BilgiGündem

2022 Çeyiz Parası Nasıl Alınır?

2022 Çeyiz Parası Başvurusu

2022 çeyiz parası, evlenme ödeneği olarak bilinen ve devlet tarafından yapılan maddi destektir. Çeyiz parasından yaralanma şartlarına uyanlar, ikamet ettikleri ilçenin SGK müdürlüğüne başvuru yapmalıdırlar. Başvuru sırasında evrak teslimi gerçekleştirmek ve çeyiz parası başvuru formu doldurmak yeterlidir. Başvuruda gerekli evrakların neler olduğunu ve başvuru şartlarını yazımızın devamından öğrenebilirsiniz.

2022 Çeyiz Parası Başvuru Şartları Neler?

2022 çeyiz parası desteğine başvurmak isteyenler TC vatandaşı olma şartını karşılamadırlar. Diğer yandan çeyiz parası desteğinden sadece kadınlar yararlanabilmektedir. Annesi ve babası hayatta olan, sigortalı şekilde çalışan kadınlar çeyiz parasından yararlanamazlar. Anne ve babasını kaybetmiş, bu duruma bağlı yetim aylığı alan kadınlar, evlenmek kaydı ile çeyiz parası desteğinden yararlanabilirler. Yetim aylığı alan kadınların, aylıkları evlilik ardından kesildiği için devlet tek sefere mahsus çeyiz parası desteğini sunmaktadır.

Diğer bir şart ise başvuru süreci ile ilgilidir. Şartlara göre, 1 Ekim 2008’den önce kamu görevlisi olmuş ve vefat etmiş ebeveyni üzerinden yetim aylığı alanlar, Ankara’da bulunan SGK Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığına başvurmalıdır. Aylık aldığı ebeveyni 1 Ekim 2008’den sonra memur olanlar ise ilçe SGK müdürlüğüne başvuru yapabilirler.

2022 çeyiz parası başvuru belgeleri neler
2022 çeyiz parası başvuru belgeleri neler

2022 Çeyiz Parası Başvuru Belgeleri Neler?

2022 çeyiz parası desteğinden yararlanmak isteyenler, TC kimlik kartı veya nüfus cüzdanı ile başvuru yapmalıdırlar. Başvuru sırasında gerekli olan diğer evraklar:

  • Evlenme cüzdanı,
  • Müracaat yapılan SGK müdürlüğünden veya daire başkanlığından alınmış ve doldurulmuş form,

2022 çeyiz parası başvuru evrakları, SGK’nın ilgili çalışanlarına teslim edildikten sonra müracaat tamamlanır.

2022 Çeyiz Parası Evlendikten Ne Kadar Sonra Ödenir?

2022 çeyiz parası ödeme zamanı, başvurunun yapıldığı tarihten en geç 1,5 ay sonrasıdır. Çeyiz parasından yararlanmak isteyenler evlenme cüzdanları ile birlikte maksimum 5 sene içinde müracaat yapmalıdırlar. 5 sene evlilik süresini aşanlar zaman aşımı sebebi ile başvuru haklarını kaybederler. Müracaat ardından geçen ilk 1,5 ay içinde SGK’nın yoğunluğuna bağlı olarak değişen sürede ödemeler yapılır.

2022 çeyiz parası ne kadar
2022 çeyiz parası ne kadar

2022 Çeyiz Parası Ne Kadar?

2022 çeyiz parası tutarı, daha önce alınan yetim aylığının 12 veya 24 katı kadardır. Ödeme bir kereye mahsus olmak üzere alınır. Çeyiz parası bir kredi değildir. Devlet bu maddi destek için geri ödeme talep etmez. Alınan yetim maaşı 4C sigorta kolu kapsamında ise aylık maaşın 12 katı kadar çeyiz parası alınır. Yetim maaşını 4A veya 4B sigorta kolu kapsamında alanlar, maaşlarının 24 katına kadar çeyiz parası desteği alabilirler.

2022 Çeyiz Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

2022 çeyiz parası desteğine başvuru sağlayan ve sonucun ne olduğunu öğrenmek isteyenler sorgulama işleminden yararlanabilirler. Çeyiz parası başvurusu sonunda olumlu sonuç alınıp alınmadığı, sonuç olumluysa paranın ne zaman hesaba geçeceği hakkında bilgiler sorgulamayla öğrenilir.

Çeyiz parası sorgulama işlemi için ALO 170 telefon hattı aranmalıdır. Aramaya yanıt veren vatandaş temsilcilerine TC kimlik numarası iletilerek, çeyiz parası başvuru sonucu hakkında bilgi kısa sürede alınır.

2022 çeyiz parası hangi bankadan çekilir
2022 çeyiz parası hangi bankadan çekilir

2022 Çeyiz Parası Hangi Bankadan Çekilir?

2022 çeyiz parası başvurusundan olumlu sonuç alanlar, Ziraat Bankası aracılığıyla çeyiz parasını çekebilirler. Başvurudan olumlu sonuç alanlar, Ziraat Bankası şubelerinin gişe bölümünden TC kimlik kartları ile hesap açtırabilirler. Açılan bu hesaba hak kazandıkları çeyiz parası desteği devlet tarafından yatırılır. Ödemeyi almak için kişi bizzat, kimliği ile Ziraat Bankası şubelerinden çekim yapmalıdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu