları, Antik dönemlerden bugüne kadar kullanılmaktadır. Kanal ile travertenlerin başına gelen kaynak suları daha sonra da kat kat dökülerek yeniden kaynağa karışmaktadır. Travertenler, zamanla katılaşan bir yapıya sahip oldukları için çok fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapması dokusuna zarar vermektedir.

traverten nedir?
traverten nedir?

2. Pamukkale Travertenleri Nasıl Meydana Gelmiştir?

Denizli’de bulunan ve görenleri kendine hayran bırakan travertenler, Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren 18 özel ve doğal güzellikten birisi olma özelliğini taşımaktadır. “Beyaz Cennet” ismi ile de bilinen bu doğa harikasının yaklaşık neredeyse 1000 yıl boyunca kaplıca tarzı hizmet verdiği bilinmektedir. Pamukkale Travertenlerinin meydana gelişi, termal sulardan yani sıcak su kaynaklarından kaynaklanmaktadır. Bölgede 33-100 derece sıcaklık aralığında yaklaşık olarak 17 adet termal su bulunmaktadır.

Termal su, kaynağından çıktıktan sonra travertenlerin bulunduğu bölgeye kadar ilerler. Kaynak suyu oluşan travertenlerin katlarında çökelmeye neden olur. Suyun içinde bulunan bol miktardaki kalsiyum hidrokarbonat kaynaktan çıktıktan sonra oksijen ile temas etmesi sonucu çözülmeye başlar. Temas sırasında karbonmonoksit ve karbondioksit buharlaşırken geriye kalan kalsiyum karbonat ise çökerek zaman içinde kaya formunu oluşturmasını sağlar.

"<yoastmark

3. Pamukkale Travertenleri Giriş Ücreti Ne Kadar?

Pamukkale Ören Yeri giriş ücreti 2022 dönemi için 110 TL olarak açıklanmıştır. Bu ücret karşılığında ise travertenler, Hierapolis Antik Kenti ve Hierapolis Arkeoloji Müzesi dolaşıma açık hale gelir.
2022 yılından önce neredeyse 12 TL karşılığında gezilebilen, Hierapolis Ören Yeri Müzesi olarak da bilinen Hierapolis Arkeoloji Müzesi, Pamukkale Ören Yeri Müzesi bileti sayesinde ücretsiz dolaşım hakkı sağlanır.
Öğretmen, 18 yaş ve altındaki öğrencileri; sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik gibi alan ile ilgili bölümlerinde öğrenim gören üniversite öğrencileri ve 65 yaş üstü ziyaretçilerden herhangi bir giriş ücreti alınması söz konusu değildir.
Müze kartı bu gezi mekanında da geçerlidir. Müze kartına sahip olarak hem Pamukkale Ören Yeri’ni gezebilirsiniz. Hem de TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne bağlı olan 300’den fazla müze ve ören yerini bir yıl boyunca sınırsız bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

"<yoastmark

4. Pamukkale Travertenleri Ne Zaman Ücretsiz Olur?

1988 yılında UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi’ne alınan ve neredeyse her yıl 2 milyonu aşkın ziyaretçiyi misafir eden Pamukkale Ören Yeri; muhteşem travertenler, Hierapolis Antik Kenti ve Hierapolis Ören Yeri Müzesi (Arkeoloji Müzesi) ile oluşur.

Görenleri kendine hayran bırakan beyaz cennet Pamukkale Travertenleri, rengini içindeki termal sulardan ve bu sulardaki minerallerden alır. Bu termal sular yüzeye çıkıp, oksijenle temas etmesinden sonra sudaki bazı minerallerin uçması sonucu geriye sadece kalsiyum karbonat kalır. Bu maddenin zamanla çökmesi ve sertleşmesi ile travertenler meydana gelir. Rengine ve şekline hayran bırakan Pamukkale Travertenlerine giriş sadece müze kart sahibi olduğunuz taktirde ücretsiz olur. Ayriyeten 18 yaş ve altı öğrencilere, öğretmenlere ve 65 yaş üstü ziyaretçilere de Pamukkale Travertenleri her zaman ücretsizdir.

İlginizi Çekebilir: Müze Kart Başvurusu

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu