Tarifler

Ham incir reçeli nasıl yapılır?

Ham incir reçeli nasıl yapılır? Ham incir reçeli yapımı İncir ağacı yaprakları ve incir meyvesi sağlık açısından bir çok faydası bulunan bir meyvedir. Kışlık hazırlıkların vazgeçilmezi olan reçel yapımında da hem yaş incir hem de ham incir reçeli tercih edilebilmektedir. Ham incir reçeli yapımı, diğer reçel yapımlarına göre daha farklı bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle Ege halkının tercih ettiği bir reçel çeşidi olan ham incir reçelini, bazı püf noktalara dikkat ederek diz de evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz.

Ham İncir Reçeli Yapımı ve Püf Noktaları

Ham incir reçeli yapımı diğer reçel türlerine göre biraz daha farklı yapım aşamasından geçmektedir. Bu tarifle ham incir reçeli yapımı konusunda bilgi sahibi olurken evinizde kendi organik reçelinizi de hazırlamış olacaksınız.

Malzemeler:

Yarım kilo ham incir
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 orta boy limonun suyu

Ham incir reçeli nasıl yapılır?

Öncelikle elinizdeki incirleri bol su ile iyice yıkayın. Sert olan sap kısımlarını da bir bıçak yardımıyla kesin. Koparmaya çalışmayın eliniz acır. İncirin kabuğunu soymanıza gerek yoktur. Yuvarlak olan alt kısımlarına küçük bir kesik atmanız yeterlidir. Geniş bir tencereye kaynaması için su koyun. Kaynamaya başlayan suyun içine altını kısmadan kabuklu ham incirleri atın ve haşlayın. Yaklaşık olarak 10 dakika boyunca haşladığınız ham incirleri, bir kevgir yardımıyla çıkararak soğumaya bırakın.

Eğer incirlerin hala acımsı bir tadı varsa bir süre daha haşlamaya devam edin. Haşlanma işlemi bittikten sonra incirlerinizi birkaç kere soğuk sudan geçirin. Tüm incirler soğuduktan sonra hepsini kevgire alın ve sularının süzülmesini bekleyin. Alt kısmına ilk başta attığınız kesik, incirin içine su girmesine sebep olacağından dolayı tek tek incirlerin sularını sıkmanız gerekmektedir. Bu işlem ile incirlerin acılığı gitmiş olacaktır ve reçeliniz de fazla sulu olmayacaktır.

İncirleriniz pişmeye hazır hale geldikten sonra ise öncelik olarak reçeli yapacağınız tencereye şekeri ve suyu koyarak şerbetinizi hazırlayın. Şeker eridikten sonra limon suyunu ilave ederek 10 dakika kadar kaynamaya bırakın. Kaynama işlemi devam ederken incirleri şerbetin içine ilave edin. Kısık ateşte pişireceğiniz reçel, kıvamını alana kadar incirlerin su yüzüne çıkması durumu olacaktır. Bunu engellemek için birkaç kere kevgir ve ya bir kaşıkla bastırarak incirlerin şerbeti iyice emmelerini sağlayın. Reçelinizi yaklaşık olarak 50 dakika kaynattıktan sonra içerisindeki incirler de pişmiş olacaktır. Ham inci reçeli yapımı bu pratikliktedir.

Eğer reçelinizi hemen tüketmeyi düşünmüyorsanız, önceden kaynattığınız cam kavanozlara sıcak haldeyken koyup ağzını sıkıca kapatınız. Kavanozları ters çevirerek vakumlanmasını sağlamalısınız. Eğer vakum işlemi gerçekleşmezse ve kavanozun içinde hava kalırsa ilk açma işleminde basınçla patlama tehlikesi oluşturacaktır. Reçelinizi hemen tüketmeyi düşünüyorsanız soğurduktan sonra kavanozlara alabilirsiniz. Direkt güneş ışığına maruz kalmaması gereken reçelinizi serin bir yerde muhafaza etmeniz gerekmektedir.
Ham incir reçeli yapımı hakkında bilmeniz gerekenler bu şekildedir sahip olduğunuz organik reçelle kahvaltılarınızı süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Ham incir reçeli nasıl yapılır? Ham incir reçeli yapımı hakkında bu yazımızdan sonra önerilen yazılar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu