Bilgi

Yemek Seçen Çocuk Nasıl Değiştirilebilir?

Yemek Seçen Çocuk İçin Öneriler

Neler Okuyacaksınız --->

Ebeveynlerin en çok şikâyet ettiği durumlardan biri yemek seçen çocuk nasıl değiştirilebilir veya sağlıklı yiyecekleri nasıl çocuğuma sevdirebilirim gibi sorular her ebeveynin aklını meşgul eden bir konu.

Her şeyden önce çocukların bir birey olduğunu ve onların da sevdiği ya da sevmediği yemekleri yemek isteme veya yemek istememe özgürlüklerinin olduğuna bir ebeveyn olarak kendinizi ikna etmelisiniz. Aksi halde çocukla gereksiz bir çatışma haline girebilir ve bu durumda çocuğun daha fazla inatlaşmasına neden olabilir veya yemek yeme vakitlerini onun korkulu rüyası haline getirebilirsiniz. Yemek seçen çocuk nasıl değiştirilebilir konusuna geçmeden önce çocuğunuzun hangi tür besinleri reddettiğini ve buna karşılık hangi besinleri tercih ettiğini saptamanız gerekiyor.

Yani eğer çocuğunuz ıspanak yemeğini pırasa yemeğine tercih ediyorsa bu durum sadece onun pırasa yemeği sevmediğini gösterir. Bu durumda onu zorlamak ya da yadırgamak gerekmez. Ama eğer hiçbir sağlıklı yemeği tercih etmeyip sadece patates kızartması gibi fast food ürünlerini tercih ediyorsa bu noktada çocuğunuzun yemekleri seçtiğini söyleyebiliriz. Çocuğunuzun sağlığı için yararlı besinleri İlaçsız Yaşıyoruz linkinden bulabilirsiniz.

Tabii bu noktada çocuğunuz bazı zamanlar sağlıklı yemek yerine de fastfoodu tercih edebilir ama bu durumun sıklığına bağlı olarak değişebilir. Ayda bir kere veya iki kere gerçekleşebilecek bu durum sürekliliğe ulaştığı takdirde sorun haline gelir.

Aynı zamanda yemek seçen çocuk bazı psikolojik davranışsal sinyaller veriyor olabilir. Yani çocuk dikkat çekmek için, kendi varlığını belli etmek için veya birtakım sınırlar koyma ihtiyacı duymasından kaynaklı olarak böyle bir davranış sergiliyor olabilir. Ebeveynlere bu noktada sabırlı olma ve çocuğu anlama konusunda büyük rol düşüyor. Yemek seçen çocuk için öneriler noktasında şunları sıralayabiliriz;

yemek seçen çocuk i̇çin öneriler
yemek seçen çocuk i̇çin öneriler

Yemek Seçen Çocuk İçin Öneriler

  1. Düzen Kurun: Her zaman aynı saatte yemek masasına oturun. Yemek seçen çocuk için bu önemli bir ayrıntıdır. Ayrıca çocuğunuza ait bir sandalye ve servis kesinlikle olsun. Kendi tabağınızdan veya kucağınızda oturtarak yedirmeyin. Onun da bir birey olduğunu hatırlayın ve ona o şekilde davranın. Bu sayede o da size ayak uydurmaya çalışacak ve ona saygı göstermeniz hoşuna gidecektir.
  2. Yeni besinler denetirken bu konuda sabırlı olun: Kendinizden pay biçin. İlk defa deneyeceğiniz bir şeyi iştahla yemezsiniz. Önce tadına bakar lezzetli olup olmadığını anlamaya çalışır ve damak tadınıza uymuyorsa yemek istemezsiniz. Bu durum çocuklar içinde geçerlidir. Onlara zaman tanıyın ve bu konuda sabırlı olun.
  3. Alternatif öğün sunmayın: Eğer çocuk önüne sunduğunuz besini yemek istemezse alternatif bir besin sunmayın. Çünkü bu durum çocuğu yemek seçme konusunda heveslenmesine yol açabilirsiniz. Yemeğini yemese bile masa da kalması konusunda onu teşvik edin ve bunu kırıcı olmadan yapın.
  4. Yemeği daha eğlenceli şekilde sunmaya çalışın: Eğer yapabiliyorsanız yiyecekler ile çeşitli suratlar veya çiçek vs gibi şeyler yapabilirsiniz. Bu işe yaramazsa çeşitli hikayeler anlatarak onların zihninde rol modeller oluşturun ve bunu yaparken sabırlı olun. İlk denemede olumlu sonuç alamayabilirsiniz belki ama bunu bir süre devam ettirin.
  5. Bazı yemekleri birlikte yapın: Çocuklar kendi yaptıkları yemekleri yemeyi daha çok severler. Bu yüzden yemek yaparken ona da küçük görevler verin. Örneğin yumurta kırmak veya bir şeyleri karıştırmak gibi görevler olabilir.
  6. Tatlı yiyecekleri ödül olarak vermeyin: Çocuğa tatlı ödülünü verdiğinizde onlar için önemli ve çok iyi bir yiyecek olduğu düşüncesi akıllarında yer eder. Bu durumda çocuk yemeği sonrasında tatlıya ulaşabileceği düşüncesi sayesinde bir araç olarak görmeye başlar.
yemek yemeyen çocuk i̇çin öneriler
yemek yemeyen çocuk i̇çin öneriler

Yemek seçen çocuk için öneriler noktasında önemli ayrıntılara değindik. Bu önerileri uygularken her zaman sabırlı olun ve öğünleri onlar için bir tramvaya dönüştürmeyin. En önemlisi onların da bir birey olduğunu unutmayın.

İlginizi Çekebilir: Çocuklarda Yeme Bozuklukları

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu