Bilgi

PR Çalışması Nedir?

Neler Okuyacaksınız --->

Değerli arkadaşlar bu gün PR nedir? PR çalışması nedir? PR çalışmasının önemi nedir? PR Uzmanı ne demek? Sizlere bu konuyu anlatacağım. Kurumlarda veya markalarda sık sık duyduğumuz PR kelimesinin öncelikle anlamını türkçe karşılığını sizlere açıklamak isterim. Öncelikle PR Public Relations açılımının kısaltmasıdır. Bu da dilimize ise halkla İlişkiler anlamını taşımaktadır.

PR  Nedir?

Gelelim bu PR ( halkla ilişkiler) nedir? bu konuya. Değerli okurlar halkla ilişkiler firmaların gerek varolan gerekse yeniden yapılandırılan itibarını koruma veya yükseltme çabasıdır. Yani kamu ile markanın arasındaki sadakat temellerine dayanan stratejik iletişimlerin yönetilmesi işidir.

Bir firma ile müşterinin arasında olan algının, sadakatin, bakış açısının ve markaya olan güvenin bazen artırılmaya bazen var olan durumun korunmasına yönelik olan faaliyetler çabasıdır. Bu terimleri iletişim fakültesinde bende 4 yıl boyunca okudum. Şu an bu yaptığım halkla ilişkiler nedir sorusunun kendimce cevabıdır. Yani aslında PR nedir cevabını sizlere ülkemiz bakış açısından açıkladım.

PR Çalışması Nedir?

Gelelim PR Çalışması nedir? Sorusunun cevabını ise ülkemizden yola çıkarak vereceğim. Değerli okurlar ülkemizde halkla ilişkiler departmanı bulunan binlerce şirket veya marka vardır. Fakat bu departmanı sağlıklı ve yerinde işleyen az sayıda marka bulunmaktadır. Bunların çoğu alışılagelmiş bir sisteme ayak uydurmaktan başka birşey yapmamaktadırlar. Halkla ilişkiler ile alakalı en ufak fikir sahibi olmayan insanlar bu kısımda çalıştırılarak mesleğin tam olarak ifasının önüne geçmektedirler.

Hal böyle olunca da departmanlar da birbirlerini özenerek ve onların taklitlerini yaparak babadan oğula geçen saltanat gibi işleyişe dönerek gerçek olan işlerinin  dışına çıkmışlardır. Bu yüzden PR Uzmanı olarak bilinen kişiler de asıl işlerini yapamayarak şirkette resmen danışma insan kaynakları rolüne geçmişlerdir. Bu da şirketin asıl beklentisi olan pr çalışmasının yapılmasının önüne geçmektedir. Bu da beraberinde markanın köklü temeller üzerine de gelişmesine engel teşkil etmektedir.

Gerçek bir PR Departmanı nasıl işlemeli sorusunun cevabını ise kısaca ifade etmek istiyorum. Pr uzmanı olarak öncelikle iki tip çalışma sahası oluşturulmalıdır. Bunun birisi kurum içi diğeri ise kurum dışı. Kimisine göre kurum dışı daha öncelikli iken bazıları için ise kurum içi çalışmalar daha fazla önem verilmesi gereken faaliyet alanıdır. Bana göre ise marka yapısına bakarak bazı şirketler için kurum içi, bazı markalar için ise kurum dışı hayati önem taşımaktadır.

Öncelikle marka kimliği oluşturmak isteyenler kurum dışına, benim markam zaten var var olan bir itibarım da mevcut ben de kurumun içerisine girerek çalışanlarımı memnun edeyim dertlerini dinleyeyim diyerek farklı eğilimler göstermektedir. Aslında eş zamanlı ilerlemesi en mantıklı olandır. Kurum dışı faaliyetler yaparak aynı zamanda kurum içine yönelen halkla İlişkiler departmanı daha güzel sonuçlar elde edeceklerdir.

Kurum dışı faaliyetler; marka bilinirliği için neler yapılabilir? Ve var olan imajın korunması için neler yapılmalıdır? Sorularını cevaplarken yapılan tüm çalışmalar kurum dışı çalışmalardır. Bunun için ise tanıtım, reklam, pankart, pano, seminer, sponsor faaliyetleri, konserler, ve birçok şeyin yapıldığı çalışmalar PR Çalışması olarak nitelendirilmektedir.

Kurum için faaliyetler; ise kurum içinde çalışanların ve yöneticilerin işlerini verimli yapabiliyorlar mı? Çalışanlar ve işveren arasında nasıl bir diyalog veya iletişim var? Çalışanlar çalışmaktan keyif alıyor mu? Yada çalıştıkları yerde mutlular mı? Sorusuna verilecek cevaplar doğrultusunda yapılan faaliyetler diyebilirim. Bunlara örnek olarak ise, kadın günleri, halı saha maçları, turnuvalar, şirket içi seminerler, yaş günleri ve tebrik mesajları, hayırlı olsun hediyeleri vs yapılanları sayabiliriz. Bu tür faaliyet veya çalışmalar kurumun itibarını koruması veya yükseltmesi için yapılan PR Çalışmalarıdır.

Bunu ise halkla ilişkiler uzmanı düzenlemektedir. Faaliyet yürütümün yönetici ile çalışan koordinasyonunu düzenleyerek etkin bir işleyiş kazandırmalıdır. Bu sayede CEO olarak adlandırılan marka sahibi ile yöneticiler arası doğru iletişim sağlanmış olacaktır. Bu da markanın kurum içini halledip kurum dışına yönelmesine neden olacaktır. PR Çalışması Nedir? ve PR nedir? gibi konuları ve Halkla ilişkiler konuları için sitemizi gezmeye devam edebilirsiniz.

Önerilen İçerik: Ürün Adı Olmuş Markalar Hangileri?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu