Hamilelik Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Gelir? Silik Çizginin 5 Sebebi
Hamilelik testi, hamilelik şüphesi yaşayan kadınların başvurduğu sık yöntemlerden biridir. Bu yöntem gebeliğin olup olmadığını anlamak için bir hekime başvurmadan, evde uygulanabilir. Bu test sonuçlarında karşımıza çıkan durumlardan biri de silik çizgidir.
Hamilelik testinde tek çizgi çıkması testin negatif olduğunu ve gebeliğin olmadığını gösterir. İki çizgi olduğundaysa pozitiftir, gebelik tescillenmiştir. Şaibeli olan ise bir çizgi netken diğerinin silik olduğu durumdur. Beklenilmeyen bu sonuç kadınlarda strese neden olabilmektedir. Silik çizgi, uygulamanın yanlış yapıldığının göstergesidir. Her ne kadar uygulaması kolay bir test olsa da, her testin hassasiyet düzeyleri farklıdır. Bu sebeple uygulama yapılmadan önce uyulması gereken adımlar okunmalı ve titizlikle bu adımlara uyulmalıdır. Hamilelik testinizde silik çizgi çıktıysa testi tekrar yapmanız gerekmektedir. Aynı sorunu tekrar yaşamanız durumunda bir hekime görünmeniz gerekir.
Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız bu yazıya göz atabilirsiniz: İlk Hamilelik ve Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Hamilelik Testinde Silik Çizgi Neden Çıkar?
Hamilelik testleri uygulaması kolay olan, evde uygulanabilen testlerdir. Fakat nadir de olsa sonucunda çizgilerden biri silik çıkabilmektedir. Silik çizgiye sebep olabilecek nedenler:
- Yanlış İdrar Yapımı:
Hamilelik testleri hCG hormonundaki değişikliği tespit ederek gebelik olup olmadığını söyleyen testlerdir. Eğer idrarınızı yanlış yapmışsanız silik çizgi ile karşılaşabilirsiniz. hCG hormonunun düzeyinin anlaşılması için idrarın yoğun ve konsantre olması gerekmektedir. Çok su tükettiyseniz idrarınız seyreleceğinden testin sonucunu öğrenemeyebilirsiniz. Hamilelik testini yapmadan önce çok su tüketmemeye ve özellikle sabah saatlerinde uyguladığınızda daha güvenilir sonuçlar alacağınızdan sabah saatlerinde testi uygulamaya dikkat edin.
- Testin Erken Uygulanması:
Hamilelik testi beklenen regli döneminden önce uygulandığında testin sonucunda silik çizgi çıkmaktadır. Zira regli döneminden önceki dönemde hCG hormonu kadınlarda bulunmaz. Bu sebeple 3-4 gün bekledikten sonra testi tekrar uygulamanız gerekmektedir.
- Erken Düşük:
Bazı durumlarda embriyo olmasa da kadınların vücudunda hCG hormonu olabilmektedir. Sağlıksız yumurta hücresi, düşük sperm kalitesi ya da enfeksiyonlar nedeniyle bu sorunlar yaşanabilmektedir.
- Döllenmenin Geç Olması:
Kadınların yumurtlama zamanı regli düzenine göre tahmin edilmektedir. Bazı kadınlarda bu zaman farklı olabilmektedir. Beklenen yumurtlama zamanından sonra döllenme yaşanması, geç döllenme olarak adlandırılır. Bu durumda regli gecikir ve hCG düzeyi ölçülemez, gebelik testinde silik çizgi oluşur.
- Hamileliğin Yeni Olması:
Beta hCG kan testinde hemen ortaya çıkarken, gebelik testinde bu kadar net bir sonuç alınamaz. Hamilelik çok yeniyse ve yapılan testin hassasiyeti de çok yüksek değilse, testin sonucu belirsiz olabilir.
Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?
Testin içindeki çubuk idrar yolunda kısa bir süre bekletilir. 5 dakikalık bir bekleme sürecinden sonra testin sonucu görülebilir.
Hamilelik Testi Ne Kadar?
Bu testin fiyatları 35 ile 50 lira arasında değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda yüksek fiyatlara sahip olmasıyla birlikte dijital hamilelik testleri de kullanılabilir.
Hamilelik Testi Güvenilir Mi?
Uygulama adımları doğru bir şekilde takip edildiğinde güvenilir sonuçlar vermektedir. Lakin kan testindeki hCG hormonu ölçümü kadar kesin sonuçlar da vermemektedir.
Hamilelik Testi İkinci Kez Kullanılır Mı?
Hamilelik testleri bir kez kullanılmaya uygun üretilmiştir. Aynı testin ikinci kez kullanılması, sonuçları yanıltacak ve sağlıksız sonuçlar vermesine neden olacaktır.
Hamilelik Testi Reçetesiz Alınır Mı?
Gebelik testi evde kolaylıkla uygulanabilen bir testtir. Herhangi bir reçete olmadan alınabilmektedir. Doğru hassasiyete sahip bir test almak için, eczanelerden alınmasına dikkat edilmelidir.
Hamilelik Testinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Bu test kullanılmadan önce son kullanma tarihine bakılması gerekir. Testin saklama koşullarına uygun olarak saklanması da güvenilir sonuç vermesini etkileyen faktörlerden biridir. En sağlıklı sonuç, testin sabah saatlerinde uygulanmasıyla elde edilmektedir.
Bazı hamilelik testleri, test çubuğunun üzerine idrar akışı ile uygulanırken, bazıları damlalık yardımıyla çubuğun üzerine aktarılması suretiyle kullanılır. Tercih ettiğiniz gebelik testinin kullanım talimatlarına uymanız bu noktada büyük önem arz etmektedir.