Bir Claude Monet Eseri: Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede
Türkçeye geçmiş hali ile Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede ya da orijinal ismiyle Femme au Jardin (İngilizcedeki ismi ise Jeanne-Marguerite Lecadre in the Garden) , Claude Monet tarafından yapılmıştır.
İzlenimciliğin ustalarından biri olan Claude Monet, Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede tablosunu 1866 yılında 26 yaşında genç bir insanken yapmaya başlamıştır. Claude Monet, Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede tablosunu 1867 yılında tamamlamıştır.
Claude Monet, 14 Kasım 1840’da Paris’te doğmuş empresyonist bir ressamdır. Claude Monet, Oscar-Claude Monet veya Claude Oscar Monet olarak da bilinir. Ünlü Fransız ressam Claude Monet, 5 Aralık 1926’da Fransa’nın Eure ilinde bulunan Giverny’de vefat etmiştir.
Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede tablosunun tarzı, Claude Monet’in bu eserinden daha sonra alkışlanmış olduğu tipik izlenimci akımının aksine oldukça düzenli ve ayrıntılı bir tarzdır.
Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede, şu anda Rusya’nın St. Petersburg kentindeki Hermitage Müzesindeki koleksiyona aittir.
Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede Tablosunun Hikayesi
Resimde yer alan kadın, Claude Monet’in hali vakti yerindeki kuzeni Paul-Eugene Lecadre’nin genç karısı olan Jeanne-Marguerite Lecadre’dir. Lecadre çifti Sainte-Adresse’deki Le Coteau isimlı kır evinde yaşamışlardır. Cladue Monet 1866 yazında Lecadre çiftinin Le Coteau isimli kır evine yerleşmiştir. Claude Monet, Lecadre çiftinin malikanesinin bahçesinde günün modasına göre giyinmiş bir kadın olan Jeanne-Marguerite Lecadre’ye poz verdirerek bu tabloyu çizmiştir.
Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede Tablosunun Detayları
Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede tablosu, ışık ve renk arasındaki ilişkinin iyi bir örneğidir. Fransız izlenimciliği söz konusu olduğunda Claude Monet, zamanının en iyisi olarak kabul edilir.
Siyah ve sessiz tonlardan vazgeçen Claude Monet, Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede tablosu ile gölgeleri ve temsil edilen nesnenin yerel tonlarını uyumlu bir renge dönüştürmüştür.
Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede tablosu, yeşil yapraklar ve mavi gökyüzünün arka planı ile birlikte hafif soluk mavi bir renk almıştır. Claude Monet’in bu tablosu için kullandığı teknik gölgeleri, renkli ışıkları ve yeşilliklere nüfuz eden güneş lekelerini boyamayı içermektedir. Ayrıca Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede tablosu arka planda parlayan düşük kontrastlı yansımaları da içermektedir.
Empresyonist Claude Monet, Jeanne-Marguerite Lecadre’yi tuvalin en sol köşesinde ön planda konumlandırarak alışılmadık bir kompozisyon yaratmıştır. Claude Monet, bir şemsiye altında korunan Jeanne-Marguerite Lecadre’nin beyaz elbisesini vurgulamak için yumuşak sarı rengini ve gölge için de mavi rengi kullanmıştır.
Jeanne-Marguerite Lecadre’nin yalnız silüeti tabloya yalnızlık ve hüzün havasında bir görüntü vermiştir. Jeanne-Marguerite Lecadre’nin elbisesi, parlaklığı ile aydınlık alanı dengelemekte ve ışık ile rengin karşılıklı ilişkisinin gösterilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede tablosunda kırmızı çiçekli bir yama üzerindeki tablonun ortasında duran ön planda bulunan beyaz çiçekli çiçek açan bir ağaç bulunmaktadır. Güneş ışığı yeşil çimenlerin üzerinde çapraz bir gölge oluşturmuştur.
Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede Tablosu Hakkındaki 3 İlginç Bilgi
1. X Işını Analizi
X ışını analizi sayesinde Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede tablosunun resim yapılmış olan bir tablonun üzerine yapılmış bir eser olduğunu ortaya çıkarmıştır. [1]
2. Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede Tablosunun Büyüklüğü
Kullandığı tuvalin boyutu o kadar büyüktü ki Claude Monet, tüm tabloyu tek bir bakış açısından görebileceği şekildeyken üst kısmı boyayabilmek için tuvalin alt tarafını indirdiği bir hendek kazmak zorunda kaldı.
3. Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede Tablosu Yargıçlar Tarafından Reddedildi
Claude Monet, Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede tablosunu 1867’de düzenlenen muhafazakar (The Salon) Salon Sergisinde sergilenmek üzere tasarlamıştı. Salon sergileri o zamanlar büyük bir olaydı. Salon sergisi sayesinde birçok ressam ün kazanmıştı. Genç ressamların hünerlerini sergilemeleri için harika bir platformdu. Claude Monet gibi genç bir ressam için de ün kazanabileceği bir şanstı.
Ancak Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede tablosu, Claude Monet’in ağır fırça darbeleri nedeniyle reddedildi. Yargıçlar, gruptaki figürlerle ilgili olarak resmin birbirleriyle bir ilişki unsurundan yoksun olduğundan ve o sırada belirlenen akademik sanatın geleneksel kurallarının çoğunu da çiğnediği için tablonun sergilenmemesi kararına vardı.
O dönemde akademik sanata saygısı olmayan Claude Monet, Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede tablosunun reddedilmesine şaşırmadı. Claude Monet o dönemde kendini güneş ışığını açık hava ressamlığıyla bağdaştırmaya adamıştı.
1873’ün sonlarına doğru Claude Monet; Pierre-Auguste Renoir, Camille Pissarro ve Alfred Sisley ile çalışmalarını bağımsız olarak sergileyecekleri Anonymous Ressamlar, Heykeltıraşlar ve Oymacılar Derneği için ortak oldu.
İlk sergileri Nisan 1874’teydi ve Claude Monet, birçokları üzerinde kalıcı bir izlenim bırakacak çalışmalarını sergileme fırsatını kullandı ve böylece grubun adını Fransız izlenimciliği söz konusu olduğunda sağlamlaştırdı.
İlginizi Çekebilir: İlya Repin’in Dikkat Çeken Tablosu: Korkunç İvan Oğlunu Öldürüyor