Bilgi

917 İnsanı Toplu Bir Şekilde İntihara İkna Edebilir Miydiniz? O Tarikat Lider Etti, Tüm Yaşananlar ve Olayın Hikayesi

Jim Jones, 1978 yılında, dünyanın en büyük manipülasyonlarından birini yaparak tarikat müritlerinin toplu bir şekilde intihar etmesine yol açtı. İnsanları ufak şeylere bile ikna etmek genellikle zorken, Jim Jones neredeyse bin kişilik topluluğu ölüme sürüklemiştir.

Guyana katliamı olarak da bilinen bu toplu ölüm vakası, insanların kendi kendini gönüllü olarak öldürmesiyle yaşanmıştır. Bu olayda tarikat lideri de ölmüştür. Başına kurşun yarası alan Jones’un kafasına silah dayayarak kendini öldürdüğü düşünülmektedir.

Jim Jones Kimdir?

Asıl adı James Warren Jim Jones’tur. 13 Mayıs 1931 yılında dünyaya gelmiştir. Indiana doğumlu olan bu kült lider, Halklar Tapınağı adlı bir tarikat kurmuş ve insanlara liderlik etmiştir. Jones, tarih boyunca pek çok şüpheli ölümden sorumlu tutulmuştur. ABD Kongre üyesi Leo Ryan’ın ölümü ve Georgetown’da başka dört Tapınak üyesinin ölümününe Jones’un ismi karışmıştır. Ancak kendisinin sorumlu tutulduğu bir katliam da vardır. Bu katliam Guyana katliamıdır.

Jim Jones, Indiana doğumlu olsa da ailesi ekonomik sebeplerden dolayı Guyana’ya taşınmak zorunda kalmıştır. Buraya taşındıklarında Jones henüz 3 yaşındaydı. Bu bölgede büyüyen Jim, çocukluğunda büyük liderlerin kitaplarını okuyan bir kitap kurdu olmanın yanında garip bir çocuk olarak tanınırdı. Ayrıca yetiştiği bölgedeki insanlar bu çocuğun hayvanlar için evinde cenazeler düzenlediğini ve bir kediyi bıçaklayarak öldürdüğünü iddia etmişlerdir.

Jim, çocukluk yıllarını pek sosyal olmayan, arkadaşları olmayan biri olarak geçirdi. Yalnızlık, onun dine daha bağlı olmasına yol açtı. Çocukluk yıllarında dine ve ölüme takıntılı bir çocuk olarak anıldı. Yalnız olduğundan dolayı dışlanmış kesimlere bir sempati duymaya başladı. Bu durum onun siyahilere yapılan ırkçılığın karşısında durmasını sağladı.

Jim, 1951 yılına kadar liseyi okudu, evlendi ve üniversiteye gitti. 1951 yılında, Indianapolis’e taşınmış ve burada lise öğretmenliğini bitirmiştir. 1951’den sonra hayatı değişmiş ve Halkların Tapınağı’nın kuruluş hikayesi başlamıştır.

"<yoastmark

Halkların Tapınağı Nasıl Kuruldu?

Indianapolis’te komünist partinin toplantı ve mitinglerine katılmaya başlayan Jim, komünist olduğu için daha fazla ayrımcılık ve dışlanmaya maruz kaldı. Bir seferinde annesinin gözü önünde FBI tarafından üstü arandığında bu durum onun için dönüm noktası oldu. Kendi Marksistliğini göstermenin yollarını aramaya başladı.

Komünist olduğu bilinen bir kilise yöneticisi onu kiliseye davet etti. Bu fırsat sayesinde kilisede öğrenci vaizi olan Jim, siyahilerin bu kiliseye katılmasına izin verilmediği için bu kiliseden ayrıldı. Geçimini sağlamak için farklı yollar denemiş olan Jim daha sonrasında bir bina kiralayarak kendi işini kurdu. Bu binaya cemaat birliği adını verdi.

Kurduğu cemaat birliği ile pek çok insana seslenme fırsatı buldu. 1956 yılında büyük bir toplantı düzenleyecek kadar kendini geliştirmişti. Daha büyük gruplara hitap edebilmek için bir papaz ile işbirliği yaptı ve kitlesini genişletti. Papazla yaptığı büyük bir toplantıdan sonra kendi kilisesini kurdu. Bu kilise pek çok kez ad değiştirdikten sonra Halklar Tapınağı olarak isimlendirildi.

Halkların Tapınağının Gelişimi

Halkların Tapınağı, başlangıçta sosyal hizmetler ağı olarak işlev görüyordu. Bu kilisede ırkçılık yoktu ve daha pek çok dışlanmış kesime kucak açıyordu. 1960 yılında bu kilise pek çok sosyal hizmet projesi yürütmüştür. Bu sayede daha çok insana ulaşmış ve giderek büyümüştür. Hatta bu kilise, başka tarikatlar tarafından bile onaylanmıştır.

Jones, ırkçılığa karşı duruşunu bu kilise kapsamında da değiştirmemiştir. Hatta kilisesi, ırkçı beyazlar tarafından damgalanmıştır. Jones, eşi ile birlikte pek çok siyahi çocuğu evlat edinerek bu meseleyi şahsileştirmiştir. Artık siyahilerin geleceği oğlunun geleceğidir. Ailesi, bu yapısı nedeniyle gökkuşağı ailesi olarak anılmıştır.

Dünyada meydana gelecek nükleer kıyamet ile ilgili komplo teorilerinin artması bu kiliseyi de etkilemiştir. Jones da tapınağında bu konu ile ilgili bir konuşma yapmıştır. Daha sonra, nükleer kıyamet ile tüm dünyanın yok olacağı ve ardından sosyalist bir düzenin kurulacağı hakkında da konuşma yapmıştır. Jones, cennetin dünyada kurulması gerektiği konusunda müritlerini ikna etmiştir.

1973 yılında 2 bini aşkın üyesi bulunan kilise, pek çok yerde yeni yerleşkeler kurdu. Guyana, Kaliforniya, San Francisco gibi yerlerde yeni yerleşkeler açan kilise çok hızlı bir şekilde büyüdü. 1977 yılında Jones, birkaç tapınak üyesini de alarak Guyana’ya yerleşti. Burada bir tarım topluluğu oluşturmak üzere Jonestown’ın inşaasına başladı.

jim jones ve guyana katliamı
jim jones ve guyana katliamı

Jim Jones Ve Guyana Katliamı

Jonestown’da bir sosyalist cenneti kurmaya çalışan Jim Jones, buradaki üyelerin kentten ayrılmasına izin vermemiştir. Ayrıca Guyana’daki üyelerin dış dünyayla bağlantısını da koparmıştır. Bu kentte kurulan hoparlör sistemini ise yalnızca kendisi kullanarak müritlerine gece gündüz konuşmalar yapmıştır.

Jim Jones, Jonestown’da başlangıçta bir sosyalist cennet kurmayı planladıysa da daha sonrasında farklı fikirlere kapılmıştır. Uyuşturucu bağımlılığı olan Jones, öldükten sonra başka bir gezegende yeniden hayat bulma gibi bir düşünceye bağlanmıştır. Bu düşünceden giderek daha çok emin olan Jones, müritlerini de buna ikna etmiştir.

Öldükten sonra başka bir gezegende mutluluk içinde yaşayacağına inanan bu kişiler kendi ölümlerini hazırlamıştır. Jones’un manipülasyonları sebebiyle kazanda çorba kaynatmış ve içine siyanür karıştırmışlardır. Topluluktaki çocuklar da dahil olmak üzere 900’den fazla kişi bu çorbayı içerek ölmüştür. Ayrıca Jim Jones da bu olayda kendini öldürmüştür. Bu toplu ölüm, 11 Eylül saldırılarına kadar en çok Amerikan vatandaşı sivilin öldüğü olay olarak anılmıştır. Bu olay tarihe Guyana katliamı ve Jonestown katliamı olarak da geçmiştir.

Önerilen İçerik: Dünyada Uygulanan En Korkunç 7 Gelenek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu