Bilgi

Çocuklarda Yeme Bozuklukları

Çocuklarda Yeme Bozuklukları Neden Olur?

Çocuklarımız ile küçük yaşlarından itibaren tartıştığımız en büyük konulardan biri şüphesiz yeme alışkanlıklarıdır. Çocuklarda yemek bozuklukları konusuna biraz el atmadığımız zamanlarda ciddi bir şekilde yeme bozuklukları ortaya çıkabilir. Yeme bozuklukları, sadece yemek ve kilo ilgili bir durum olarak görülse de ciddi psikolojik sorunların kaynağını da beraberinde getirir. Sürekli diyet yapma programları, diyeti bırakıp tekrar başlama gibi durumlar yeme bozukluklarının oluşmasında çok etkin bir rol oynamaktadır.

Yeme bozukluklarının altında yatan sebepler özgüven eksikliği, düşük benlik, depresyon, kimlik karmaşaları gibi nedenler yatmaktadır. Peki yeme bozuklukları türleri  nelerdir? çocuklarda yeme bozukluları nasıl oluşur? Yeme bozukluğu problemi olan anne babalara neler önerilir? Çocuklara yeme alışkanlığı nasıl kazandırılır?  Yeme bozuklukları ile ilgili tüm merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabileceksiniz. Çocuğunuzun sağlığı her şeyin başında gelir!

çocuklar ve yeme bozuklukları
çocuklar ve yeme bozuklukları

Çocuklar Ve Yeme Bozuklukları

Yemek yemek, çocukların gelişimi için çok önem arz eden bir basamaktır. Yeterli ve dengeli beslenme çocukların kemik ve beden sağlığı gelişimini oldukça fazla etkilemektedir.  Yeme alışkanlığı, çocukta duygusal gelişim, gelişimsel düzey, bireyselleşme, özgüven ve ebeveyn ilişkisini de etkiler.

Çocuklarda yeme bozuklukları, 1 veya 2 yaşlarının başında kendini göstermeye başlar. Aslında bu tavır çocuklarda bir bağımsızlık duygusunun oluşumuna işaret eder. İlk bağımsızlık kazanma duygusu yemek seçerek ortaya konulur. Anne ve babaların bu durumlarda endişe korku duymaları oldukça normaldir. Fakat çocuğa yemek istemediği yiyecekleri zorla yedirmeye çalışmak yanlış bir davranıştır. Eğer sinir ve tepki gösterirseniz çocuğunuz daha çok yemeyi reddedebilir ve çocuk bu şekilde kendini şartlayabilir. Bu gibi sorunlar ile karşılaşmamak adına çocuğunuzu zorlamamanız tavsiye edilir. Bu durum çocuğun diğer davranışlarında da yansıma gösterebilir. Anne ve babalar aksilik gösterdikleri çocuğun tuvalet eğitimi, uyku düzeni ve istekleri gibi duyduğu ihtiyaçlarında da sorunlar yaşamaya başlarlar.

Bu yaşlarda çocuklarda en sık görülen yeme bozukluğu belirtileri; yemek seçme, yemeği ağızda bekletme veya yemeği reddetme, yemek sırasında masada oturmama istediği, yemek verilmek istendiğinden kalkıp dolaşma çabası olarak gözlenir. Yeme bozukluğu problemi olan bebeklere ihtiyacından fazla yemek yedirilmeye çalışılmamalı, yemek sonrası kucağa alınmamalı ve sakin bir ortamda sakince durmalıdır. Sağlıklı beslenme için İlaçsız Yaşıyoruz linkini de ziyaret edebilirsiniz.

Yeme bozukluğu yaşayan bebekler için anne tavrı bebeğin psikolojik durumu için fazla önem taşır.  Peki çocuğumuza yemek alışkanlığı nasıl kazandırırız?  Yeme alışkanlığı konusunda anne ve babalar için ne tavsiye edilir?

çocuğunuza yeme alışkanlığı kazandırmak i̇çin öneriler
çocuğunuza yeme alışkanlığı kazandırmak i̇çin öneriler

Çocuğunuza Yeme Alışkanlığı Kazandırmak İçin Öneriler

  1. Bebeğinize örnek olun. Bebeğinizin yemek istemediği yiyecekleri yiyebilir ve çok güzel olduğunu ona söyleyebilirsiniz.
  2. Yemek miktarını çocuğunuzun ihtiyacına göre ayarlayın. Fazla fazla yedirilen yemekler de bebeğiniz için sandığınız kadar sağlıklı olamayabilir.
  3. Yemeği belirli zamanlarda ve mekanlarda yedirin. Sürekli ortam değiştirmek bebeğinizin ilgisini yemek dışında başka alanlara kaydırabilir ve dikkat dağınıklığı yaratabilir.
  4. Sofrada oyun oynatmayın.
  5. Yemeğini seçme şansı tanıyın.
  6. Yemeğini ceza veya ödül şeklinde öğretmeyin.

Anne Ve Babalar İçin Öneriler

  1. Çocuğunuzu yemek yemesi için zorlamayın
  2. Bebeğinizin üzerini kirletmesine izin verin
  3. Kesin, net ve kararlı tavırlar sergileyin
  4. Tatlı ve şekerleri yemek yendikten sonra vermeye alıştırın
  5. Tabaktaki yiyeceklerin hepsinin bitmesi için zorlamayın
  6. Yemek zamanı hep birlikte masada olmaya veya düzenli bir mekânda yemek yedirmeye özen gösterin
  7. Öğünleri düzenli zamanlarda yedirin.

İlginizi Çekebilir: Satranç Oynamanın Çocuklar Üzerindeki 4 Büyük Faydası

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu