Sağlık

Kan Kanseri Lösemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Neler?

Kan Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler Neler? Kan Kanseri (Lösemi) Nedir? Lösemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Neler? Lösemi hastalığı halk dilinde kan kanseri olarak adlandırılır. Kemik iliğinde oluşan bu kanser türünde kök hücreleri kontrolsüz biçimde çoğalır ve vücudun diğer bölgelerine yayılır. Kanserli hücreler ilk etapta kemik iliğini ve lenfatik sistemi olumsuz etkiler.

Kan Kanseri Lösemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kan Kanseri Lösemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Müdahale edilmeyen ve tedavisi yapılmayan kan kanseri hastayı ölüme götürür. Olgunlaşmış akyuvarların kontrolsüz artması ile birlikte ortaya çıkar. Hızlı seyir eden kanserlerde belirti kolay tespit edilirken, yavaş ilerleyen kanserlerde belirtiyi tespit etmek zordur. Erken teşhis edilirse tedaviden olumlu sonuç alınabilir. Kimyasallar ve radyasyon gibi durumlar lösemiyi tetikler. Tedavide hastaya hedefe yönelik akıllı ilaçlar verilir. Hastaya özel kök hücre nakilleri yapılır.

Lösemi Çeşitleri Nelerdir?

Birden bire ortaya çıkıp hızlı ilerleyen lösemiye akut lösemi, vücuda sinsice yerleşen ve yavaş gelişen lösemiye kronik lösemi denir. Akut lösemi agresiftir. Çok hızlı bir gelişim ve yayılım gösterir. Tanısı erken konmaz ve tedaviye başlanmazsa hastayı kısa sürede ölüme görülür. Kronik lösemi yavaş ilerler ve uzun süre belirti vermez.

1-AKUT LÖSEMİ: Her 5 kan kanserinden birisi akut lösemidir. Çocuklarda yaygın görülen bu kanser türü hızlı ilerler. Belirtileri kısa sürede belirginleşen bu kanser türünde kök hücreleri kontrolsüz çoğalır. Kanserli hücreler kemik iliğine yapışıp tüm vücuda yayılır. Akut lösemi hastalarında kansızlık görülür.

2-KRONİK LÖSEMİ: Akut lösemiye göre daha yavaş ilerler. Kan hücreleri yapması gereken görevleri yerine getiremez. Anormal bir şekilde çoğalıp vücudu lenfositlere karşı korumasız hale getirir. Kronik lösemi özellikle yaşlılarda 60-70 yaş kesiminden kişilerde görülür.

Kan Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Kan kanseri olan kişilerde kansızlık görülür. Kansızlık sonucunda renk solması, halsizlik, çabuk yorulma gibi durumlar gözlenir. Hasta efor sarf ederken nefes nefese kalır. Bireyin bağışıklık sistemi zayıflar vücudu hastalıklara karşı dirençsiz kalır. Diş eti, burun ve cilt altında kanama ve morarmalar oluşur.

Toplu iğne başı büyüklüğünde solmayan kırmızı döküntüler meydana gelir. Akut lösemi hastaları gece çok sık terler. Cilt rengi soluklaşan hastada halsizlik belirgin olarak görülür. Kan kanseri hastalarında ateşlenme ve enfeksiyon kapma durumları çok sık görülür. Cilt altında kanamalar oluşur. Bu durum kemik ağrılarına neden olur. Burun ve diş eti kanayan hastanın lenf bezleri şişmeye başlar.

lösemi hakkında bilinmesi gerekenler

Kan Kanseri Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Kan kanserinin neden oluştuğu bilim adamları tarafından tam olarak tespit edilememiştir. Kan kanserini tetikleyen durumlar tespit edilmiştir. Viral, genetik ve çevresel faktörler kan kanseri oluşumunda temel etkenlerdir. Radyasyona maruz kalan kişiler, saniyede kullanılan kimyasal ilaçlar, kemoterapi ilaçlarının yan etkisi, down sendromu gibi genetik hastalıklar, virüsler kan kanser oluşumunu tetikler. Hava kirliliği, telefon tablet gibi teknolojik cihazlar, gıda maddelerindeki katkı maddeleri, kimyasallar ve çürümüş gıdalar kan kanserine neden olur.

Kan Kanseri Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bütün kanser tedavilerinde olduğu gibi kan kanseri tedavisinde de erken teşhis önemlidir ve hayat kurtarır. Lösemi kan hücrelerinin gelişmesini olumsuz etkiler. Lösemi olan kişinin hücreleri kontrolsüz biçimde çoğalır. Kontrolsüz çoğalan hücreler normal hücrelere baskı yapar. Lösemi tanısı için hastanın hastalık geçmişi incelemeye alınır. Hastalık ilk aşamada fiziki muayene ile anlaşılmaya çalışılır.

Kan sayımı ve gerekli biyokimyasal incelemeler yapılır. Gerekli durumlarda kalça kemiğinden alınan kemik ilikleri incelenir. Kemik iliği biyopsi yapılarak kemik iliği sıvısı incelemeye alınır. Kan Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler Neler? Kan Kanseri (Lösemi) Nedir? Lösemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Neler? Onlara değindik. Yazımızı Paylaşmayı unutmayınız.

Önerilen İçerik: Mide Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler Neler?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu