Sağlık

Mitomani Nedir? Hayata Etkisi Nelerdir?

Halk arasında yalan söyleme hastalığı olarak bilinen mitomani hastalığını gelin, biraz daha ayrıntılı inceleyelim. Cevap arayacağımız sorular öncelikle: Mitomani nedir? Hayata etkileri nelerdir?

Psikolojik bir rahatsızlık olan mitomani hastalığına yakalanmış kişiler mitoman olarak tanımlanmaktadır. Bu kişiler hiçbir çıkar gözetmeksizin devamlı olarak yalan söylemektedir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında ise bu kişiler söyledikleri yalanlara kendileri de inanmaya başlarlar. Bu hastalık daha çok gençlerde görülmektedir ve bir çeşit dürtü ve kontrol bozukluğudur.

Hastalığın başlıca nedenleri şunlardır; aşağılık kompleksi, doğru söylediğine inanılmaması, onaylanma ihtiyacı ve çocukluk döneminde maruz kalınan istismar. Bu hastalığa zemin hazırlayan psikolojik rahatsızlıklar ise şunlardır; narsist kişilik bozukluğu, asosyal kişilik yapısı ve histerik kişilik yapısı.

Mitomani hastalığa yakalanmış olan kişiler belli bir süre sonra bilinçsiz olarak yalan söyledikleri için bunun bir problem olduğunu veyahut hastalık olduğunu düşünmezler. Bunun içinde tedavi olmak için kendi istekleri ile başvurmazlar. Tedavi olmak üzere gelen kişiler, yakınları tarafından ikna edilmiştir.

Mitomani Hastalarının Özellikleri

  • Yalan söylemekten haz alırlar.
  • Söyledikleri yalanlardan dolayı asla pişmanlık duymazlar.
  • Söyledikleri yalanlar onlara hiçbir kazanç elde ettirmez.
  • Söyledikleri yalanlar arasında bir kurgusal bütünlük bulunmamaktadır.
  • Yalanları ortaya çıktığı zaman aşırı derecede saldırgan ve alıngan tavırlar gösterirler.

Mitomani Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Bu hastalığın teşhisi ve tedavisi kişinin hayatına devam edebilmesi için oldukça önemlidir. Çünkü ne kadar zararsız olarak görülse de neticede mitomani bir hastalıktır. Kişinin yalan söylediğinin anlaşılması içerisine dahil olduğu gruptan dışlanmasına ve kendisine duyulan saygının kaybolmasına neden olabilir. Hem bu durumların önüne geçilmesi için hem de kişide bu hastalığın oluşmasına neden olan durumun çözüme kavuşturulması için kişi tedaviye ikna edilmelidir.

Kişinin ailesinin ya da yakınlarının gösterdiği tutum bu noktada oldukça önemlidir. Kişi incitilmemelidir. Tedavi için başvurulduğunda, doktor hastalığa neden olan sorunu bulup, doğru tedavi yöntemini belirleyecektir. Tedavi yöntemi ise hastalığa neden olan soruna göre ilaçlı tedavi veya psikoterapi olacaktır. İlk seanstan sonra iyileşme süreci başlamaktadır.

Öneri Yazı: Düşük göz kapağı rahatsızlığı nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu