Bilgi

Kibirli İnsan Davranışları Neler? Kibirli İnsan Nasıl Olur?

Kibirli insan davranışları ve sözleri, bir insanın içini adeta dışarı taşır ve kibrini gözle görülür kılar. Kibrini çok iyi saklayan birinin bile bu davranışları sayesinde kibirli olduğu anlaşılır. Kibir, her insanın kapılabileceği insan özelliklerinden biridir. Kibir, pek çok insanda ortaya çıkan, toplumda sık karşılaşılan, gelişmesi ve ortaya çıkması çok kolay olan bir özelliktir.

Genellikle belirli sebeplerle ortaya çıkan kibir, öncelikle bir filiz iken sonrasında büyüyerek insanı ele geçirir. Kibirli bir insan çoğunlukla kendinin nasıl davrandığından habersiz olur. Ancak davranışları ve sözleri ile kibirli olup olmadığını anlayabilir. Kibirli insan davranışları nasıl olur?

Önerilen içerik: İnsan vücudu hakkında 5 ilginç bilgi

Kibir nedir?

Kibir kelimesi Türkçe anlamıyla, kendini herkesten üstün tutma, büyüklenme demektir. Kibir sözcüğü Arapça bir kelimedir ve bir diğer Arapça kelime olan gurur ile çok benzer. Gurur da, bir kimsenin kendini beğenmesi ve büyüklenmesi olarak görülür. Ancak kibir, gurura kıyasla daha negatif bir tutum olarak görülür.

i̇nsan neden kibirli davranır?
i̇nsan neden kibirli davranır?

İnsan neden kibirli davranır?

İnsanın neden kibirli davrandığının altındaki en önemli etken insanın kendini yetersiz hissetmesidir. Zıt kutuplarının birbirini çekmesi ifadesi kibirli insan davranışları ve düşünceleri için de geçerlidir. Kibirli bir insan iç dünyasında kendi hakkında ne kadar endişeleniyor ve kendini yetersiz görüyorsa dışarıdan da o kadar büyük ve önemli görünmek ister. Bazı kibirli insanlar, bu çelişkiyi artık göremeyecek kadar kibre boğulmuştur ve kendi yetersizlik duygularını derinlere gömerek bilinç dışına itmiştir.

Kibirli insanın böyle davranması bir zaman sonra iki farklı sonuç doğurur.

  • Narsizm: İnsanın kendini diğer insanlardan üstün gördüğü narsizm, narsistik kişilik bozukluğu olarak psikopatolojide de görülür. Narsist birisi, diğer insanları daha aşağı seviyede görürler ve iç dünyalarını buna göre uydurarak hayali bir dünyada yaşarlar.
  • Megalomani: Kibirle, büyüklenmeyle ve narsizmle ilişkili olan megalomani biraz daha ciddi bir seviyedir. Megalomanların fantezi dünyası çok daha geniştir ve gerçekle çok da örtüşmeyen hayalleri vardır. Toplum için çok önemli olduklarına, vazgeçilemeyecek biri olduklarına, çok başarılı ve çok zengin olma potansiyeli taşıdıklarına gönülden inanırlar. Gerçeklik algıları oldukça bozulmuştur.

Kibirli insan davranışları nelerdir?

Bir insanın kibirli olduğunu gösteren işaretler sözlerinden davranışlarına kadar gözle görülebilir. Kibirli insanın düşüncelerini ve iç dünyası da sözleri ve davranışlarını yansıtır şekilde büyüklenmecidir. Kibirli insanlarda görülen bu davranışlar onların kibrini ele verir,

  • Kibirli insanlar aşırı gururludur. Gurur, kendi başına güzel bir ifade gibi görünse de aşırı derecede gurur yapmak kibrin en belirgin özellikleridir. Bir insan gururu nedeniyle, haksız olmasına karşın basit bir özür dilemeye bile yanaşmıyorsa kibirlidir denilebilir.
  • Diğer insanları aşağılarlar. Sözlerle veya davranışlarla, önceliğin kendilerinde olduğunu vurgularlar. Örneğin, yanındaki kimseyi beklemeden önden yürümek, hızını ayarlamamak ve yanındakinin onu geriden takip etmesinden rahatsız olmamak kibir işareti olabilir.
  • Kibirli insanlar umursamaz gibi görünseler de sürekli kendileri hakkında bir şeyler duymak, başkalarının kendilerini nasıl gördüğünü bilmek isterler. Bu davranışlar herkeste biraz olsa da kibirli insanlarda biraz daha fazladır. Çünkü kibirli insan, kendini beğenmek için diğer insanların gözündeki imaja da ihtiyaç duyar.
  • Kendilerini sürekli haklı görürler. Kibirli insanlar konu ne olursa olsun kendilerini haklı görürler. Haksız oldukları bariz bir şekilde açığa çıktığında bu hatayı da kendi üzerlerine almayarak başkalarının üstüne atabilirler. Yanlış yönlendirildiklerini, bu nedenle sonucun olumsuz olduğunu vurgulayabilirler.
  • Kibirli insan davranışlarından biri de sürekli kendileri hakkında konuşmalarıdır. Onların hayalleri, yaşadıkları, neleri hak ettikleri, onlara yapılan haksızlıklar sürekli ön plandadır.
  • Kibirli insanlar dikkat çekmek isterler. Konunun sürekli kendileri olması onlar için yeterli değildir. Sürekli insanların onları düşünmelerini, taktir etmelerini, herkesin o ortamda yokken bile ondan bahsetmesini isterler. Tabii iyi bir şekilde bahsedilmesi için çokça çaba sarf ederler. Bu nedenle kibirli insanları başarı hırsı içinde görebiliriz.
kibirli insana nasıl yaklaşmalıyız?
kibirli insana nasıl yaklaşmalıyız?

Kibirli insana nasıl yaklaşmalıyız?

Kibirli insanlarla başa çıkmak için yapılması gerekenler,

  • Onlara odaklanmaktan vazgeçin,
  • Kendinizle ve başarılarınızla ilgilenin, onların ışığında pervane olmayın,
  • Özgüveninizi koruyun, çünkü kibirli insanların konuşmaları sizin özgüveninize de zarar verebilir.
  • Onlarla empati kurun, onları dinleyin ve insanlara yaklaşımları konusunda onları uyarın.

Ben kibirli miyim?

Bir insan kibirli olup olmadığını öğrenmek için davranışlarına bakmalıdır. Kibirli insan davranışları görülüyorsa, o insan kibirlidir demektir. Eğer kibirli olduğunuzdan şüpheleniyorsanız diğer insanlara nasıl yaklaştığınıza da dikkat etmelisiniz. Diğerlerini sürekli aşağılıyor musunuz? Diğer insanların sahip olduklarını ve sizin sahip olmadıklarınızı görerek haksızlık duygusu içerisine mi giriyorsunuz? Kibirli insanların bir diğer özelliği olan, diğer insanları küçümseme duygusunu da yaşamanız kibirli olduğunuzu gösterebilir.

İlginizi çekebilir: İç Baygınlığı Neden Olur? Ani Halsizlik Nasıl Geçer?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu