Badem Yağı Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?
Badem yağı, badem çekirdeklerinin preslenmesiyle elde edilen bitkisel bir yağdır. Badem ağaçlarının tümü Rosaceae familyasındaki “Amygdalus” cinsinin üyeleridir. Yüksek bir duman noktasına sahiptir ve esas olarak oleik asitten oluşur, bu da onu çok yönlü bir yemeklik yağ yapar. Badem yağı en yaygın olarak açık renkli olarak tanımlanır, ancak badem etinin oksitlenmesi için ne kadar klorofil bulunduğuna bağlı olarak renk değişebilir.
Badem yağı genellikle yemek pişirmek için kullanılır, ancak aynı zamanda mükemmel bir cilt nemlendiricisi yapar. Badem, Orta Asya’ya özgüdür ve kabukları genellikle o bölgedeki arkeolojik kazılarda bulunur. Badem üretimi Brezilya, Fas, Irak ve İran gibi birçok ülkede giderek yaygınlaşıyor.
Kuru cilt ve egzama veya sedef hastalığı gibi sorunlardan mustarip kişiler arasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Badem yağı cilde Hindistan cevizi veya zeytinyağı kadar kolay emilmez, bu nedenle yatmadan önce nemli cilde uygulanması en iyisidir. Sabahları makyaj yapmadan önce veya tek başına doğal bir güneş kremi olarak kullanılabilir.
Badem Yağı Ne İçin Kullanılır?
Badem yağı, geleneksel olarak Orta Doğu ve Akdeniz bölgelerinde yaşayan insanlar tarafından kellik, kepek ve yavaş saç büyümesini tedavi etmek için kullanılmıştır. Günümüzde badem yağı, tahriş olmadan saç büyümesini teşvik etme yeteneği nedeniyle genellikle “sıvı altın” olarak adlandırılır.
Badem Yağı Faydaları Nelerdir?
1) Saç Uzaması için Badem Yağı: Badem, saç derinizdeki yeni hücreleri besleyen ve oluşturmaya yardımcı olan ve saçınızı ipeksi yumuşak ve pürüzsüz hale getiren E Vitamini gibi birkaç önemli vitamin içerir. Badem yağı aynı zamanda serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan bir antioksidan olan zengin bir oleik asit kaynağıdır. Kaba cilt ve kepek, cildinizin doğal yağlarını geri kazandırdığı için Badem Yağı kullanılarak tedavi edilebilir.
2) Cilt İçin Badem Yağı: Cildinizi gençleştirmek için nemlendirici olarak kullanılabilir. Badem ayrıca cildi zararlı UV ışınlarından koruyan E vitamini ve beta-karoten bakımından da zengindir. Ayrıca kuru ve çatlamış cildi iyileştirmeye yardımcı olabilirler. Gözenekleri tıkama olasılığı yüksek olduğundan göz kapaklarına badem yağı sürmekten kaçınılması tavsiye edilir.
3) Kilo Kaybı için Badem: Badem lif bakımından yüksek, yağ oranı düşüktür ve iyi bir protein ve magnezyum kaynağıdır. Bazen şişmanlatıcı olarak da bilinen badem, kilo vermeniz gerekiyorsa diyetinize iyi bir katkı sağlar. Bademdeki lif, mide rahatsızlığını önlemeye ve diğer gıdalardan gelen tokluk hissini artırmaya yardımcı olabilir.
4) Kepek Sorunları için Badem Yağı: Cilt Bakımı: Her iki saç için de adlandırılan kepek için faydalı yağ mükemmeldir çünkü sedef hastalığı ve egzama gibi kuru ve hasarlı saç derisi durumlarını iyileştirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda birçok cilt rahatsızlığı olan kaşıntıdan da kurtulur.
5) Saç Dökülmesi için Badem Yağı: Saç dökülmesi problemlerini iyileştirmeye ve erken kelleşmeyi önlemeye yardımcı olur. Yağ ayrıca saç derisini beslemeye ve kepekle savaşmaya yardımcı olan vitaminler açısından da zengindir.
6) Yüz ve Cilt İçin Badem Yağı: Cildin zararlı UV ışınlarından korunmasına yardımcı olur. Koyu lekeleri hafifletmek istiyorsanız düzenli olarak badem yağı uygulayabilirsiniz.
7) Saç Bakımı İçin Badem Yağı: Saçınızı nemlendirir ve saç derinizi beslemeye yardımcı olur. İçinde bulunan yağ asitleri, saçı yumuşatmak için mükemmel bir ajan olarak çalışır ve ipeksi pürüzsüz olmasını sağlar.
8) Şeker Hastaları İçin Badem Yağı: Kan kolesterol seviyelerini düşürmeye, kan şekerini stabilize etmeye ve pankreas hücreleri üzerindeki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olarak şeker hastalarının ampütasyon veya diyaliz tedavisi görmelerini engeller.
9) Hamile Kadınlar İçin Badem Yağı: Badem yağı, hamilelik sırasında çatlakların azaltılmasına ve önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kuru cilt, saç sorunları, kepek ve sedef hastalığının tedavisinde de çok etkilidir.
10) Cilt Nemlendirici: Badem yağı mükemmeldir çünkü kuru cilt ve kepek gibi saç problemlerini ve sedef hastalığı ve egzama gibi kaşıntılı kafa derisi durumlarını iyileştirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda birçok cilt rahatsızlığı olan kaşıntıdan da kurtulur.
9) Güzellik Ürünü: Makyaj Temizleyici: Yüzde makyaj kalıntısı kalmaması için gün sonunda makyaj temizleyici olarak da kullanılabilir. 10) Cilt Bakımı: Badem, cildiniz için gerekli beslenmeyi sağlayan E Vitamini ve Yağlar açısından oldukça zengindir.
11) Saç Gürleştirir: Badem saçı pürüzsüz ve ipeksi hale getirdiğinden, saçınızı şampuanla yıkamadan önce saç bakımı olarak kullanabilirsiniz.
12) Anti Bakteriyel: Bakterileri (ve virüsleri), giysilerdeki kötü lekeleri yok eder ve ayak kokusundan kaynaklanan kokuları azaltmanıza yardımcı olur. Yağ, yaraları ve kesikleri tedavi etmek için de mükemmeldir, bu nedenle herkes kazanır!
13) Antioksidan: Badem Yağı, vücudu kansere ve diğer bazı hastalıklara neden olabilecek zararlı serbest radikallerden koruyan harika bir antioksidan kaynağıdır.
14) Detoks: Badem lif bakımından yüksek, yağ oranı düşüktür ve iyi bir protein ve magnezyum kaynağıdır. Bazen şişmanlatıcı olarak da bilinen badem, kilo vermeniz gerekiyorsa diyetinize iyi bir katkı sağlar. Bademdeki lif, mide rahatsızlığını önlemeye ve diğer gıdalardan gelen tokluk hissini artırmaya yardımcı olabilir.
15) Şeker Hastalığı: Yağ, kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu, kan şekerini stabilize ettiği ve pankreas hücreleri üzerindeki oksidatif stresi azalttığı için şeker hastaları için faydalıdır, böylece şeker hastalarının ampütasyon veya diyaliz tedavisi görmelerini önler.
15) Kilo Kaybı: Badem lif bakımından yüksek, yağ oranı düşüktür ve iyi bir protein ve magnezyum kaynağıdır. Bazen şişmanlatıcı olarak da bilinen badem, kilo vermeniz gerekiyorsa diyetinize iyi bir katkı sağlar. Bademdeki lif, mide rahatsızlığını önlemeye ve diğer gıdalardan gelen tokluk hissini artırmaya yardımcı olabilir.
16) Cilt Problemleri için Badem Yağı, kepek gibi kuru cilt ve saç problemlerinin yanı sıra sedef hastalığı, egzama ve diğer alerjik reaksiyonlar gibi kaşıntılı kafa derisi durumlarını iyileştirmeye yardımcı olur.
17) Anti-inflamatuar Problemleri: Yağ, şişmeyi azaltan anti-inflamatuar özellikler içerdiğinden artrit hastaları için faydalıdır. Yatıştırıcı bir ovma için cilt, dudaklar ve meme uçlarında kullanın. Bu pürüzsüz, ipeksi his için tıraş sonrası için harika.
18) Şeker Hastalığı: Yağ, kan kolesterol seviyelerini düşürmeye, kan şekerini stabilize etmeye ve pankreas hücreleri üzerindeki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olduğu için şeker hastaları için faydalıdır, böylece şeker hastalarının ampütasyon veya diyaliz tedavisi görmelerini engeller.
19) Alzheimer Hastalığı: Demans ve Alzheimer hastalığı ile ilişkili beyin proteinlerinin parçalanmasını bir şekilde engeller.
20) Anti Bakteriyel: Bakterileri (ve virüsleri), giysilerdeki kötü lekeleri yok eder ve ayak kokusundan kaynaklanan kokuları azaltmanıza yardımcı olur.