Deep Web, nam-ı diğer Derin İnternet. Adından da anlaşılacağı üzere internetin görünmeyen pek çok taraflarını, derinlerini ifade eder. Arama motorları sayesinde yapılan aramalarda karşılaşılmayan, yani başka bir değişle arama motorları sayesinde indekslenmeyen birçok şey bu tanımına dahil olur.
İnterneti genel olarak büyük boy bir pizza gibi düşünmek gerekir. Arama motorları ile liste haline gelen siteleri bir dilim olarak düşünmek gerekirse, geriye kalan dilimli pizza Deep Web’i oluşturmaya yarar. Başka bir değişle de büyük boy bir pizzaya sahip olsanız bile bunun yalnızca bir dilimini tüketiyorsunuzdur.
Deep Web’e Giriş Nasıl Yapılır?
Günlük hayatta siz de fark edersiniz ki aslında gün içerisinde çok fark etmeden Deep Web’e giriş yapılabiliyor. Bankayla ilgili bankacılık işlemlerinin yapılacağı zaman veya e- postaya bakabilmek için kullanılan sayfalar, bu web ’in parçalarından bir kısmı olarak işlem yapar. Ayrıca Deep Web yalnızca bu sistemler ile sınırlı kalmaz. Çünkü bu web ’in daha tehlikeli, hatta adından da anlaşıldığı üzere karanlık bir yüzü bulunur ki o ise Dark Web adı ile tanınır.
Genel olarak Deep ve Dark Web ne kadar ayrı kavramlara sahip olsalar bile günümüz koşullarında ara sıra bu iki sistem karıştırılır ve birbirlerinin yerine kullanılması mümkündür. İkisinin arasındaki farktan bahsetmek gerekirse şu şekilde anlatılabilir;
Az önce bahsedildiği gibi arama motorunda görüntülendiği gibi bütün her şey Deep Web’i içerir. Dark Web de bu web ’in başka bir parçası olarak işlem yapar. Fakat çok daha tehlikeli olup, aynı zamanda yasa dışı işlemler için kullanılan bir bölüm yeridir.
Dark Web (Karanlık Web) Nedir?
Dark web daha çok özel bilgiler ile ilgili her şeyin paylaşılmasına olanak sunan, sansürden uzak web bu tur sebepler ile yasa dışı olayların sık bir şekilde karşılaşıldığı alan yeridir. Bu alanda yasa dışı faaliyetler ile ilgili anlatılacak olan şeyler genel olarak uyuşturucu ticaretiyle ilgili yasa dışı ürünlerin satış imkanına, kiralık katil ve sahte pasaporta, pornografik içeriklerin her birinden terör propagandasına, gizli devlet belgeleri ve illegal deneylerin her biri gibi pek çok şeyi içerir. İnternetten yalnızca özel tarayıcılar sayesinde giriş yapıldığı bu alanda kişiler anonim olarak kalmayı başarır.
Dark Web’te ne kadar çok karanlık işler halledilse de bu yere girmek yasa dışı olmaz. Fakat yine de tehlikeli bir yer olduğunu unutmamak lazımdır. Dark Web’e Tor (The Onion Routing) adında bir özel tarayıcı ile giriş yapılır. Bu tarayıcı ise kişilere onion kayıt operatörünü bulunduran web sitelerinde gezinme avantajı tanır. Tor sayesinde konum yeriniz anlık olarak değiştirildiği için aynı zaman içerisinde hem Almanya’dan hem de Fransa’dan giriş yapılmış gibi olur.
Dark Web’e Girmek Tehlikeli mi?
Tor adındaki tarayıcıyı kullanmak her ne kadar yasa dışı olarak kullanılmasa da Dark Web hakkında çok fazla bilgili ve deneyimli değilseniz pek çok tehlikeye açık olabilirsiniz. Dark Web baştan aşağı kötü amaçlı yazılımlar ile doludur. Bu kötü içerikli yazılımlardan bahsetmek gerekirse tuş kaydediciler, fidye yazılımları, kimlik bilgilerini ele geçen yazılımlar ve botnet gibi konularla sıralamak mümkün olur. Dark Web siber saldırıdan ziyade ayrıca dolandırıcılık işlemlerinin de çok fazla olduğu bir yerdir. Bu web sayfasından bir ürün aldığınızda o ürünün size ulaşıp ulaşamayacağını kesinlikle bilemezsiniz.
İlginizi Çekebilir: Web Medya Nedir