Bilgi

Fason Sabun Nasıl Üretilir? Fason Sabun Nerede Yaptırılır? Doğal Sabun Nasıl Yapılır?

Doğal sabun üretimi uzmanlık gerektiren bir alandır. Doğal, bitkisel ve aromalı çeşitleri bulunmaktadır. Evimizde kullandığımız sabun ve benzer temizlik ürünlerinin içerisinde pek çok kimyasal madde yer alır. Bu da zamanla cildimiz başta olmak üzere beden sağlığına da zarar verir. Bu sebepten ötürü doğal sabun üretimi gün geçtikçe artış göstermektedir.

Doğal Fason Sabun Üretimi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Doğal sabun üretimi yapabilmek için birtakım yetki ve belgelere sahip olabilmeniz gerekir. Günümüzde artış gösteren doğal sabun üretimi, dikkat ve bilgi gerektiren bir sektördür. Her şeyden önce doğal sabun imalatı yapmak için bir şirket ve markanızın bulunması gerekir. Ürün Takip Sistemi’ne kaydınızın bulunması da aranan şartlar arasındadır. Fakat bu sistemi kullanabilmek ve sisteme giriş yapabilmek için elektronik imzanızın bulunması gerekir.

Marka Tescili mecburi değildir ancak marka tescilinizin olması durumunda sizden başka hiç kimse ya da hiçbir marka sizin markanızda sabun üretimi yapamayacaktır. Kısaca markanızı korumak adına Marka Tescili almanızda fayda var.

Doğal sabun üretimi yapacağınız zaman şirketinizde teknik personel çalıştırmalısınız. Teknik personel bir eczacı ya da kimyager olabilir. Eğer çalıştıracağınız personel kimyager ise sektörde en az 2 yıllık deneyimi olması gerekir. Eğer eczacı ise yalnızca fakülteden mezun olmuş olması yeterlidir. Tuttuğunuz sorumlu personel ortalama her ay 1 gün şirkette çalışıyor gözükmek zorundadır. Sorumlu teknik eleman fiyatları ise çalışacak personel sayısı ve mesleğine göre 1500 TL ile 5000 TL arasındadır.

Fason Sabun Üretim İzni Nereden Alınır?

Sabun üretim izni nereden alınır sorusu sıklıkla merak edilir. Tarım Bakanlığı mı yoksa Sağlık Bakanlığı mı sabun üretim izni vermektedir? Sabun, bir kozmetik ürün olduğu için üretim izninin Sağlık Bakanlığı tarafından alınması gerekir. Aynı şekilde fason sabun üretimi de Sağlık Bakanlığı’ndan izin alarak yapılmalıdır.

Evde Fason Sabun Üretim İzni Nasıl Alınır?

Evde sabun üretimi daha kapsamlı bir konudur. Öncelikle bunun için gerekli sertifikaya sahip olmanız gerekir. Tüm evraklar hazır olunca üretim izninin Sağlık Bakanlığı tarafından alınması gerekir.

Kendi Markamla Fason Sabun Üretebilir miyim?

Fason sabun imalatı yapacak olay kişilerin en çok merak ettiği konu da kendi markaları ile fason sabun üretimi yapıp yapamayacaklarıdır. Eğer bir işletmeniz ya da şirketiniz varsa yasal olarak vergi mükellefi iseniz kendi markanız ile fason sabun üretimi yapabilirsiniz. Fakat fason sabun üretimi yapmak için birtakım bürokratik işlemlere tabii tutulmanız gerekir.

Her şeyden önce kendi adınıza bir şirketinizin olması yani vergi mükellefi olmanız gerekir. Sabun üreticisi ile aranızda bir fason sözleşmesinin olması gerekir. Yapacağınız anlaşmada üreteceğiniz ürünlerin listesi, formülleri, fiyatları ve ödeme-iade şartlarının da olması gerekir.

Fason Sabun Üretiminde Kimyager Zorunlu mu?

Fason doğal sabun üretiminde yukarıda bahsedildiği gibi işletmenizde bir kimyager ya da eczacı bulunması gerekir.

Fason Sabun Üretiminde Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Doğal sabun üretimi gibi fason sabun üretimi konusunda da bazı kriterlere dikkat etmeniz gerekir. Dikkat edilecek en önemli unsur fason sabun üretimi yapacak firmanın gerekli şartları taşıması gerekmektedir. Emin olmak için üretim yapacak kişi ya da şirketin sabun üretiminde kullanacağı malzeme ve etken maddelerin listesini mutlaka istemelisiniz.

Güvenilir üretici olmasına dikkat etmeniz de oldukça önemlidir. Hem maliyet açısından hem de gerekli izinlerin alınması bakımından üretim aşamasında güven vermelidir.

aromatik sabun üretimi nasıl yapılır?
aromatik sabun üretimi nasıl yapılır?

Aromatik Fason Sabun Üretimi Nasıl Yapılır?

Aromatik fason sabun üretimi için farklı üretim teknikleri vardır. Genel olarak sıcak yöntem veya diğer adıyla kaynatma yöntemi kullanılır. Bunun yanı sıra soğuk yöntem ya da soğuk proses de kullanılan teknikler arasındadır. Sıcak yöntemde sabunun üretileceği kazanın içine yağ ve alkali konulur. Talebe göre kullanılacak aroma da eklenir. Hindistan cevizi ve zeytinyağı buna örnek gösterilebilir.

Sonrasında kimyasal sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit eklenir. Ardından ısıtılma ve karıştırma aşamasına geçilir. Çözelti reaksiyonun oluşumu ile birlikte sabun üretimi başlamış olur. Bu aşamaya ise ‘’sabunlaşma’’ ismi verilir. Sabunlaşma aşamasından sonra elde edilen sabun kurutulur. Ancak bu aşamada fazla alkali sabundan uzaklaştırılır ve sabun kuruyana kadar alkalinin sabundan uzaklaşması beklenir. Sabun tam manası ile kurumadan önce içerisine aroma eklenir ve kalıplara dökülür.

Soğuk yöntemde ise ısı etkisi ile reaksiyon hızlandırılmadığı için sabunlaşma aşaması daha yavaş sürer. Bu yöntemde de yağ bir kaba dökülür ve üzerine tercih edilen alkali eklenir. Bu karışım ara vermeden karıştırılarak yoğun kıvamlı bir sıvı elde edilir. Bu aşamada talep edilen aroma eklenebilir. Sonrasında elde edilen karışım kalıplara dökülerek sabunlaşması beklenir. Bu süreç ortalama 1-2 gün içerisinde tamamlanır. Sabunun doğal halinde kuruması için 1 ila 1 buçuk aylık bir süre gerekir.

Sabun Yapımında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Sabun yapımında birtakım malzemeler kullanılır. Kullanılan malzemeler arasında sabun hammaddesi ve yağ yer alır. Yağ olarak zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı ve kakao yağı gibi bitkisel yağlar kullanılır. Uçucu yağlar ile sabun imalatı da mümkündür. Alkali olarak ise sodyum hidroksit veya potasyum hidroksit kullanılabilir.

Sabun Yapmak İçin Malzeme Nereden Alınır?

İnternet üzerinden ya da güvenilir markalardan doğal sabun yapım malzemesi temin edebilirsiniz. Firmanın güvenilir olduğuna ve gerekli yetki belgesini taşıdığına dikkat etmelisiniz.

Sabun Yapımında Kostik Zararlı mıdır?

Sabun yapımında kullanılan kostik, sabunlaşma oranını etkiler. Kullandığınız yağ ne olursa olsun kostik sabunlaşma süreci için gerekli ortamı hazırlamaktadır. Doğru dozlarda kullanılırsa hiçbir zararı yoktur. Sabunlaşma işlemi tamamlandığında son üründe kostik bulunmaz.

Sabun Yapımında Kostik Yerine Ne Kullanılır?

Doğal sabun yapımında kimyasal bir madde olan kostik yerine kül kullanılabilir. Zeytinyağı gibi bitkisel yağlar ile birlikte kostik yerine kül kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Doğal Sabun Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Doğal sabun satın alırken öncelikle içeriğine dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte gerekli izinlerin alınmış olmasına ve firmanın ilaçsız sabun üretimi yaptığına emin olmalısınız. Eğer doğal sabun satışı yapan güvenilir bir firma arıyorsanız özel sabun üretimi yapan İlaçsız Market’i tavsiye edebiliriz. Buradan farklı aromalara sahip doğal sabunları güvenle temin edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Organik Sabun Yaparak Para Kazanmak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu