Majör Depresyon Nedir?
Depresyon çeşitlerinden biri olan majör depresyon, kişilerin güncel hayatını ve sosyal çevresini etkileyen ciddi bir psikolojik rahatsızlık olarak tanımlanmaktadır. Belirtileri her bireyde farklı olsa da uzmanlar genellikle majör depresyonu, konsantrasyon bozukluğu, üzüntü, umutsuzluk ve çaresizlik gibi duygu bozuklukları ile tanır. Her yaştan insanda görülebilen depresyon, kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülmektedir. Depresyonda olan bireyin ailesi ve çevresi ile ilişkilerini etkileyen etkenler vardır. Bu etkenler tedavi edilmediği sürece ciddi sorunlara neden olarak hastalığın ileri seviyelere taşınmasını sağlar.
Depresyon; duygusal, zihinsel, davranışsal ve bedensel belirtiler olarak insan vücudunda kendini gösterir. Depresyonun en belirgin belirtisi ise ruh halinde meydana gelen çökkünlük. Depresyona girmiş olan birey genellikle mutsuz, karamsar ve ümitsiz hislerle doludur. Kendini sürekli olarak üzüntülü ve yalnız hisseder. Kendi benliğine ve çevresine karşı ilgisi zamanla azalmaya başlar. Birey sebepsizce hiçbir durum yaşanmasa bile ağlar. Kötü yorumları sürekli üzerine alınır. Yoğun suçluluk hissine kapılabilir. Bazen de bu bitkin ruh haline gergin, huzursuz, telaş ve şüpheci gibi belirtiler eklenir. Birey bazı zamanlarda sebepsiz yere hırçınlaşarak aşırı öfkeli bir ruh haline bürünür.
İlginizi Çekebilir: Depresyon Nedir?
Majör Depresyon Nedir?
Bu depresyon çeşidi, en az 2 hafta boyunca süren bir rahatsızlıktır. Bitkin ruh hali, ilgili davranılan herhangi bir duruma karşılık ilgisizlik yanı sıra kısa sürede ve hızlı bir şekilde oluşmuş vücut ağırlığı değişimleri (iştahsızlık, kilo alma, kilo verme), uyku alışkanlığında dengesizleşme (uyuyamam veya çok uyuma, uyku sürekliliğinde ve kalitesinde azalma), enerji kaybı veya halsizlik, değersiz, önemsiz hissetme veya suçluluk duygusu, bir olay veya durum karşısında yoğunlaşamama veya dikkatini toplayamama, kararsızlık, sürekli bir şekilde ölüm düşünceleri ile kendini belli eder. Tüm bu durumlar ile birlikte mesleki ve sosyal alanlarda ilgisizlikten dolayı yetersizleşme ve sosyal ilişkilerde alınganlık ve karamsızlıktan dolayı oluşan bozulmalar söz konusu olur.
Majör Depresyonun Görülme Riski Kimlerde Daha Fazladır?
Majör Depresyon ile Nasıl Başa Çıkılır?
Bu depresyon çeşidinden kurtulmak için yapılacak öncelikli durumlardan ilki günlük faaliyetleri arttırmaktır. Günlük faaliyetleri arttırarak hayatta olduğundan daha aktif olmak, herhangi bir durum ile uğraşmak, hüzün ve üzüntü içeren düşünceleri bireyin zihninden uzaklaştırmasına yardımcı olur. Kişi sosyal yaşantısında olduğundan daha aktif olmaya başlaması sonucunda daha fazlasını da başarabileceğini görecektir. Olduğundan daha açık ve berrak düşünmeye başlayacaktır. Birey, iş hayatında, arkadaşlık ve ikili ilişkilerde aktif olması durumunda çevresi ile var olan ilişkilerini de yükseltir.
Zamanı daha iyi kullanmak için plan yapmak oldukça önemli bir detaydır. Yapılması planlanan işleri kaydetmek bu depresyon çeşidi için yararlı bir durumdur. Plan yapan birey depresyonun getirdiği karasızlık durumunu ortadan kaldırır. Plan yapmak bireyin çevreye ve bazı durumlara karşı yeniden hakim olmayı sağlar.
Bu depresyon çeşidine yol açan önemli bir diğer neden ise “düşünce hataları” olarak ifade edilen düşünce biçimi, yani olayları değerlendirme durumudur. Düşünce hataları; ‘-meli, -malı’ şeklinde düşünme, abartma, ‘ya hep ya hiç’ şeklinde düşünme, etiketleme ve kişiselleştirme yapmadır.
Majör Depresyon Tedavisi Nasıl Olur?
Terapi yöntemi ile tedavide hedeflenen durum; danışana kendisi ile ilgili veya yaşama dair var olan olumsuz düşüncelerin farkına varabilmesini sağlamaktır. Bireyin benliğinde uyumu bozan düşüncelerin yerine daha sağlıklı bir algılayış, düşünce ve becerilerin kazanılması öncelikli olarak belirlenmelidir. Bu depresyon çeşidinin tedavisinin sonuçlarında oldukça yüz güldürücü, olumlu olduğu birçok uzman tarafından bilinmektedir.
2 Yorum